foto

La consellera Garriga dona el tret de sortida a l'Any Chomón

query_builder   23 juny 2021 09:54

event_note Nota de premsa

La consellera Garriga dona el tret de sortida a l'Any Chomón

foto

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha donat el tret de sortida a l’Any Chomón, ahir al vespre a la Filmoteca de Catalunya, acompanyada del director Esteve Riambau, i les comissàries de l’Any Chomón, Mariona Bruzzo i Rosa Cardona.

La consellera Garriga ha recordat amb especial il·lusió la seva implicació amb la seu de la Filmoteca de Catalunya al Raval, equipament que ella va impulsar quan era gerent de l’Institut de les Empreses Culturals (ICEC): “No podia fer un acte institucional normal venint a aquest equipament”, i ha mostrat la seva satisfacció perquè aquesta commemoració del 150è aniversari del naixement del pioner del cinema català, Segundo de Chomón, sigui una commemoració oficial de Govern. “És la primera commemoració oficial d’un cineasta a la Generalitat de Catalunya”, ha afirmat el director de la Filmoteca, Esteve Riambau.

L’acte ha comptat amb el concert inaugural Les Lunatiques! i una sessió de cinema–concert amb la projecció de Chomon essencial, una antologia de curtmetratges del cineasta amb acompanyament musical original de Josep M. Baldomà & Les Lunatiques (Josep Maria Baldomà, Martin Leiton i Martí Hosta).

J.M. Baldomà ha creat diverses bandes sonores per acompanyar cadascun dels quinze curts de Segundo de Chomón que integren el programa. L’espectacle ha fusionat l’encant del cinema fantàstic dels orígens de Segundo de Chomón amb la música en directe de so cinemàtic i híbrid entre instruments electrònics i acústics.

 

Any Chomón

El 17 d’octubre del 2021 es compleixen 150 anys del naixement del cineasta Segundo de Chomón Ruiz, nascut a Terol però fortament lligat a Barcelona. El Govern de la Generalitat va acordar declarar l’efemèride commemoració oficial, convertint-se en el primer a rebre aquest reconeixement en l’àmbit cinematogràfic.

Segundo de Chomón emergeix com a figura imprescindible per entendre els primers anys del cinema, des de la seva implementació amb tècniques artesanals lligades a la fotografia, fins a la consolidació d’un nou llenguatge artístic amb una indústria d’abast mundial. Des de la Barcelona 1900, ciutat en creixement amb un ric teixit industrial i amb una bona xarxa de comunicació, Chomón i Barcelona van trobar-se per començar plegats l’aventura del cinema. Les seves estades a París i a Torí el convertiran en un personatge paradigmàtic per entendre com el cinema va esdevenir una potent indústria cultural i tecnològica.

El Departament de Cultura realitzarà al llarg de l’any diferents activitats per celebrar la figura de Segundo de Chomón, des de diversos àmbits. Per una banda, donant a conèixer les tècniques en què Chomón va excel·lir: el color, els efectes especials i l’animació, emmirallant-les amb el que s’està fent avui. Per l’altra, el cinema a Barcelona entre el 1901 i el 1912, i és que la seva figura és el punt de connexió en molts dels projectes i personatges que van fer de la ciutat un centre de distribució internacional.