Actualització sobre brots de COVID en estudiants després de viatges de final de curs

query_builder   26 juny 2021 13:17

event_note Nota de premsa

Actualització sobre brots de COVID en estudiants després de viatges de final de curs

Brots relacionats amb viatges d’estudiants a Mallorca

L'Agència de Salut Pública de Catalunya i l'Agència de Salut Pública de Barcelona estan estudiant brots relacionats amb viatges de final de curs a l’illa de Mallorca entre l’11 i el 20 de juny amb joves estudiants diagnosticats de SARS-CoV-2.  En total s’han identificat 44 casos positius, 28 dels quals corresponen a joves de la Regió Sanitària Catalunya Central, 14 a Barcelona ciutat, 1 a Regió Sanitària Terres de l’Ebre i 1 a Regió Sanitària Girona.

Pel que fa als contactes estrets n’hi ha un total de 593, dels quals 336 són de la Regió Sanitària Catalunya Central, 204 a Barcelona ciutat i 53 disseminats pel territori.

Brots relacionats amb viatges d’estudiants a Menorca

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) també està duent a terme la investigació epidemiològica un brot multitudinari produït arran de celebracions de final de curs d'alumnes de segon de batxillerat a l'Illa de Menorca entre els dies 11 i 20 de juny.

En aquests moments hi ha 57 casos que han estat diagnosticats de SARS-CoV-2 i 262 contactes estrets a la zona de Barcelona i àrea metropolitana.

Brot relacionat amb viatges d’estudiants a Tenerife

D’altra banda, també s’han identificat 27 casos corresponents a un grup d’estudiants de Deltebre que van fer viatge de fi de curs a Tenerife. El total de contactes estrets és de 165.

Brot relacionat amb viatges d’estudiants a Catalunya

Un altre brot detectat és el que afecta a 17 joves d’un grup d’estudiants de la Catalunya Central que van fer viatge final de curs dins de Catalunya. Aquest grup va iniciar símptomes el 19 de juny, el total de contactes estrets és de 189.

Actuacions davant aquests brots

En tots els casos detectats els equips d’atenció primària s’encarreguen de cribrar els contactes estrets.

Aquests brots detectats consten de casos poc simptomàtics o assimptomàtics en què cal dur a terme un bon estudi epidemiològic que necessita cert temps. Les investigacions epidemiològiques dels brots de Barcelona ciutat els està duent a terme l’Agència de Salut Pública de Barcelona i, a la resta de Catalunya, els serveis de Vigilància Epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

El Departament de Salut vol agrair a tots els professionals de l’atenció primària i el serveis de vigilància epidemiològica implicats en la detecció, el seguiment i el tractament d’aquestes persones.

 Crida a la responsabilitat

Salut remarca que les persones que hagin anat a un viatge d’aquestes característiques siguin especialment curoses en el seguiment de les mesures de protecció front la COVID , estiguin amatents a possible simptomatologia relacionada amb la malaltia i col·laborin amb els serveis de vigilància epidemiològica en la investigació de brots, casos i contactes. Estem davant de brots complexes amb un gran nombre de contactes a investigar.

Cal ressaltar que les persones que hagin tingut contacte estret amb els positius han d'anar molt alerta i complir estrictament amb la quarantena i les mesures de protecció derivades per tallar de forma efectiva la cadena de transmissió en cas d'haver-se contagiat. Una prova negativa no implica que no hi hagi risc d'infecció. Salut també reitera la crida al conjunt de la població, i especialment als col·lectius no vacunats, a actuar de forma responsable i a respectar les mesures vigents de control epidemiològic.

Anirem actualitzant aquesta informació a mesura que disposem de nova informació confirmada i rellevant.