Imatge de la reunió de presentació del Pla d'acció territorial per a l'atenció sanitària dels temporers agraris

El pla territorial d'atenció sanitària per a la campanya agrària de Girona centra les accions en l'estratègia de vacunació i reforça la formació i la coordinació

query_builder   2 juliol 2021 14:06

event_note Nota de premsa

El pla territorial d'atenció sanitària per a la campanya agrària de Girona centra les accions en l'estratègia de vacunació i reforça la formació i la coordinació

El protocol contempla la vacunació prèvia dels temporers i defineix les mesures preventives per evitar contagis de COVID-19 i els circuits que es desplegaran en cas de sospita.

Imatge de la reunió de presentació del Pla d'acció territorial per a l'atenció sanitària dels temporers agraris

Els departaments de Salut, Drets Socials, Igualtat i Feminismes i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural han treballat en l’elaboració d’un protocol per garantir a Girona una campanya agrària segura i lliure de COVID-19. El Pla d’acció territorial per a l’atenció sanitària dels temporers agraris, elaborat juntament amb les empreses del sector s’ha presentat avui als alcaldes i Consells Comarcals de l’Alt i el Baix Empordà en una reunió encapçalada per la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, i els directors dels diferents serveis territorials implicats.

El Pla, basat en el protocol ja implantat l’any passat, centra les accions en l’estratègia de vacunació, el diagnòstic precoç de possibles contagis, el reforç formatiu i els dispositius residencials i centres d’acollida pels temporers. A més, el document reforça la formació i la coordinació entre els serveis sanitaris, els agents socials i municipals en cas que els treballadors de la campanya de la fruita necessitin atenció sanitària per infecció de COVID-19. El protocol recull els circuits i la coordinació entre els diferents dispositius per fer un control preventiu de la campanya de la collita de fruita, que es preveu que comenci la primera quinzena d’agost i s’allargui fins a principis  de novembre.

En aquest sentit, s’ha establert que la vacunació dels treballadors de la fruita es faci prèviament a la campanya de recollida, amb la vacuna monodosi de Janssen. Hi ha dues possibles vies, o bé a través dels censos proporcionats per les empreses als Equips d’Atenció Primària o a iniciativa del treballador un cop ja oberta la campanya de vacunació a tota la població, adreçant-se al CAP que correspongui per demanar cita o bé sol·licitant cita a través de la pàgina web als punts vacunals. En cas de noves incorporacions al llarg de la campanya, des de les empreses caldrà gestionar la vacunació i no es descarta dur a terme alguna actuació específica de vacunació si es considerés necessari al llarg del desenvolupament de la campanya.

Així mateix s’habiliten dos dispositius residencials per atendre els temporers en cas d’aïllament durant la campanya:

  • La residència per a gent gran Puig d’en Roca de Girona, que s’anomena Espai Salut, que acollirà persones que tinguin la COVID-19, però asimptomàtiques o amb simptomatologia lleu, amb dificultat per realitzar aïllament al seu lloc de residència.
  • Una casa de colònies a Cabanes, que s’anomena Espai Refugi, adreçada a persones que han estat contactes estrets d’un cas positiu i són PCR negativa i que no poden fer una quarantena al seu lloc de residència habitual.

També s’habilitaran dos centres d’acollida i seguiment de temporers a Sant Pere Pescador i Torroella de Montgrí, gestionats pels professionals d’integració social i equipats amb els serveis bàsics, així com recursos de serveis socials i mediació intercultural gestionats des dels Consells Comarcals de l’Alt i el Baix Empordà.

Es preveu que treballaran en la recollida de la poma entre 2.500 i 3.000 persones, de les quals un 40% ja estan al sector de forma fixa, de manera que es contracten entre 1.700 i 2.000 persones específicament per al període de recollida. Es tracta de persones que acudeixen a la zona amb contractació des dels seus països d’origen i persones de diversos municipis de la demarcació que es contracten només per a la campanya. A aquestes dades cal sumar-hi també les persones que poden acudir a la zona sense contractació i de forma irregular, per a les quals els serveis socials de proximitat tindran un paper bàsic per la seva detecció i introducció en els circuits de prevenció i assistencials, si escau.


El protocol reforça la formació del personal

El pla de gestió de la campanya agrària de Girona reforça el treball en xarxa, la formació i els mecanismes d’informació entre els agents implicats. Aquests mecanismes són fonamentals per poder implementar correctament les mesures preventives, higièniques i d’organització. Les persones amb responsabilitat organitzativa de les diferents empreses, els responsables de les plantacions i magatzems rebran formació sobre els mecanismes bàsics de protecció i els circuits que cal utilitzar.

A més tot el personal haurà d’estar format sobre la conducta de la malaltia, transmissibilitat i les mesures preventives dins i fora de l’àmbit laboral. En aquesta línia s’establiran canals de comunicació amb missatges adaptats en diferents idiomes on es recolliran les mesures de prevenció i el circuit a seguir davant l’aparició de símptomes i el foment de l’aplicació de mesures higièniques.

Per vetllar pel bon funcionament del protocol es constituirà una Comissió de seguiment que es reunirà periòdicament i que estarà formada per representants de totes les administracions implicades i una Comissió operativa, més reduïda, que s’encarregarà del seguiment més logístic.


Mesures de caràcter organitzatiu i circuit d’atenció en cas de sospita de cas

El protocol també estableix les mesures de caràcter organitzatiu que han de seguir per treballar amb la màxima seguretat, la utilització de mascaretes quan sigui necessari, de gels hidroalcohòlics i fonts de rentat per garantir la bona higiene de mans i es reforçarà la desinfecció i neteja de les instal·lacions.

El Pla acordat també defineix les normes que han de seguir per al trasllat fins a les plantacions, ja sigui en transport particular com col·lectiu, així com les recomanacions a tenir en compte en els allotjaments dels temporers.

També estableix el protocol a seguir davant la sospita de contagi, que consisteix bàsicament amb el contacte amb el CAP de referència de la plantació on es farà el diagnòstic i es contactarà amb el Servei de Vigilància Epidemiològica de Girona si escau, com també l’activació dels recursos de l’Espai Salut i l’Espai Refugi, en cas que sigui necessari un aïllament o quarantena que no es pugui dur a terme amb condicions.

El Pla d’acció ha estat possible per la implicació i coordinació de les ABS, els Consells Comarcals de l’Alt i Baix Empordà, els ajuntaments de la zona, les organitzacions agràries i empresarials, les empreses i cooperatives pomeres de la zona, el Servei Català de la Salut, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i els serveis territorials dels Departaments de Salut, Drets Socials, d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Departament d’Igualtat i Feminismes.

 

 

Girona, 2 de juliol de 2021

2  

Imatges

Imatge de la reunió de presentació del Pla d'acció territorial per a l'atenció sanitària dels temporers agraris

Imatge de la reunió de presentació del Pla d'acció territorial per a l'atenció sanitària dels temporers agraris 670

Vacunació aquest divendres de treballadors del sector hortofrutícola a Torroella de Montgrí (Autoria: Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà).

Vacunació aquest divendres de treballadors del sector hortofrutícola a Torroella de Montgrí (Autoria: Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà). 514