Bernat Solé fa una crida a extremar les precaucions per evitar riscs d'incendis forestals

query_builder   2 juliol 2021 16:15

event_note Nota de premsa

Bernat Solé fa una crida a extremar les precaucions per evitar riscs d'incendis forestals

El sud del Segrià i el de les Garrigues, la franja sud del Montsec i l’entorn de Rialb presenten uns índexs de sequera superiors als de l’any passat

Enguany es detecta major afluència de persones al medi natural, després de les restriccions per causa de la lluita contra la Covid-19

Bombers de la Generalitat, Agents Rurals, Mossos d’Esquadra i Protecció Civil han mantingut la primera reunió de coordinació operativa d’aquesta campanya forestal a Lleida, que es repetirà cada setmana

Reunió campanya forestal Lleida
Bernat Solé, amb els responsables dels cossos operatius de Lleida, durant la primera reunió de coordinació de la campanya forestal

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha adreçat a la ciutadania un clam de “màxima responsabilitat a l’hora de respectar totes les mesures de precaució durant aquesta època estival”, en referència a la prohibició de fer foc a menys de cinc-cents metres de zones forestals, a la limitació de fer foc només en barbacoes i altres punts autoritzats, a no llençar burilles a terra i a no encendre petards i coets a prop del bosc i de zones agrícoles susceptibles de cremar-se, entre altres.

El delegat ha fet aquesta crida després de la primera reunió de coordinació operativa de la campanya forestal d’enguany que han mantingut Bombers de la Generalitat, Agents Rurals, Mossos d’Esquadra i Protecció Civil, i que, a partir d’ara, es farà amb freqüència setmanal a la Regió d’Emergències de Lleida. Hi han assistit, entre altres, la directora dels Serveis territorials d’Interior, Montserrat Meseguer; el cap de la Regió d’Emergències de Lleida, Jordi Solà; el cap regional dels Agents Rurals, Llorenç Ricou; el cap de la Regió Policial de Ponent, l’intendent Jordi Dalmau, i el responsable de Protecció Civil a Lleida, Pedro Mayordomo.

Solé ha posat de manifest l’elevat grau de sequera acumulada d’enguany a causa de les poques pluges dels mesos de maig i juny. A aquesta major vulnerabilitat de partida respecte l’any passat s’hi afegeix el fet que la tendència de les previsions dels dos propers mesos apunten a altes temperatures i poques precipitacions.

El delegat encara ha apuntat un altre factor de risc de la campanya forestal. Aquest any, probablement per les restriccions de mobilitat viscudes per causa de la lluita contra la Covid-19, s’està detectant una major afluència de persones buscant el lleure a l’entorn natural, de manera que “cal redoblar la crida a la prudència i a la responsabilitat de la ciutadania”. Solé ha insistit en extremar les precaucions especialment pel que fa a les activitats aquàtiques i a practicar-les únicament en espais autoritzats i amb totes les mesures de seguretat.

Jordi Solà ha explicat que el dispositiu de bombers per a aquesta campanya forestal és pràcticament com el de la de l’any passat. La Regió compta amb prop de 300 bombers funcionaris i al voltant de 300 bombers voluntaris. Per a la campanya es contracta una setantena de persones de reforç, bàsicament auxiliars forestals, operadors de control i conductors; hi ha un reforç d’una cinquantena de bombers voluntaris per poder tenir oberts durant més hores al dia aquests parcs, i a nivell de Catalunya es contracten mitjans aeris. A Lleida tenen la base un helicòpter de comandament, dos helicòpters bombarders i dos avions d’atac.

El cap regional dels Agents Rurals ha explicat que les causes de la gran majoria dels focs que fins ara s’han registrat enguany estan relacionades amb l’activitat humana, com per exemple restes de cremes agrícoles que no complien la normativa de prevenció, accidents provocats per maquinària agrícola durant la campanya de la sega, especialment en l’horari més calorós del dia i altres negligències. Aquest any els Agents Rurals han avançat a l’1 de juny els controls del desenvolupament de la campanya de la sega de cereal, perquè, per primer cop, hi han inclòs les comarques del Segrià i les Garrigues, on la sega comença abans. En el marc d’aquests controls també actuen amb arades, si s’escau, per fer franges d’autoprotecció a masies, granges i altres edificacions agrícoles. Conjuntament amb els Mossos d’Esquadra, els Agents Rurals estan fent un desplegament d’unitats diàriament per controlar les zones de Lleida que en aquests moments presenten els nivells més alts de sequera.

Reunions setmanals de coordinació operativa

En les reunions de coordinació operativa de la campanya forestal entre els cossos  d’emergències implicats en la lluita contra els incendis forestals s’analitzen les previsions meteorològiques a set dies vista i, a partir de la informació compartida, es planifiquen les accions corresponents, a fi d’aconseguir la màxima eficiència en la tasca predictiva, preventiva i de control, i d’actuació de cada cos amb els recursos humans i materials que siguin adients. Concretament, en la reunió d’avui s’ha posat de manifest el risc elevat durant la propera setmana a la falda sud de la Serra del Montsec i a la comarca de les Garrigues.