Seminari

ARTESANIA

El Govern fomenta la incorporació de les tècniques artesanes en la bioconstrucció amb el seminari "Toca'm la fibra"

query_builder   9 juliol 2021 13:25

event_note Nota de premsa

ARTESANIA

El Govern fomenta la incorporació de les tècniques artesanes en la bioconstrucció amb el seminari "Toca'm la fibra"

Seminari
  • El mestre artesà cisteller, Joan Farré, i especialitzat en arquitectura, Land Art i interiorisme, imparteix a Folgueroles aquest seminari professional sobre tècniques de manipulació de fibres naturals trenables aplicades a la Bioconstrucció
  • Actualment a Catalunya hi ha 2.439 artesans que treballen en 7 oficis potencialment vinculats amb l’arquitectura i bioconstrucció
  • Aquest seminari s’emmarca en el Programa Talent Jove que impulsa Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda ( CCAM) amb l’objectiu de fomentar el talent emergent i el relleu generacional en l’artesania

Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM ) de la Generalitat organitza avui i demà dissabte 10 de juliol a Folgueroles (Osona) el seminari professional “Toca’m la fibra”, sobre tècniques de manipulació de fibres naturals trenables aplicades a la Bioconstrucció.

Amb aquesta iniciativa es vol posicionar i fomentar la incorporació de les tècniques artesanals en el món de la bioconstrucció, a més de crear sinergies de coneixement amb aquest sector de la construcció que aposta per la sostenibilitat i on els artesans poden trobar noves oportunitats de negoci.

El seminari professional, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Folgueroles, s’emmarca en el marc del Programa Talent Jove 2019-2022 que impulsa Artesania Catalunya amb l’objectiu de fomentar el talent emergent i el relleu generacional en l’artesania. Permet realitzar un estudi pràctic sobre materials i processos de construcció amb un artesà expert, especialista en processos tècnics que aporta conceptes, experiències i metodologies.

Mestre artesà Joan Farré

“Toca’m la fibra”, dirigit a arquitectes i professionals de la bioconstrucció, està conduït pel mestre artesà i expert en manipulació de fibres vegetals, Joan Farré, de l’empresa Pont de Querós, situada al municipi de Folgueroles.

Amb més de 35 anys d’experiència, Farré està especialitzat en arquitectura, Land Art i interiorisme i durant la seva trajectòria professional ha estat reconegut amb un gran nombre de premis, entre ells el Premi Nacional d'Artesania 2007 atorgat per la Fundació Espanyola per a la Innovació de l’Artesania.

En les fibres naturals s’empren diferents materials i tècniques, el trenat, el teixit o l’entramat, amb materials com el vímet, la pauma , el castanyer i altres fibres vegetals que podem trobar a l’entorn natural.  En aquest sentit, el seminari proposa conèixer els materials i processos tècnics propis de la cistelleria aplicables a l’arquitectura

L’objectiu és aprendre a utilitzar aquesta tècnica tradicional per a la construcció d’estructures i complements que es poden aplicar a la Bioconstrucció. Un espai pràctic que finalitzarà demà amb la construcció d’una pèrgola de vímet amb barres de salze viu i on practicaran diferents teixits i tramats amb vímet.

Podeu consultar el programa del seminari aquí

6 empreses i 11 professionals, estudiants i professors especialitzats en la construcció sostenible participen al Seminari

Les empreses Bioarkiteco d’Alpens (Osona), Clau21 bioconstrucció d’Avià (Berguedà), Celobert Cooperativa de Barcelona ( Barcelonès), terram_ de Barcelona (Barcelonès), Bangolo de Barcelona (Barcelonès),  i Biocontruccio.cat de Reus (Baix Camp), i estudiants de màsters i graus especialitzats en arquitectura sostenible i bioconstrucció procedents de la Universitat de Girona (UdG), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), de l’Elisava, de l’Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV) i de l’Escola Orígens Taller de Bioconstrucció de Girona, participen en aquest curs. També hi participa l’atelier Murua.

2.439 artesans treballen en oficis aplicables a la bioconstrucció

En els darrers temps, hi ha hagut un creixement de la sensibilitat cap a una arquitectura i interiorisme més respectuosa amb el medi ambient, amb la utilització de materials no agressius i de dissenys més acurats per a un consum energètic sostenible i una qualitat de vida més confortable per a les persones que els habiten. Aquest canvi fa que els oficis artesans prenguin força i relleu, per la seva manera d’entendre l’espai i els materials, i els seus processos més sostenibles, abocats al confort i a l’experiència de l’usuari. Actualment  fins a 2.439 artesans catalans – censats a través del carnet d’artesà que lliura Artesania Catalunya - treballen en 7 oficis potencialment vinculats amb l’arquitectura i la bioconstrucció:

  • Ceràmica (ceramista, rajoler, mosaïcista): 1.322 artesans
  • Construcció (enguixador, estucador, mestre d’obres, mosaista hidràulic): 102 artesans
  • Elements naturals (barraquer, cisteller, surer): 81 artesans
  • Ferro-Metall (esmaltador, forjador): 353 artesans
  • Fusta (fuster, marqueter): 350 artesans
  • Pedra-Mineral (manufacturer obj. Alabastre, picapedrer): 66 artesans
  • Vidre (vidrier, vitraller): 165 artesans

Artesania de Catalunya – Generalitat de Catalunya

Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), organisme adscrit al Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, té com a missió fomentar la imatge i prestigi social, difondre i preservar el valor patrimonial, millorar la competitivitat i rendibilitat i augmentar la presència internacional i digital del sector artesà, mitjançant actuacions de promoció comercial, cultural, formativa i divulgativa.

1  

Imatges

El mestre artesà Joan Farré durant la visita a la plantació de Pont de Querós, en el Seminari sobre tècniques de manipulació de fibres naturals trenables aplicades a la Bioconstrucció.

El mestre artesà Joan Farré durant la visita a la plantació de Pont de Querós, en el Seminari sobre tècniques de manipulació de fibres naturals trenables aplicades a la Bioconstrucció. 1337