Cribratge a Barcelona

Drets Socials i Salut inicien els cribratges entre el personal de lleure educatiu que comença activitats amb pernoctació els propers dies

query_builder   10 juliol 2021 14:09

event_note Nota de premsa

Drets Socials i Salut inicien els cribratges entre el personal de lleure educatiu que comença activitats amb pernoctació els propers dies

Alexis Serra, secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, destaca que l’afectació és d’un 0’08% del total de 180.000 participants: “Les dades confirmen que el lleure educatiu és un espai segur”

Salut confia en el col·lectiu de professionals del lleure d’estiu, per la seva responsabilitat i col·laboració continuada amb les mesures de protecció davant la COVID

Cribratge a Barcelona

Aquest matí han començat els cribratges adreçats a monitors/es i personal de lleure educatiu, organitzats conjuntament pel Departament de Drets Socials i el Departament de Salut i adreçats a aquelles persones que iniciïn activitats que incloguin pernoctació els propers dies. El Govern ha iniciat aquests cribratges a sis municipis catalans: Barcelona, Lleida, Manresa, Girona, Móra la Nova i Tortosa, amb l’objectiu de detectar casos asimptomàtics i tallar les cadenes de transmissió de la Covid-19.

El secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, ha reiterat que “el sector està fent les coses amb rigor i serietat i les dades confirmen que el lleure educatiu és un espai segur”. En aquest sentit, ha explicat que “en aquests moments l’afectació és d’un 0’08% del total de 180.000 participants en les activitats, 20.000 dels quals són monitors”. 

La participació en el cribratge de Tests Antigènics Ràpids (TAR) és voluntària, gratuïta i no requereix demanar cita prèvia. El dispositiu d’avui està dirigit a les persones que iniciïn activitats de lleure entre el 10 i el 14 de juliol. Els cribratges de la setmana vinent s’adrecen als monitors/es que tinguin previst començar l’activitat de lleure entre el 15 i el 19 de juliol. Segons les dades de la Direcció General de Joventut, prop de 1.800 monitors/es iniciaran activitats de lleure educatiu en aquestes dates.

Alexis Serra ha volgut agrair al sector del lleure educatiu la seva professionalitat en aquest context de dificultats i ha assegurat que “malgrat tenir una situació de relativa tranquil·litat, continuem treballant mantenint una comunicació bidireccional amb el sector i el Departament de Salut per analitzar l’evolució de les dades i estar preparats per si cal adoptar noves mesures”.

 

Resposta extraordinària del sector

Pel que fa a Salut, Laia Asso, responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l'adolescència, ha explicat que el col·lectiu de persones del sector del lleure ha donat una resposta impecable en tot moment al llarg d’aquesta pandèmia. “Des de Salut tenim la tranquil·litat que és un col·lectiu que respon, que és proactiu, que és molt responsable”. I ha recordat que es compta amb  l’experiència de l’any passat, “en què el lleure d’estiu va tenir una resposta extraordinària d’aplicació de les mesures, d’assistència a les formacions, d’estratègies imaginatives quan gairebé semblava impossible poder obrir el lleure”.

Asso ha dit també que tot i que aquest dispositiu de cribratge que s’acaba de posar en marxa és provisional, s’espera que en breu sigui un dispositiu més estable, que tindrà més punts i que facilitarà les coses arreu del territori. També ha volgut destacar la importància del treball col·laboratiu amb el Departament de Drets Socials, que “segurament serà una de les coses bones que ens emportem d’aquesta pandèmia; el treballar molt coordinats, molt colze amb colze”, ha reblat.

Respecte al procés la vacunació del col·lectiu de professionals de lleure d’estiu, la responsable de Salut Pública en la infància i l'adolescència ha aprofitat per recordar que ja està oberta la vacunació per a les edats de les quals formen part la majoria de les persones dirigents i monitores de les activitats de lleure, i que la seva afluència està sent molt molt bona.

En tot cas, també ha dit que “si es detectés que hi ha dificultats per arribar al gruix del col·lectiu, es podria arribar a estudiar alguna mesura estratègica específica per impulsar la vacunació en aquest sector. Però també cal dir que sempre anem subjectes a la disponibilitat de vacunes i, que per tant el que s’ha fet sempre és una priorització d’aquells grups de més risc enfront de la COVID; i a grans trets el col·lectiu de persones dirigents i monitores no forma part d’aquest grup”, ha finalitzat.

1  

Imatges

Cribratge a la seu de Joventut, a Barcelona

Cribratge a la seu de Joventut, a Barcelona 3813