Imatge de recollida porta a porta

L'ARC atorga 10 milions d'euros per a impulsar sistemes de recollida de residus eficients

query_builder   15 juliol 2021 16:00

event_note Nota de premsa

L'ARC atorga 10 milions d'euros per a impulsar sistemes de recollida de residus eficients

Imatge d'un procés de recollida porta a porta
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) incentiva la implantació tant de sistemes de recollida de porta a porta com de contenidors intel·ligents

Els imports més elevats de les subvencions es destinaran a grans ciutats com Mataró i Manresa, ja que els grans nuclis urbans han d’anar incrementant els índex de recollida

L’ARC prepara una nova convocatòria de 22 milions d’euros per al foment de la recollida selectiva

El director de l’ARC ho ha explicat en una visita a Mataró, on s’ha reunit amb l’alcalde per abordar el principal projecte finançat per aquesta línia

L’Agència de Residus de Catalunya ha resolt atorgar ajuts econòmics per un valor de 10 milions d’euros a municipis i ens supramunicipals (consells comarcals i mancomunitats) per facilitar la implantació de models eficients de recollida selectiva.

Aquests fons inclouen tant sistemes de recollida porta a porta com de contenidors intel·ligents, que permeten la individualització dels usuaris i l’aplicació d’una taxa justa que aporti un nou incentiu la recollida dels residus. La Generalitat ha finançat aquesta línia mitjançant una convocatòria de Compra Pública d’Innovació (CPI) en matèria de recollida selectiva de residus, un mecanisme destinat a potenciar noves solucions mitjançant la demanda per part del sector públic.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, ha visitat avui Mataró, on s’ha reunit amb l’alcalde, David Bote, per abordar el principal projecte finançat per aquesta línia. La subvenció que concedeix l’Agència de Residus de Catalunya a Mataró permetrà finançar prop del 50% del cost total del projecte presentat, que és de 7,65 milions d’euros. La proposta presentada contempla  proves pilot de recollida domiciliària de residus a urbanitzacions i de recollida comercial. Provarà diverses opcions d’individualització del servei per determinar quina s’ajusta millor a cada realitat de l’entorn urbà (porta a porta i determinats contenidors tancats amb obertura amb identificació).

Peraire ha agraït a Bote l’esforç i canvis que projecta Mataró en la millora de la gestió dels residus, així com el compromís de la ciutat amb la sostenibilitat i el medi ambient. També ha destacat que les grans ciutats, com Mataró, i especialment l’entorn metropolità són on més s’ha de treballar per assolir xifres. La resta de Catalunya ha impulsat models eficients però si les conurbacions urbanes no intensifiquen la recollida selectiva difícilment podrem fer passos importants en el reciclatge de residus”.

També ha remarcat que “els ciutadans i ciutadanes, així com els comerços i serveis, són claus en la separació de residus, però també és fonamental que les administracions facilitin elements per tal que puguin fer una separació correcta dels residus”.

10 milions d’€ per a innovar en la recollida selectiva

Mataró rebrà 3.469.585,06 € i és l’ens públic que rebrà la dotació econòmica més important de la convocatòria, essent també el que involucra major població (128.265 habitants).

Manresa, una altra gran ciutat del territori (77.714 habitants), i Manlleu, amb un cert volum de població dins la comarca d’Osona (20.194 habitants), són dos altres grans nuclis de població que rebran ajuts per implementar sistemes eficients que permetin augmentar la quantitat de residus recollits selectivament.

L’ARC ha atorgat a Manresa 2 milions d’euros i a Manlleu, 1,2 milions d’euros.

Els altres ens que rebran ajuts són el Consell Comarcal del Baix Camp (425.950,67 €), el Consell Comarcal de la Conca de Barberà (1.525.381 M €), la Mancomunitat de Recollida d’Escombraries de l’Urgellet (994.259,19 €) i el Consell Comarcal de Gironès (384.824,08 €).

En el cas del Consell Comarcal del Baix Camp, els ajuts ajudaran a fer front a una complexitat en la recollida de residus com és la forta presència de turisme a les poblacions de Cambrils, Mont-roig del Camp i l’Hospitalet de l’Infant.

Els resultats que es vagin assolint en els 7 projectes pilot finançats seran públics i estaran a l’abast de tots els ens locals de Catalunya, ja que han de servir de referencia per a la resta dels ens locals. La característica important d’aquest ajuts és que permeten finançar el 50% del cost del servei.

22 milions d’€ en nous ajuts per al foment de la recollida selectiva

El director de l’ARC, Isaac Peraire, també ha informat de la propera convocatòria d’ajuts econòmics de l’Agència per al foment de la recollida selectiva, corresponent a l’any 2021.

El passat 7 de juliol es van publicar les bases reguladores de les subvencions per a projectes de foment de la recollida selectiva de residus municipals, finançats amb fons europeus “Next generation”. Aviat es publicarà la convocatòria i s’establirà el període de presentació de sol·licituds, que serà fins al 15 de novembre d’enguany, de forma que hi hagi temps de presentar bons projectes i es puguin bé aprofitar aquests fons europeus.

La convocatòria estarà dotada amb un import de 22 M€ i l’import màxim de finançament d’una actuació és del 90%. Hi ha dos tipus beneficiaris: ens locals amb competències en recollida selectiva i/o autocompostatge (Línia 1) i, de l’altra, i productors de residus comercials i industrials (assimilables a municipals), és a dir, poden ser: empreses, associacions, gremis, fundacions, entitats sense ànim de lucre, escoles i universitats (Línia 2).

En aquesta ocasió, es focalitzen els ajuts en tres residus: l’orgànica, els residus tèxtils i els olis vegetals usats. Els ajuts són, doncs, per a quatre tipus de projectes: recollida selectiva de bioresidus (fracció orgànica i fracció vegetal), projectes d’autocompostatge, recollida selectiva d’olis vegetals usats, recollida selectiva de residus tèxtils.

L’Agència de Residus de Catalunya procura estar ben a prop del ens locals i facilitar assistència en la gestió dels residus municipals. Disposa d’un web anomenat Plataforma Residus Municipals, creat especialment per als ens locals amb informació tècnica i de bones pràctiques per facilitar una bona gestió dels residus municipals. L’adreça és: www.residusmunicipals.cat. Organitza també seminaris en línia adreçats a ens locals que faciliten informació tècnica i bones pràctiques de gestió de residus als municipals.

1  

Imatges

Imatge d'un procés de recollida porta a porta

Imatge d'un procés de recollida porta a porta 55