IFLlançà

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant per estabilitzar l'incendi de Llançà (Alt Empordà)

query_builder   16 juliol 2021 19:14

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant per estabilitzar l'incendi de Llançà (Alt Empordà)

El president Aragonès s’ha reunit amb els comandaments dels Bombers al Centre de Comandament
Es manté un dispositiu d’extinció amb una setantena de dotacions terrestres i 17 mitjans aeris
Segons les darreres informacions dels Agents Rurals el foc afecta una superfície provisional de 93,5 hectàrees
Es mantenen els desallotjaments preventius de tres urbanitzacions i del Monestir de Sant Pere de Rodes
El Servei Català de Trànsit informa que hi ha hi ha quatre carreteres afectades per l’incendi
Protecció Civil ha activat l’alerta del pla INFOCAT
IFLlançà

El president Pere Aragonès s’ha reunit aquesta tarda amb els comandaments dels Bombers de la Generalitat al Centre de Comandament a Llançà.

Des d’allà ha volgut donar suport a “tots els professionals que estan treballant a l’incendi”. Ha destacat “la importància del treball de les properes hores” i ha fet una “crida a actuar amb la màxima precaució aquests dies de risc a tota la ciutadania, no només de la zona afectada sinó que també de la resta del país”

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant intensament en l’incendi forestal de Llançà, l’avís del qual s’ha rebut a les 13.25 hores. Es tracta d’un foc topogràfic, que hauria començat al costat de la carretera entre Llançà i Port de la Selva.

S’han activat una setantena de dotacions terrestres, entre les quals hi ha 40 camions d’aigua, unitats dels GRAF (Grup d’Actuacions Forestals) i dels EPAF (Equip de Prevenció Activa Forestal), així com també la unitat sanitaritzada del GROS (Grup Operatiu de Suport) amb el Centre de Comandament. Els efectius treballen amb línies d’aigua, eines manuals i foc tècnic i tenen el suport de 15 mitjans aeris (7 helicòpters bombarders, 2 de comandament, 6 avions de vigilància i atac) a més de 2 hidroavions cedits pel Ministerio para la Transición Ecológica y el reto Demográfico.

La prioritat dels Bombers és aturar el flanc dret, que avança lentament, abans que pugui sobrepassar el coll del Perer que, en aquests moments, és el punt més crític, ja que es per on el foc podria propagar per la serra. L’incendi tindria un potencial de 2.000 hectàrees.

El flanc esquerre crema a baixa intensitat i el cap avança en descendent i es troba a 200 metres de la vall de Santa Creu.

Les primeres estimacions dels Agents Rurals indiquen que l’incendi afecta una superfície provisional de 93,5 hectàrees, la pràctica totalitat de terreny forestal. D’aquestes, 60,5 ha a Llançà i 33 ha a el Port de la Selva. 92,5 ha són dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus.

Com a mesura preventiva Mossos d’Esquadra, amb el suport de la Policia Local, han desallotjat preventivament les urbanitzacions del Beleser, Santa Isabel al flanc esquerre, el Monestir de Sant Pere de Rodes al flanc dret,  i la urbanització la Vall de Santa Creu al cap de l’incendi. L’Ajuntament de Llançà ha posat a disposició de les persones desallotjades el pavelló de Llançà.

Segons informa el Servei Català de Trànsit a causa d’aquest incendi hi ha 4 carreteres tallades:

  • GI-612 a Port de la Selva en els dos sentits de la marxa
  • GI-613 a Roses direcció Port de la Selva
  • GIP-6041 a Vilajuïga en els dos sentits de la marxa
  • GIV-6121 a Port de la Selva en els dos sentits de la marxa

En el dispositiu de l’incendi també s’hi han desplaçat 16 patrulles dels Mossos d’Esquadra, 2 tècnics de Protecció Civil, efectius dels Agents Rurals, de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), de la Policia Local, 5 ambulàncies de SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) amb caràcter preventiu, efectius de la Creu Roja i tècnics de l’Ajuntament de Llançà..

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’Alerta del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT per l’incendi forestal que crema a Llançà.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 212 trucades de ciutadans que alertaven d’aquest incendi.

D’altra banda, continuem fent tasques de revisió i remullant punts calents als incendis forestals, ja controlats, de Castellví de Rosanes, amb 13 dotacions terrestres, i Móra d’Ebre, amb 11.