lleure girona

70.500 infants i joves participen en activitats de lleure a les comarques gironines

query_builder   23 juliol 2021 16:24

event_note Nota de premsa

70.500 infants i joves participen en activitats de lleure a les comarques gironines

El director general de Joventut i la directora de l’Agència Catalana de la Joventut visiten dos camps de treball, a Arbúcies i la Vall d’en Bas, i una activitat de L’estiu és teu! a Banyoles

montsoriu

Les entitats que organitzen activitats de lleure a Girona han notificat al Departament de Drets Socials un total de 1.507 activitats per aquest estiu. Fins ara, s’hi han inscrit 60.800 infants i joves, 8.700 monitors/es i dirigents i 1.000 persones de suport. La gran majoria participen en algun dels 642 casals d’estiu. La resta d’activitats es reparteixen en 349 colònies, 305 acampades, 188 rutes i 23 camps de treball.

Les entitats d’educació en el lleure, associacions educatives juvenils, associacions de famílies, empreses i institucions organitzadores poden notificar les activitats a la Direcció General de Joventut fins a 7 dies abans de l’inici, de manera que les xifres encara poden créixer les properes setmanes.

Amb 14.500 persones inscrites entre participants i dirigents, el Gironès és la comarca amb més assistència, seguida del Baix Empordà (12.800), l’Alt Empordà (11.000), el Ripollès (8.900), la Garrotxa (8.800), la Selva (8.300) i el Pla de l’Estany (6.100).

Aquest matí, el director general de Joventut, Àlex Sastre, i la directora de l’Agència Catalana de la Joventut, Núria Ramon, han visitat dos camps de treball a Arbúcies i la Vall d’en Bas i una de les activitats del programa L’estiu és teu! a Banyoles. En el decurs de la jornada, Sastre ha agraït l’esforç del sector en un context epidemiològic complex com el que estem vivint: “El compromís del sector per garantir que el lleure educatiu continuï sent un espai segur pels infants i adolescents és més fort que mai. Els monitors i les monitores són ferms defensors del lleure i és per això que treballem amb les entitats per preservar aquest dret”.

D’altra banda, la directora de l’Agència Catalana de la Joventut, ha reclamat no estigmatitzar el jovent, “els i les joves han demostrat durant la pandèmia una actitud activa i solidària, fins i tot ens els moments de restriccions més dures. S’han adaptat a cada moment amb resiliència i respecte. Com a societat hem de posar en valor aquest compromís, que es manifesta de nou en l’àmbit del lleure educatiu”.

 

Visita a les activitats

Els responsables de Joventut han visitat el camp de treball Internacional d’arqueologia “Montsoriu Castle Workcamp”, en què participen 13 joves entre 18 i 29 anys. Les tasques consisteixen en l'excavació de la zona escollida i en el registre fotogràfic i planimètric de capes i estructures revelades. Aquestes tasques les duen a terme els participants sota la supervisió de dos arqueòlegs del Museu Etnològic del Montseny, encarregat del treball tècnic. En el decurs de la visita, els han acompanyat l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, i altres representants del consistori, del Consell Comarcal de la Selva i de l’entitat que gestiona l’activitat.

Tot seguit, acompanyats per representats de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas i del Consell Comarcal de la Garrotxa, Sastre i Ramon han visitat el camp de treball El camí ral de Vic a Olot, en què participen 20 joves entre 14 i 17 anys. En aquesta activitat de lleure els assistents fan un treball tècnic de neteja i manteniment de la calçada i vorals de la part del camí ral que transcorre pel municipi de la Vall d’en Bas. Alhora duen a terme activitats per investigar quins usos va tenir aquest camí al llarg de la història, que va ser utilitzat fins a la primera meitat del segle passat com a via de comerç i viatgers entre les dues comarques.

A la tarda, el director general de Joventut i la directora de l’Agència Catalana de la Joventut han visitat l’alberg Banyoles on s’estan celebrant les colònies del programa L’estiu és teu! Els han acompanyat el president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany, Francesc Castañer, i representants de l’Ajuntament de Banyoles. Aquest alberg acull estades multiesportives que combinen diverses activitats d’esports d’aventura, entre elles caiac, orientació i BTT, en què participen prop d’una cinquantena de nois i noies.

 

Preservar el dret al lleure arreu del país

El Departament de Drets Socials i el Departament de Salut han impulsat enguany diverses mesures per garantir la seguretat entre els participants i dirigents de les activitats de lleure. A banda dels protocols, guies i models fixats a l’inici de la campanya d’estiu i davant la situació epidemiològica, ambdós departaments han  implementat un dispositiu perquè infants i adolescents que participin en qualsevol activitat de lleure i monitors/es puguin fer-se tests ràpids d’antígens (TAR) a les farmàcies.

Aquesta setmana s’ha iniciat també en diversos punts del país un dispositiu de vacunació prioritzat per a professionals de l’educació en el lleure que participen en activitats aquest estiu.

D’altra banda, 5.025 monitors/es i directors/es de lleure var fer durant el mes de juny la formació organitzada per Salut Pública i Joventut que acredita com a responsable de prevenció i higiene per a les activitats de lleure. Aquesta figura té l’objectiu de vetllar pel compliment dels protocols a les activitats en matèries com el rentat de mans, la desinfecció, els grups reduïts o la detecció de símptomes de Covid-19. Entre les edicions de 2020 i 2021 un total de 22.768 caps i monitors/es han obtingut la certificació i poden exercir aquest rol.

Aquest conjunt de mesures s’apliquen per garantir que les més de 6.400 activitats de lleure notificades per aquest estiu arreu del país puguin ser espais segurs pels més de 340.000 participants i dirigents que hi assisteixen.