Segona nit a Santa Coloma de Queralt: l'incendi s'obre i revifa i els Bombers de la Generalitat hi mantenen l'operatiu amb un centenar de dotacions

query_builder   25 juliol 2021 22:31

event_note Nota de premsa

Segona nit a Santa Coloma de Queralt: l'incendi s'obre i revifa i els Bombers de la Generalitat hi mantenen l'operatiu amb un centenar de dotacions

 • El gran núvol sobre la zona de l’incendi ha fet retirar a zona segura i, posteriorment, recol·locar els efectius per evitar que quedessin atrapats per l’incendi empès per vents oposats: en mitja hora ha avançat 3.7 km i 200 ha
Aspecte del núvol sobre la zona de l'incendi
Aspecte del núvol sobre la zona de l'incendi

Els Bombers de la Generalitat han confirmat aquest vespre que el pitjor escenari que es preveia per l’incendi de Santa Coloma de Queralt s’ha acomplert. Durant tot el dia els treballs han estat destinats a evitar que el cap i el flanc esquerre de l’incendi es desplacessin cap al nord empesos pel vent de marinada i, si bé el perímetre de l’incendi (que crema des d’ahir a les 15.18 h) ha crescut poc, cosa que indica poc avenç de les flames, finalment aquesta zona de l’incendi s’ha obert en direcció al municipi de Tous. A efectes d’aquesta evolució, cap a les 20 h els Bombers de la Generalitat demanaven el desallotjament d’una urbanització de Sant Martí de Tous, Ca n’Aubereda, i el confinament d’aquest municipi i també de Santa Maria de Miralles.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat des del Centre de Comandament dels Bombers a Santa Coloma de Queralt que aquesta nit se seguirà treballant en el flanc esquerre i en el cap de l’incendi per aconseguir aturar-lo. “L’obertura era previsible”, ha dit el conseller Elena, que ha afegit que “la situació no s’ha complicat més del que es preveia". “La marinada no ha ajudat, i en aquest sentit, hi ha els plans previstos contra aquesta eventualitat”, ha assegurat. Elena ha puntualitzat que els ciutadans confinats de Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles no corren perill: “han de quedar confinats en el municipi però hi haurà vehicles per si és necessari fer algun tipus de transport”.

A més, entre les 20 i les 20.30 h, en el moment de la retirada de la marinada i l’entrada del terral, sumat a l’augment de la humitat, s’ha creat un gran núvol sobre l’incendi. Aquest és un fenomen habitual en grans focs i la seva presència pot causar turbulències en forma de vents que poden causar intensitats i velocitats de propagació del foc extremes, i imprevisibles. Per aquest motiu, els efectius d’extinció sobre el terreny han hagut de ser retirats a zona segura fins que han pogut ésser recol·locats amb seguretat. Els analistes del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) han constatat que durant aquesta mitja hora el foc ha recorregut 3.7 quilòmetres i consumit unes 200 ha.

Un cop feta aquesta maniobra d’autoprotecció “hem reposicionat els vehicles i hem començat a treballar de nou”, ha explicar el cap dels Bombers de la Generalitat, l’inspector David Borrell, que també ha recordat que aquest matí ja es preveia que l’incendi fes el gir que, finalment, ha acabat fent; i que des de primera hora s’havien disposat mesures de protecció de la població, de tall de carreteres i efectius de refresc.

Així les coses, durant aquesta nit entorn a un centenar de dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat treballaran per crear eixos de confinament de l’incendi, intentant-ne assegurar un perímetre lleugerament més ampli del que ocupa l’incendi en si. L’operatiu terrestre del dia d’avui es manté, i s’hi han afegit 6 dotacions terrestres desplaçades des de zones ja assegurades. L’inspector David Borrell ha destacat que, en principi, la meteorologia jugarà demà a favor: el vent de marinada ha amainat, es preveuen precipitacions lleugeres i durant la nit pujarà la humitat relativa. Tot i això serà “una nit de treball dur”, ha destacat el cap dels Bombers.

El còmput d’hectàrees afectades ofert pels Agents Rurals a les 20 h ascendeix a 1.372 ha, distribuïdes de la següent manera:

 • Bellprat: 1069,5 ha
 • Santa Maria de Miralles: 168,5 ha
 • Les Piles: 70 ha
 • Santa Coloma de Queralt: 48,5 ha
 • Sant Martí de Tous: 13,5 ha
 • Pontils: 2 ha

Pel que fa a l’estat de les carreteres, el Servei Català del Trànsit (SCT) informa de les següents vies tallades:

 • B-220 Santa Coloma de Queralt
 • BV-2201 Bellprat
 • TV-2011 Pontils
 • BV-2131 Santa Maria de Miralles
 • C-37 Santa Maria de Miralles i Santa Margarida de Montbui

Pel que fa als altres dos incendis forestals en què hores d’ara treballen els Bombers de la Generalitat, Ventalló i Torroella de Montgrí, a l’Alt i el Baix Empordà, respectivament, estan en fase d’estabilització i control; però ambdós han experimentat revifalles durant la tarda d’avui.

En col·laboració amb els Bombers de la Generalitat, al dispositiu d’extinció d’incendis també hi participen els Agents Rurals; Mossos d’Esquadra, policies locals i Guàrdia Civil; 26 dotacions de la Unidad Militar de Emergencias (UME); les Brigadas de Refuerzo en Incendios Forestales (BRIF) i 6 mitjans aeris del Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico (MITECO); el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Creu Roja, Protecció Civil i ADF’s.

Protecció Civil de la Generalitat manté en fase d’EMERGÈNCIA-1 el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT 

Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT s’està fent seguiment dels incendis i de les accions a prendre amb els municipis de la zona i els serveis d’emergències. També es manté activat des d’ahir el personal tècnic de la operativa territorial de Protecció Civil desplaçat al lloc per donar suport als municipis i als cossos d'emergències pel que fa a l'atenció de les persones desallotjades i a la resolució d'incidències en els serveis bàsics, entre altres.

Cerdanyola del Vallès, 25 de juliol de 2021
22.30 h