El Govern posa en marxa l'elaboració del Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025

El Govern posa en marxa l'elaboració del Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025

query_builder   27 juliol 2021 15:11

event_note Nota de premsa

El Govern posa en marxa l'elaboració del Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025

  • El nou Pacte ha de prioritzar projectes amb una autèntica capacitat transformadora
  • La primera reunió de la Taula, que incorpora agents socials i grups parlamentaris, serà el 10 de setembre

El Govern ha aprovat posar en marxa el Pacte Nacional per a la Indústria (PNI) 2022 – 2025, amb l’objectiu que la indústria faci un salt endavant significatiu en competitivitat i permeti al sector fer front als grans reptes de la sostenibilitat i la digitalització, que són les grans palanques de transformació i de canvi de l’economia que vindrà. En aquest sentit, el nou pacte ha de prioritzar projectes amb una autèntica capacitat transformadora.

Per tal de concretar aquest acord, amb la necessària visió a llarg termini per assolir la transformació de la indústria a Catalunya, es buscarà un consens ampli amb les forces polítiques, els agents econòmics i socials i d’altres agents implicats.

En aquest sentit, el desenvolupament del Pacte s’impulsarà des del Consell del Diàleg Social de Catalunya, i s’atribueix a la Comissió Executiva Permanent del Consell Català de l’Empresa la seva governança així com el seguiment de la seva execució. La metodologia proposada inclou la creació d’una Taula que ha d’esdevenir un instrument de participació i de validació de les propostes que elaborin els diferents grups de treball del Pacte Nacional per a la indústria. La primera reunió de la Taula serà el pròxim 10 de setembre.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, exercirà la presidència de la Taula i la composició serà la següent: els membres del Consell del Diàleg Social de Catalunya (CCOO; UGT, Foment del Treball i PIMEC); un membre d’Eurecat, en representació dels centres tecnològics; un membre representant del Col·legi d’Economistes de Catalunya, un del Consell de Col·legis d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya i un del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya; set representants dels grups parlamentaris; dos membres representants d’associacions municipalistes; quatre membres representants de les universitats; un membre del Consell General de Cambres de Catalunya; un membre de la Confederació de Cooperatives de Catalunya, i representants dels Departaments de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori; d’Economia i Hisenda; d’Igualtat i Feminismes; d'Educació; de Recerca i Universitats; d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; d’Interior i de Cultura.

Per part d’Empresa i Treball hi formaran part, a més del conseller, el secretari general; el secretari d’Empresa i Competitivitat; el secretari de Treball; la directora general d’Indústria i el conseller-delegat d’ACCIÓ. La composició de la taula s’haurà de regir pel principi de paritat entre dones i homes. La primera reunió tindrà lloc el 10 de setembre.

El document final del Pacte haurà de definir un nombre reduït d’actuacions que siguin transformadores, tractores i que estiguin adequadament dotades pressupostàriament, perquè la indústria catalana pugui fer un salt significatiu cap endavant. També haurà d’incloure el calendari, un compromís dels recursos per a cadascun dels anys de vigència i els indicadors necessaris per fer-ne una avaluació correcta.

Actualment, la indústria a Catalunya representa prop d’un 20% del PIB i un 18% de l’ocupació, i més del 50% del PIB si es consideren les diferents activitats associades a aquest sector. La indústria és un sector que ha d’afrontar, de forma accelerada, el repte de la transició verda i caminar cap a formes de producció més respectuoses amb el medi ambient, al mateix temps que ha d’aprofitar tots els avantatges que la digitalització li pot aportar per continuar sent competitiva.

Amb aquests reptes, les actuacions del nou Pacte s’estructuraran en els cinc àmbits temàtics següents:

  • Sostenibilitat, energia i economia circular: apostar per una economia verda i circular que estalviï recursos, valori els residus i impulsi la innovació i la competitivitat industrial. Així mateix, reduir els costos energètics de la indústria catalana enfront dels competidors i impulsar la transició energètica per fer front a l’emergència climàtica.
  • Digitalització, Indústria 4.0, innovació i internacionalització: potenciar la capacitat del teixit empresarial català per mitjà de la digitalització, la Indústria 4.0, la innovació i la internacionalització, ja que són conceptes que es reforcen i s’impulsen mútuament, així com impulsar l’emprenedoria, especialment la de base tecnològica.
  • Capital humà, ocupació industrial i formació: millorar la capacitació dels treballadors i les treballadores per mitjà de la formació professional, la formació contínua, l’emprenedoria i la formació universitària, que donin resposta, de qualitat i flexible, a les necessitats de les empreses i de la societat, així com fomentar l’ocupació industrial de qualitat.
  • Infraestructures: fer que Catalunya disposi d’un millor equipament d’infraestructures, tant físiques com digitals, que permeti augmentar la productivitat industrial, vertebrar el territori i afavorir l’atracció d’inversions.
  • Finançament i dimensió empresarial: incrementar la dimensió de les pimes per tal que puguin competir eficaçment en el mercat global i actuïn com a tractores de l’economia, així com posar a disposició del sector productiu instruments eficients de capitalització i de finançament per facilitar el creixement i l’activitat empresarial.

 

Balanç PNI 2017 – 2021

El Pacte Nacional per a la Indústria (PNI) va aconseguir una execució pressupostària de 1.668 milions d’euros en els quatre anys de vigència (2017 – 2020), xifra que representa un 90,9% de la quantitat prevista. Cal destacar que l’àmbit temàtic del PNI que va tenir més dotació pressupostària (Competitivitat i ocupació industrial, amb 738 milions d’euros,) té un percentatge d’execució total (108,3%) i que el segon (Formació, amb 699 milions d’euros) el té del 87%.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined