Govern

Cultura duplica el pressupost d'aquest any per a subvencions al doblatge i la subtitulació en català de pel·lícules i sèries

query_builder   27 juliol 2021 15:52

event_note Nota de premsa

Cultura duplica el pressupost d'aquest any per a subvencions al doblatge i la subtitulació en català de pel·lícules i sèries

  • La dotació supera els 6 milions d’euros en les tres línies de subvenció adreçades a llargmetratges d’estrena, a festivals i a plataformes i suports físics

El Departament de Cultura ha ampliat amb 2.950.000 euros la dotació pressupostària de les tres convocatòries per a la concessió de subvencions per al doblatge i la subtitulació en català. Els ajuts es destinen al doblatge i subtitulació en català de llargmetratges d’estrena en sales de cinema, al doblatge i subtitulació de llargmetratges i a la subtitulació de sèries per a la distribució en plataformes digitals i en suport físic, i a la subtitulació en català de productes de festivals i mostres audiovisuals a Catalunya. Aquesta és la segona ampliació del pressupost d’aquest 2021 i la dotació pressupostària queda fixada en 6.295.000 euros.

La primera línia ampliada està destinada al doblatge i la subtitulació en català de llargmetratges d’estrena en sales d’exhibició cinematogràfica. L’ampliació suma 800.000 euros a la dotació pressupostària, que queda fixada en 2.705.000 euros per al 2021.

La segona línia, dedicada al doblatge i la subtitulació en català de llargmetratges i a la subtitulació en català de sèries per a plataformes digitals i en suport físic, s’amplia en 2.000.000 d’euros i la dotació pressupostària queda fixada en 3.230.000 euros.

Finalment, s’ha ampliat amb 150.000 euros la tercera línia, destinada a la subtitulació en català de festivals i mostres audiovisuals a Catalunya per a l’any 2021. La dotació queda fixada en 360.000 euros.

La difusió i l'increment de l’oferta de cinema doblat i subtitulat en català és un dels objectius de Política Lingüística, que ha intensificat durant el 2021, per fer créixer l’oferta de cinema doblat o subtitulat en català, tant a les sales de cinema com a les noves plataformes digitals. Segons l’estudi elaborat per Política Lingüística, el 78 % dels catalans volen sèries i pel·lícules doblades en català a les plataformes digitals, els canals de televisió tradicionals i les sales de cinema. Més del 70 % diuen que els agradaria trobar pel·lícules i sèries doblades al català, un percentatge que arriba al 93 % entre la població que té la llengua catalana com a habitual i un 65 % entre la població que hi  té el castellà.

Tota la informació sobre cinema en català (ajuts, cartellera, base de dades, tràilers, etc.) es pot consultar al web Cinema en català de la Secretaria de Política Lingüística.

Suport al doblatge i la subtitulació: https://llengua.gencat.cat/ca/serveis/cinema-en-catala/subvencions/

Cinema en català