ACN

El Departament d'Interior i la Fundació APIP-ACAM signen un conveni per lluitar contra el tràfic d'éssers humans

query_builder   30 juliol 2021 10:58

event_note Nota de premsa

El Departament d'Interior i la Fundació APIP-ACAM signen un conveni per lluitar contra el tràfic d'éssers humans

Foto

La signatura del conveni busca establir un marc de col·laboració en l’assistència i atenció integral a les víctimes

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i la vicepresidenta primera de la Fundació APIP-ACAM, Montserrat Font, han signat avui un conveni de col·laboració entre el Departament i l’associació per lluitar contra el tràfic d’éssers humans. La signatura del conveni, que coincideix amb la commemoració avui del Dia Mundial contra el Tràfic d’Éssers Humans, té l’objectiu d’establir un marc de col·laboració en l’àmbit de la prestació d’assistència i atenció integral i especialitzada per part de la fundació a les víctimes de  tràfic d’éssers humans detectades per la Policia de la Generalitat. 

El conseller Elena ha manifestat que “aquesta xacra s’ha de tractar des de mirades diferents, naturalment des de la investigació i la persecució policial, però també des de la sensibilització respecte del problema i l’atenció de les persones que en són víctimes”. “Això significa acompanyament de tot tipus, de suport i de trobar un futur per a aquestes persones”, ha afegit. 

En aquest sentit, el titular d’Interior ha posat en valor “el treball en comú que és molt útil per tractar de resoldre aquesta xacra des de les mirades diferents que ha de tenir” i ha agraït a la Fundació APIP-ACAM “la tasca extraordinària d'acompanyament i de suport a les víctimes”.

Per la seva banda, la vicepresidenta primera de la Fundació APIP-ACAM, Montserrat Font, que ha qualificat el conveni d’“innovador”, ha afirmat que “obre una possibilitat de col·laboració des de l’atenció social amb els cossos de seguretat per a l'atenció a les víctimes de tot tipus de tracta”. Font ha expressat que la signatura “ha de permetre avançar cap a una millor atenció tant a les víctimes en situació d’urgència immediata amb les intervencions dels cossos de seguretat com a aquelles que necessiten d’una atenció i un acompanyament perllongat”.  

El tràfic d’éssers humans és un dels fenòmens criminals de major lesivitat i extensió actualment, per l’elevat nombre de persones que en són víctimes i perquè suposa una violació directa dels drets més fonamentals que inclou majoritàriament processos d’explotació sexual, però també d’explotació laboral, per a la mendicitat, l’explotació per a la comissió de delictes, el servei domèstic, matrimonis forçats o tràfic d’òrgans. En aquest context, la pandèmia de la COVID-19 ha contribuït a generar més invisibilització, ja que l’aïllament de moltes persones ha comportat situacions de major vulnerabilitat i violència. Així ho apunta Nacions Unides quan, assenyala el canvi de pràctiques delictives en el tràfic d’éssers humans a causa de la COVID19

L’objectiu prioritari dels Mossos d’Esquadra és la identificació de les víctimes i la seva extracció de les organitzacions responsables dels processos d’explotació donant-los una atenció integral que els hi ofereixi informació i seguretat. Alhora, un altre objectiu és tractar d’evitar, en la mesura del possible, riscos posteriors per a la seva persona. Per aquest motiu, des dels grups d’atenció a les víctimes (GAV) es facilita suport, orientació i informació a les víctimes dels recursos existents en diferents àmbits (sanitari, jurídic, psicològic, social) i se’n fa el seguiment.

La Fundació APIP-ACAM, que ofereix una atenció integral a víctimes de tràfic d’éssers humans, especialment a les víctimes d’explotació sexual i als menors al seu càrrec, col·labora des de fa anys amb la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra elaborant informes socials i de seguiment i oferint assistència i protecció a les víctimes. 

Des del 2012, el Departament d’Interior col·labora també en el programa SICAR cat impulsat per l’entitat Adoratrius, que busca restituir els Drets Humans de les dones víctimes del tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació, atenent les seves necessitats bàsiques, promocionant la seva autonomia i visibilitzant i denunciant aquest tipus de situacions.

La signatura del conveni s’emmarca també en la nova estratègia de la Comissió Europea en la lluita contra aquesta matèria centrada en la prevenció del delicte, l'enjudiciament dels traficants i la protecció i empoderament de les víctimes. L’estratègia europea estableix, a més, que s’ha de dedicar una atenció específica a la creació de capacitats de la policia, els inspectors de treball, els guàrdies de fronteres, els fiscals i els jutges sobre com treballar amb les víctimes durant els processos penals, sobre la detecció de signes de ser víctima de tràfic i la derivació de les víctimes als serveis de suport.