Depuradora de Santa Oliva

L'Agència Catalana de l'Aigua i el Consell Comarcal impulsen el sanejament al Baix Penedès

query_builder   12 agost 2021 12:22

event_note Nota de premsa

L'Agència Catalana de l'Aigua i el Consell Comarcal impulsen el sanejament al Baix Penedès

  • L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el Consell Comarcal del Baix Penedès han signat els convenis per a impulsar el sanejament de del nuclis de la Joncosa de Montmell, La Carronya i L’Hostal (Sant Jaume del Domenys) i el municipi de Masllorenç

 

  • Aquestes actuacions, que suposaran una atribució de fons de més de 102.000 euros al Consell Comarcal, estan incloses en la planificació hidrològica

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el Consell Comarcal del Baix Penedès han signat els convenis per a impulsar el sanejament de diversos nuclis i municipis de la comarca. 

 

El director de l’ACA, Lluís Ridao, i el president del Consell Comarcal, Joan Sans, han signat els convenis per a la redacció delsprojectes de sistemes de sanejament del nuclis de la Joncosa de Montmell, La Carronya i l’Hostal (Sant Jaume del Domenys) i el municipi de Masllorenç.

 

L’acord preveu una aportació de l’ACA de més de 102.000 euros (amb càrrec al cànon de l’aigua) i l’establiment del marc de col·laboració entre les dues administracions així com la determinació de les condicions en què es durà a terme el finançament dels treballs que correspon a l’administració que les gestiona (Consell Comarcal) per a la redacció del projecte constructiu d’aquests quatre sistemes de sanejament que donaran servei a la comarca.

 

Aquestes actuacions, estan incloses en el Programa de mesures del segon cicle del Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya (2016-2021), dins del seu Annex V, que inclou les actuacions planificades al període 2022-2027 .

 

El Consell Comarcal del Baix Penedès gestiona els sistemes de sanejament (col·lectors en alta, estacions de bombament i depuradores) la de la Riera de la Bisbal (Vendrell), Cunit i Cubelles, l’Arboç, Bellvei, Bonastre, Sant Jaume dels Domenys i Llorenç del Penedès.

 

Les depuradores gestionades pel Consell Comarcal son del tipus tractament biològic amb biomassa en suspensió (Fangs actius), menys a Sant Jaume dels Domenys, on a més a més d'una EDAR del tipus indicat existeixen dos tractaments tous (llacunatges) als nuclis de la Torregassa i el Papiolet.

 

Cogovernança amb el territori

 

El President del Consell Comarcal ha destacat “la importància de gestionar des de la proximitat del territori, fent les coses d’acord amb les administracions locals”. El director de l’ACA, Lluís Ridao ha posat en valor els beneficis de l’esperit del nou model de sanejament que “ens permet establir un nou marc de relació basat en la cogovernança i, alhora, garantir les atribucions de fons necessàries per que les administracions locals i ens gestors del territori puguin dur a terme la gestió dels sistemes de sanejament des de la proximitat”.

 

 

Garantia de finançament per a la gestió des del territori

 

La Llei de Mesures aprovada amb el pressupost de la Generalitat 2020 va modificar la retribució perquè les administracions actuants puguin fer front a l’explotació del sistema. Això va comportar un increment del 8,5% de les despeses directes d’explotació, que estaven congelades des del 2012, per aquells ens que presten el sense concurrència competitiva (empreses públiques o mixtes)

 

Arribar al 7,5% (fins llavors era el 3%-3,5%) de les despeses de gestió indirecta (serveixen per cobrir estructures tècniques, seguiment del servei, fer inspeccions, licitacions...).

 

 

 

12 d’agost de 2021

1  

Imatges

Depuradora de Santa Oliva (Baix Penedès)

Depuradora de Santa Oliva (Baix Penedès) 525

1  

Fitxers adjunts

nota de premsa

nota de premsa
PDF | 178