Entrevista a TV3

President Aragonès: "Hem d'aprofitar l'oportunitat de gestionar d'una altra manera el conflicte polític: el referèndum és un mitjà útil i inclusiu per resoldre'l"

query_builder   30 agost 2021 13:22

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Hem d'aprofitar l'oportunitat de gestionar d'una altra manera el conflicte polític: el referèndum és un mitjà útil i inclusiu per resoldre'l"

Aragonès

 

  • El cap de l’Executiu, que ha estat entrevistat aquest matí al programa “Els Matins de TV3, ha subratllat que “no concebo una reunió de la Taula de diàleg on no hi sigui el president Sánchez”
  • Pere Aragonès ha advertit, en referència a l’ampliació de l’aeroport del Prat, que “no acceptarem cap projecte que tingui un impacte en termes de biodiversitat”
  • El president defensa la necessitat de mantenir el tancament de l’oci nocturn i no tornar a fer una desescalada ràpida, perquè “superar l’inici del curs escolar és el gran repte que tenim”

 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha advertit aquest matí, en una entrevista al programa “Els Matins de TV3”, que la negociació amb el govern de l’estat serà “complexa i difícil”, però “estem oferint la possibilitat que el conflicte polític es gestioni d’una altra manera i l’hem d’aprofitar”. “El nostre objectiu és la independència”, ha dit el cap de l’Executiu, i  “el referèndum és un mitjà que és útil tant pels independentistes com pels que no ho són, és una proposta inclusiva, dona la possibilitat a tothom de guanyar”, ha dit. I ha afegit: “tenim amb la Taula de diàleg la possibilitat d’avançar, d’acordar uns procediments, perquè  una negativa constant de l’estat espanyol si hi ha una majoria clara a Catalunya, persistent en el temps, que vol votar, només es por mantenir a base de repressió”, ha declarat.

Aragonès, que ha revelat que ambdós governs estan treballant en dues dates per acabar de definir el dia de la reunió de la Taula de diàleg, que s’ha de celebrar en la setmana del 13 de setembre, ha insistit que “tenim unes condicions que no havíem tingut mai, un 52% a favor de la independència a Catalunya expressada a les urnes, més diputats a favor de la independència al Parlament, i un govern espanyol que accepta que hi ha un conflicte de naturalesa política, aprofitem-ho”. I ha continuat: ““S’ha de donar resposta a la societat catalana, que s’ha anat mobilitzant en favor de la llibertat del país, de la independència”. I ha afegit:  “o es dona una solució democràtica o es tornaran a donar moments d’inestabilitat; els conflictes s’han de mirar d‘encarrilar”.

Aragonès ha assegurat que “hem de pressionar i aconseguir crear els incentius perquè l’estat es mogui en aquesta negociació”, i el fet que les majories parlamentàries a Madrid depenguin en part de l’independentisme creu que és una clara invitació en aquest sentit,  però també, ha dit, ho és la mobilització ciutadana. “L’independentisme ha de seguir mobilitzat, més que mai, més enllà de l’11 de setembre, i l’haurà de fer perquè aquesta negociació serà molt complexa i difícil, i tot el suport que tinguem serà benvingut”, ha reblat.

En aquesta línia, el president s’ha referit a la composició de la taula negociadora i ha assegurat que “no concebo una reunió de la Taula de diàleg on no hi hagi el president del govern espanyol”, perquè “sap la importància que això té per encarar el conflicte polític, pel naixement i la continuïtat de la legislatura d’Espanya i per reconduir el conflicte als termes de la democràcia i la desjudicialització”.

El president ha alertat també durant l’entrevista que “no descarto que abans que es reuneixi la taula tinguem aquelles típiques notícies d’algun poder de l’estat per intentar posar pressió, però ens blindarem i tirarem endavant”. “Volem un procediment acordat que Catalunya pugui votar de forma reconeguda, i quan abans millor”, ha insistit.

Ampliació de l’aeroport del Prat

En el decurs de l’entrevista, a càrrec de la periodista Lídia Heredia, el president s’ha referit també a l’ampliació de l’aeroport del Prat. Pere Aragonès ha criticat que l’acord que volia el govern espanyol “era una adhesió a cegues a una proposta prefixada, amb un clar impacte ambiental”. El president ha assegurat que “no acceptarem cap projecte que tingui un impacte en termes de biodiversitat, i, per tant, cal trobar alternatives”, i en aquest sentit ha emmarcat els treballs tècnics que s’efectuaran al si del Pla director de l’aeroport. I ha recordat que tot això caldrà també comptabilitzar-ho amb l’objectiu d’anar a zero emissions de CO2 al 2050 i amb anar a parlar amb la Comissió europea.

El president ha recordat també que tan important és l’àmbit de la infraestructura física com l’àmbit de la gestió. “Necessitem que es gestioni l’aeroport del Prat des de Catalunya”, ha reclamat Aragonès, i ha afegit: ”per a nosaltres  aquesta qüestió serà molt important per acceptar la proposta final que es pugui fer en el marc del Pla director”, perquè, ha explicat, “de res serviria incrementar la capacitat i que a causa d’una gestió com la d’Aena, que ha prioritzat el rol de Barajas en els vols intercontinentals, s’ompli el Prat de vols  low cost”.

Reobertura de l’oci nocturn

Sobre les mesures per combatre la pandèmia de la Covid-19, el cap del Govern ha advertit que “superar l’inici del curs escolar, és el gran repte que tenim”. Per això, ha defensat continuar amb el tancament de l’oci nocturn, tot recordant la situació en la qual estàvem a l’inici de juliol pel que fa a pujades de contagis arran d’una desescalada ràpida. “Ens ha passat cinc vegades, volem que ens passi una sisena?”, ha alertat Aragonès.  I tot i reconèixer que és injust per a alguns sectors, ha recordat que el Govern està donant més ajudes en euros per habitant i també a nivell global de tot l’estat.