CECAT

Es manté la petició a la ciutadania del Baix Ebre i Montsià d'evitar els desplaçaments atès que l'episodi de pluges no ha finalitzat i continuen les inundacions

query_builder   1 setembre 2021 18:34

event_note Nota de premsa

Es manté la petició a la ciutadania del Baix Ebre i Montsià d'evitar els desplaçaments atès que l'episodi de pluges no ha finalitzat i continuen les inundacions

 

  • Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta el Pla d’emergències INUNCAT
  • El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins les 18.00 hores 608 trucades per incidències, de les quals 420 a Alcanar
  • L’estació d’Alcanar (el Montsià) ha recollit 232,3 l/m2 fins a les 16 hores

 

Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per les inundacions produïdes per les pluges torrencials que han afectat el Montsià i el Baix Ebre aquest matí i migdia i per les incidències que han ocasionat. El comitè tècnic del pla INUNCAT, presidit pel conseller d’Interior Joan Ignasi Elena, s’ha reunit de nou aquesta tarda per fer seguiment de l’emergència. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat aquesta tarda el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) per seguir l’evolució de l’emergència i rebre les últimes novetats.

Des de Protecció Civil de la Generalitat es continua demanant a la població de les comarques del Baix Ebre i Montsià que les properes hores evitin la mobilitat, i que no baixin als pàrquings ni als soterranis dels seus habitatges sinó que es mantinguin a les plantes superiors.

 

Segons dades registrades pel Servei Meteorològic de Catalunya, fins a les 16 h, s’han recollit 232,3 l/m2 a l’estació d’Alcanar i 128,4 l/m2 als Alfacs. També s’han registrat 67,1 l/m2 a Amposta i 36,2 l/m2 a Ulldecona –Els Valentins.

Aquesta tarda estan entrant tempestes intenses a Lleida i el Pirineu no han de ser d’alta intensitat, mentre que al sud s’espera una treva de les pluges. És de cara a la pròxima nit i matinada que s’espera una nova tongada de precipitacions intenses que entraran pel sud i escombraran bona part del territori. Es preveu que aquestes pluges puguin superar de manera local pluges els 20 l/m2, sense arribar als 70 l/m2 del matí. Amb el pas de les hores els xàfecs es podran estendre a Lleida, Ponent, Pirineu i Prepirineu occidental i ocasionar complicacions, sobretot a la zona on el terreny ja es troba saturat per l’aigua acumulada.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer han informat que no hi ha afectacions importants a les seves lleres, ja que les inundacions afecten sobretot zones urbanes.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins les 18.00 hores 608 trucades sobretot del Montsià (555) i en menor nombre del Baix Ebre, de les quals destaquen les 420 trucades del municipi d’Alcanar.

Els Bombers de la Generalitat han desplegat uns 200 efectius a la zona i hores d’ara prioritzen els serveis a persones en problemes d’entre els 358 avisos rebuts pel cos entre les 12h, quan ha començat l’episodi de pluges, i les 17h. Així, els Bombers han rescatat una dona atrapada per l’aigua al carrer Felip Pedrell d’Alcanar (avís 12.22h) i assistit una setantena de persones en un càmping del mateix municipi, on els bungalows han resultat severament afectats per l’aiguat. El dispositiu de Bombers compta amb 2 helicòpters amb efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) Muntanya, 51 dotacions terrestres, efectius del GRAE Subaquàtic i, per assistir a efectes de logística, el Grup Operatiu de Suport (GROS).

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha desplaçat dues dotacions a la zona i ha atès una persona afectada per les pluges, que ha resultat lleu.

Efectius dels Mossos d’Esquadra i de les policies locals també es troben desplaçades a la zona. A hores d’ara hi ha 43 dotacions de Mossos principalment de Trànsit i de Seguretat Ciutadana desplaçades a la zona. Els Mossos s’han desplaçat a les urbanitzacions en el tram d’Alcanar a Sant Carles de la Ràpita per comprobar que no hi ha persones afectades i han intervingut al càmping dels Alfacs per reubicar persones que es trobaven acampades en zona de perill.

Els Agents Rurals han reforçat la presència d’efectius a la zona afectada per les pluges torrencials del Montsià i el Baix Ebre. El cos operatiu està col·laborant amb Bombers amb tasques de suport.

En les zones rurals, els agents estan comprovant l’estat de rieres i torrents i supervisant zones inundades. S’han tancat diversos punts baixos de camins que travessen rieres o torrents. Fan una crida a la població a no acostar-se a les lleres dels rius.

A petició de l’Ajuntament d’Alcanar i en coordinació amb Protecció Civil de la Generalitat, Creu Roja de Catalunya està adequant el centre cívic d'Alcanar com a alberg per 50 persones amb lliteres, mantes i roba seca per atendre les persones que tenen afectacions greus d'inundacions a les seves llars i les persones evacuades del càmping dels Alfacs.

El CECAT de Protecció Civil de la Generalitat es manté en contacte amb els ajuntaments de la zona per avaluar i atendre les possibles necessitats de la població especialment la més vulnerable

Tècnics de Protecció Civil de la Generalitat estan actuant sobre el terreny per facilitar les tasques de coordinació i atenció a la població.

Segons ha informat el Servei Català de Trànsit, es mantenen tallades la N- 340 entre Amposta i Alcanar i la TP-3318 a Ulldecona.

D’altra banda, continua tallada la R-16 entre l'Aldea i Vinaròs, però Renfe ha habilitat transport alternatiu per carretera.

Quant a la manca de subministrament elèctric, a hores d’ara hi ha 7 incidències amb 6.688 persones afectades a la zona del Delta de l’Ebre. A més, consten incidències en les telecomunicacions a la zona. El CECAT de Protecció Civil de la Generalitat està coordinant la priorització de la resolució d’aquestes incidències.

D’altra banda, Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el Pla especial d'emergències per contaminació accidental de les aigües marines a Catalunya (CAMCAT), ja que s'ha detectat una gran taca a la bocana del port d'Alcanar. Salvament Marítim ha informat informa que està posant barreres per contenir-la dins el port. La taca no fa olor a hidrocarbur i hores d'ara es desconeix quina substància conforma la taca.

2  

Imatges

Seguiment de l'episodi per fortes pluges_1

Seguiment de l'episodi per fortes pluges_1 306

Seguiment de l'episodi per fortes pluges_2

Seguiment de l'episodi per fortes pluges_2 192