Alerta del Pla INUNCAT de Protecció Civil de la Generalitat

Es manté l'alerta del Pla INUNCAT, sense incidències destacables durant la nit derivades de les fortes pluges (8 h)

query_builder   2 setembre 2021 08:52

event_note Nota de premsa

Alerta del Pla INUNCAT de Protecció Civil de la Generalitat

Es manté l'alerta del Pla INUNCAT, sense incidències destacables durant la nit derivades de les fortes pluges (8 h)

  • El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 8.00 hores 711 trucades per 527 incidències, de les quals 479 a Alcanar
  • Durant la nit (entre les 22h i les 7 h) el telèfon d’emergències 112 ha rebut 13 trucades.
  • No s’han registrat noves incidències rellevants al llarg de la matinada
  • Finalitza la petició de no mobilitat a la zona afectada però es demana molta prudència en la mobilitat aquest matí, i no baixar a soterranis encara inundats

Protecció Civil de la Generalitat manté l’Alerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per les inundacions produïdes per les pluges torrencials que van afectar el Montsià i el Baix Ebre ahir i per les incidències que han ocasionat. El comitè tècnic del pla INUNCAT s’ha reunit a primera hora d’aquest matí per fer balanç de les incidències durant la nit i seguir l’evolució de l’emergència.

La passada nit no ha produït noves incidències destacables. S’ha realitzat l’atenció a 83 persones desallotjades als diferents espais habilitats a Alcanar i Ulldecona i es manté el dispositiu d’atenció d’aquestes persones fins que puguin anar tornant als seus domicilis. Al llarg del dia d’avui les tasques es centraran en completar la neteja i l’atenció de les persones amb els cossos operatius i amb l’ajuda de voluntariat de Protecció Civil. 

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) les pluges previstes per la nit i matinada s’han anat produint sense registres rellevants i  ja hauria finalitzat l’episodi de pluges intenses i abundants a la zona.

Atesa la finalització de l’episodi de pluges i de les incidències més greus, al Comitè Tècnic de l’INUNCAT celebrat a les 07.30 h d’avui s’ha acordat aixecar la petició de no mobilitat. Tot i això, es demana a la ciutadania de la zona que es mogui amb molta prudència a l’hora d’avaluar els possibles desperfectes. Protecció Civil de la Generalitat recorda que cal precaució en la mobilitat sobretot a les vies secundàries interurbanes per possibles inundacions encara i a les zones urbanes que la mobilitat sigui la imprescindible per no dificultar les tasques dels equips d’emergència que es troben treballant a la zona. També es demana no baixar encara a soterranis i pàrquings que estiguin inundats per evitar possibles accidents.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 8.00 hores 711 trucades per 527 incidències, sobretot del Montsià (638), de les quals destaquen les 479 trucades del municipi d’Alcanar. Durant la nit (entre les 22h i les 7 h) el telèfon d’emergències 112 ha rebut 13 trucades.

Per part dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, al llarg de la nit i matinada s’ha mantingut el dispositiu a la zona afectada, amb prop d’un centenar de bombers, principalment als municipis d’Alcanar, Ulldecona i Sant Carles de la Ràpita, que són d’on hem rebut més avisos a conseqüència dels aiguats. Concretament, des de l’inici de les pluges a les 12h del migdia, Bombers hem rebut 442 avisos provinents de la Regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre.

Per part dels Mossos d’Esquadra no han atès cap incidència destacada a la pasada nit. Hi ha desplaçats 88 efectius.

El Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) ha realitzat 9 atencions des d’ahir al vespre, cap d’aquestes greus.

Creu Roja de Catalunya, que ha atès 14 persones al pavelló Alcanar, també està realitzant el seguiment d’unes 300 persones vulnerables amb teleassistència.

Pel que fa a les telecomunicacions, ahir a la nit (23 h) es va recuperar el servei Vodafone a Sant Carles de la Ràpita i a Alcanar. Les incidències amb la resta d’operadors es mantenen a hores d’ara (Movistar i Orange).

Quant a la manca de subministrament elèctric, a hores d’ara pràcticament s’ha restablert el subministrament.

El CECAT de Protecció Civil de la Generalitat es manté en contacte amb els ajuntaments de la zona per avaluar i atendre les possibles necessitats de la població especialment la més vulnerable. Tècnics de Protecció Civil de la Generalitat estan actuant sobre el terreny per facilitar les tasques de coordinació i atenció a la població. A la zona estan actuant equips de voluntariat de protecció civil en suport a les diferents tasques en curs.