Protecció Civil desactiva el Pla INUNCAT un cop finalitzat l'episodi de pluges intenses d'aquesta tarda

query_builder   4 setembre 2021 01:39

event_note Nota de premsa

Protecció Civil desactiva el Pla INUNCAT un cop finalitzat l'episodi de pluges intenses d'aquesta tarda

  • El Pla INUNCAT queda en fase de Prealerta perquè demà la matí encara es poden produir pluges intenses a Tarragona i Terres de l’Ebre i, a la tarda, a Girona
  • En aquest episodi el telèfon d'emergències 112 ha rebut un total de 112 trucades per 81 incidències relacionades amb les pluges

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat aquesta nit l’Alerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT un cop finalitzat l’episodi de pluges intenses d’aquesta tarda.

El Pla INUNCAT queda en fase de Prealerta atès que el Servei Meteorològic de Catalunya preveu pluges intenses, que podran superar els 20 l/m2 en 30 minuts, demà al matí a la demarcació de Terres de l'Ebre i Tarragona. A la tarda, les precipitacions afectarien a la demarcació de Girona. Els xàfecs podran anar acompanyats localment de tempesta i puntualment de calamarsa.

En aquest episodi el telèfon d'emergències 112 ha rebut un total de 112 trucades per 81 incidències relacionades amb les pluges. Més d'un 75% de les trucades s’han fet des de les comarques de la demarcació de Girona, la majoria per inundacions o incidències de trànsit, i cap d’elles greus. Per comarques, des del Gironès s’han rebut 43 trucades i 31 des del Baix Empordà. Per municipis, des de Girona s’han rebut 24 trucades i 12 des de Palafrugell.

D’aquestes trucades, els Bombers de la Generalitat han atès 75 avisos relacionats per la pluja a les comarques de Girona. La majoria d'aquests serveis han estat per retirar branques i arbres caiguts a la via pública, que entorpien la circulació de vehicles i el pas de vianants. En cap cas no hi ha hagut persones ferides. També s'han atès altres avisos per goteres i inundacions de baixos, però en la majoria d'aquests últims no s'hi ha pogut actuar ja que no hi havia prou aigua acumulada. El servei d'inundació més destacat, però, ha estat a l'ambulatori de Salt, que ha hagut de ser evacuat preventivament ja que tota la planta baixa estava plena d'aigua i hi havia risc per a la instal·lació elèctrica. Dues dotacions de Bombers han treballat durant més d'una hora per evacuar tota l'aigua acumulada. 

En relació amb el trànsit, hi ha hagut incidències en vies com la C-31 a Cubelles i, sobretot, vies de la demarcació de Girona com la C-35, la C-65 i l'AP-7. Pel què fa a les incidències en el transport públic, cal destacar uns obstacles a la R11 entre Flaçà i Girona, una manca en el subministrament elèctric que ha afectat la línia R6 de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, i una caiguda de tensió que ha afectat el corredor mediterrani (RT-1, RT-2 i R-16). A hores d'ara ja no es registren incidències.

Pel què fa als rius, els cabals de les zones afectades han crescut puntualment coincidint amb les pluges però a hores d'ara els cabals ja estan tornant a la normalitat.

També hi ha hagut manques en el subministrament de serveis bàsics com l'aigua o l'electricitat, però que majoritàriament han estat puntuals i dispersos en el territori.