9 de setembre: Dia Mundial dels Trastorns de l'Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF)

El consum d'alcohol durant l'embaràs pot causar alteracions físiques i cognitives al nadó, així com problemes de conducta i d'aprenentatge

query_builder   8 setembre 2021 16:00

event_note Nota de premsa

9 de setembre: Dia Mundial dels Trastorns de l'Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF)

El consum d'alcohol durant l'embaràs pot causar alteracions físiques i cognitives al nadó, així com problemes de conducta i d'aprenentatge

  • S’estima que la prevalença dels trastorns de l’espectre alcohòlic fetal (TEAF) entre infants i joves a Europa és de 19,8 per cada 1.000 habitants
  • El consum d’alcohol durant l’embaràs és la principal causa no genètica de discapacitat intel·lectual al món occidental, i es pot evitar

El Departament de Salut, a través de la Subdirecció General de Drogodependències i el Servei de Salut Maternoinfantil de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i el Departament de Drets Socials, a través de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció, se sumen un any més a la commemoració del Dia Mundial dels TEAF que se celebra demà, 9 de setembre, amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància d’evitar el consum d’alcohol durant l’embaràs i prevenir els TEAF.

Els TEAF són un conjunt de trastorns no curables que apareixen com a conseqüència de l’exposició fetal a l’alcohol, entre els quals hi ha la síndrome alcohòlica fetal (SAF). Les persones que els pateixen poden presentar diferents afectacions, entre les què s’inclouen retard en el creixement i anomalies en el sistema nerviós central (com microcefàlia, anomalies estructurals cerebrals i/o convulsions no febrils), dèficits cognitius i conductuals i, en alguns casos, trets facials característics.

Estudis internacionals estableixen que la prevalença de TEAF en infants i joves a Europa és de 19,8 per cada 1.000 habitants. A més, l’any 2019, la Subdirecció General de Drogodependències i l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA)  van publicar l’informe sobre “Prevalença del trastorn de l’espectre alcohòlic fetal (TEAF) en infants adoptats procedents de Rússia i Ucraïna a Catalunya”, un estudi pioner a Europa i el primer en el nostre país sobre prevalença del TEAF en infants adoptats procedents dels països de l’Europa de l’Est. Entre les principals conclusions destaca que el 50% dels infants adoptats a Catalunya de 6 anys o més i adoptats entre 1998 i 2015 presenten un TEAF.

 

La importància de no beure alcohol durant l’embaràs
La principal causa de l’aparició dels TEAF és l’exposició a alcohol durant l’embaràs. Per aquest motiu, cal recordar la importància de no beure alcohol, ni tan sols en petites quantitats, ni consumir altres drogues durant l’embaràs.

La manca de planificació de l’embaràs i la minimització dels riscos són alguns dels factors que poden explicar l’exposició a l’alcohol. Ho és també la por de les dones a ser estigmatitzades o a les conseqüències socials i legals que fa que aquestes no demanin ajuda. En aquest sentit és important seguir avançant en la promoció de la salut sexual i reproductiva, potenciant la visita pre-gestacional entre d’altres, i promovent un vincle de confiança entre dones i professionals que permeti poder abordar temes com els consums d’alcohol i altres drogues i prevenir els riscos per a la salut de la mare i el nadó. Per aquest motiu és molt important potenciar la coordinació amb les unitats d'atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) i el paper de professionals com les llevadores i els/les ginecòlegs/gues en aquesta atenció precoç (seguint les recomanacions dels Protocol de seguiment de l’embaràs).

A Catalunya, l’Hospital Vall d’Hebron, l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Clínic de Barcelona són els centres de referència per a la detecció i l’abordatge dels trastorns de l’espectre alcohòlic fetal. Cal destacar també la tasca clau dels professionals de la pediatria a l’hora de detectar i diagnosticar els TEAF, i la de les associacions de famílies afectades (Visual TEAF, AFASAF, SAF group) en fer més visibles els TEAF i reivindicar els recursos i serveis que requereixen les persones i famílies afectades.

Des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya es treballa per prevenir el consum d’alcohol i altres drogues durant l’embaràs, i per a millorar la detecció i la intervenció precoç, i garantir el tractament i l’atenció a les persones amb aquests trastorns i el suport al seu entorn proper.

Per la seva banda, l’ICAA treballa conjuntament amb entitats i famílies adoptants  per aprofundir en el coneixement de l’abast dels trastorns de l’espectre alcohòlic fetal en el nostre país, harmonitzar les eines diagnòstiques i poder dimensionar les implicacions i necessitats de recursos per a les persones i les famílies afectades.

Seguint el lema de la campanya de Salut, “L’alcohol és responsabilitat de tothom”, la prevenció dels TEAF també ho és. De fet, cal treballar conjuntament per reduir l’impacte negatiu de l’alcohol en la nostra societat i per millorar la qualitat de vida de les persones amb trastorns relacionats amb el seu consum.

 

Més informació: