Reunió del Grup d'anàlisi dels feminicidis.

La conselleria d'Igualtat i Feminismes presentarà el nou Protocol d'actuació davant els feminicidis a l'octubre

query_builder   8 setembre 2021 15:07

event_note Nota de premsa

La conselleria d'Igualtat i Feminismes presentarà el nou Protocol d'actuació davant els feminicidis a l'octubre

  • La Mesa institucional, òrgan creat per donar una resposta institucional i coordinada contra els feminicidis, s’ha reunit avui per primer cop
  • El Gabinet d’anàlisi treballarà amb la nova definició de feminicidi, concepte que va més enllà del marc penal
Reunió Grup d'anàlisi feminicidis

El Gabinet d’anàlisi de feminicidis ha convocat avui, per primer cop, la Mesa institucional com a mostra del compromís polític del Govern en la lluita contra la màxima expressió de les violències masclistes. Els principals objectius de la Mesa són que el Govern actuï amb celeritat i de forma coordinada davant els casos de violències masclistes entre els departaments implicats en els casos de feminicidis

D’altra banda, el Gabinet d’anàlisi de feminicidis, des de la seva Mesa tècnica, iniciarà una recerca per a generar una metodologia útil i acurada per l’anàlisi dels casos, començant per proposar criteris clars i en consonància amb la normativa internacional per qualificar provisionalment els feminicidis i les seves temptatives. “Aquest grup de treball és més necessari que mai, donat que venim, desgraciadament, d’un estiu particularment dur en relació amb els feminicidis viscuts. D’aquí també que donem una importància cabdal a la coordinació i anàlisi dels fets, sempre amb la voluntat de millora continuada”, ha afirmat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre.

El Gabinet d’anàlisi també ha estat treballant en el nou Protocol d’actuació davant  els feminicidis, que es presentarà a l’octubre dins la Comissió Nacional de Violència Masclista, òrgan que té per objectiu impulsar, fer el seguiment i avaluar les actuacions sobre violències masclistes que duu a terme la Generalitat. El nou protocol establirà les bases d’actuació i coordinació entre tots els Departaments i permetrà una resposta més àgil i eficient del Govern.

D’acord amb la Llei 17/2020, de modificació de la Llei del dret de les dones a erradicar la violència masclista, es tindrà en compte la nova definició de feminicidi, que estableix un marc jurídic més enllà de l’àmbit del dret penal. “La Llei 17/2020 ens dona la oportunitat de treballar amb una definició de feminicidis àmplia, que va més enllà del marc penal. I també defineix, conforme els estàndards internacionals, que les institucions han d'actuar amb la deguda diligència", ha explicat la Secretària de Feminismes, Montserrat Pineda.

Tal com ha apuntat la Directora General per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich, “iniciem una nova etapa en el marc d’anàlisi dels feminicidis, amb el compromís de la Mesa institucional i dotant la Mesa tècnica dels procediments i metodologia necessaris perquè l’anàlisi compleixi amb els objectius de prevenció, millora i reparació”.

Aquesta del grup de treball s’ajusta a la legislació catalana i a totes les obligacions i estàndards del dret internacional dels drets humans.