Any Victòria Pujolar

Centenari del naixement de l'activista republicana i antifeixista Victòria Pujolar i Amat

"Lluitàvem sobretot per la llibertat i la democràcia. És molt senzill, però era molt perillós", recull la mostra que recupera la vida de Victòria Pujolar Amat

query_builder   12 setembre 2021 14:19

event_note Nota de premsa

Centenari del naixement de l'activista republicana i antifeixista Victòria Pujolar i Amat

"Lluitàvem sobretot per la llibertat i la democràcia. És molt senzill, però era molt perillós", recull la mostra que recupera la vida de Victòria Pujolar Amat

L’Institut Català de les Dones posa a l’abast d’ens locals i entitats l’exposició itinerant “Qui és Victòria Pujolar Amat?”

A més d’aquesta exposició, s’està preparant l’edició d’un llibre, un documental sobre la seva vida, una teatralització d’una entrevista que li va fer Teresa Pàmies i una exposició de la seva obra pictòrica

Al mig, la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda. A l'esquerra Elvira Altés i Ester Molas, comissàries. I a la dreta de la imatge la família de Pujolar.
Al mig, la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda. A l'esquerra Elvira Altés i Ester Molas, comissàries. I a la dreta la família de Pujolar.

La secretària de Feminismes, de la conselleria d’Igualtat i Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo, ha inaugurat aquest matí la mostra “Qui és Victòria Pujolar Amat?” en el marc de la commemoració per part del Govern de l’#AnyVictòriaPujolarAmat que recorda que fa cent anys del seu naixement.

Pineda ha subratllat que recordar Victòria Pujolar i explicar qui és “forma part de la lluita feminista. Cal donar rellevància a dones claus i referents i que formen part de la nostra lluita. Els valors democràtics i la lluita per posar de rellevància que sense igualtat no hi ha democràcia. És una dona que realça el quotidià de moltes dones antifeixistes que continuen lluitant”.

La secretària de Feminismes també ha destacat el fet que la mostra es presenti en el marc de la I Jornada de Portes Obertes de l’Institut Català de les Dones (ICD) “un espai que vol transformar la manera d’entendre les polítiques feministes”. També ha posat de relleu “la Victòria Pujolar militant antifranquista, primera locutora en llengua catalana a La Pirenaica i la pintora. I els valors republicans, demòcrates, de llibertat i solidaritat i diria que també feminista”.

Pineda ha donat a conèixer que l’any Victòria Pujolar també té previst, entre altres, una dramatització d’una entrevista de Teresa Pàmies a l’activista,  un vídeo divulgatiu documental i una exposició de la seva obra pictòrica en la Fundació Felícia Fuster.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, acompanyada de la presidenta de l’ICD, Mertixell Benedí Altés, va presentar el passat mes de juliol les actuacions previstes per divulgar la vida i l’obra de l’activista. En aquest acte es va fer una crida a les associacions, entitats i persones que poguessin fer aportacions per recordar i visibilitzar Pujolar.

La periodista i antropòloga Elvira Altés Rufias, comissària de l’Any Victòria Pujolar i Amat i autora de la mostra, ha destacat avui que “els primers 25 anys de Victòria Pujolar van ser una aventura i després va passar moments molts difícils. Amb 17 anys va passar tota sola la frontera camí de l’exili”. La comissària també ha recordat que “va ser la primera dona que va escapar de les presons franquistes. Destaca el seu coratge i rapidesa de pensament per fugir de situacions compromeses  i de perill per a la seva vida”.   

Finalment, un dels fills de Pujolar, Jorge Amat, cineasta , director del documental sobre la seva mare, ha pres la paraula per destacar que Pujolar va dir que “no deixaria mai la lluita”. I ha destacat “la seva voluntat de sobreviure”. També ha donat a conèixer que Pujolar va deixar molta part del seu llegat vital en les seves nétes, que l’han recollit i l’expliquen.

La mostra està estructurada en panells cronològics (origen, vida furtiva, fugida, militància, vida clandestina en família, La Pirenaica, vocació artística) que destaquen en veu pròpia frases de Pujolar:

-Vida furtiva “Lluitàvem sobretot per la llibertat i la democràcia. És molt senzill, però era molt perillós”

-Militància “En moments de guerra i revolucions sempre hi ha un instant en què veus el costat humà, que no és el centre, però que hi és”.

-Vida clandestina en família “He viscut una vida distinta, amb dificultats, una vida que ha participat dels esdeveniments polítics, històrics, però també una vida que ha estat normal, com totes les vides”.

-La Pirenaica: “Pots fer una tasca cultural i portar una vida molt agitada en política”

-Vocació artística: “La vocació et segueix ni que estiguis en moments difícils”

Victòria Pujolar i Amat (Barcelona, 1921-Madrid,2017) va ser republicana, antifeixista, comunista i lluitadora convençuda per un món més just. Va viure la guerra, la resistència, l’exili, la militància comunista i la clandestinitat, sempre canviant de casa, de poble i de país. En tot aquest periple va criar quatre infants, va ser la veu catalana i femenina de La Pirenaica, la ràdio antifranquista i, mentre vivia a Bucarest, encara va trobar el temps per estudiar la carrera de Belles Arts, aconseguint finalment el seu somni, poder pintar tot allò que vivia.

La mostra i el dossier amb les actuacions previstes en aquest enllaç.