Bernat Solé destaca el "gran servei al país" de l'iQuiosc.cat en ruta pel seu foment de la lectura, la difusió de la llengua i la dinamització cultural del territori

query_builder   22 setembre 2021 13:24

event_note Nota de premsa

Bernat Solé destaca el "gran servei al país" de l'iQuiosc.cat en ruta pel seu foment de la lectura, la difusió de la llengua i la dinamització cultural del territori

La caravana mòbil aproparà a la demarcació de Lleida, per primera vegada, el ventall de publicacions de l’APPEC allà on no arriben per la desaparició generalitzada de punts de venda de premsa diària i revistes

Entre els mesos de setembre i novembre d’enguany, l’itinerari inclourà Àger, Les Avellanes i Santa Linya, Algerri, Térmens i Penelles, a la vegueria de Lleida, i Organyà, Coll de Nargó, Peramola, Bassella i Isona i Conca Dellà, a la de l’Alt Pirineu i Aran

Presentació iQuiosc.cat en ruta a Lleida
Bernat Solé i Germà Capdevila, durant la presentació del primer itinerari de l''iQuiosc.cat en ruta' a Lleida

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha destacat avui “el gran servei al país” que duu a terme la iniciativa iQuiosc.cat en ruta “per la seva contribució al foment de l’hàbit de la lectura, la promoció del coneixement i ús de la llengua catalana i la difusió del seu ús com a eina de cohesió social, la dinamització cultural i l’enfortiment del sector editorial del país com a element fonamental de l’espai català de comunicació”. Solé ha fet aquesta valoració en el transcurs de la presentació del recorregut que la caravana de revistes té previst de realitzar properament per municipis de les vegueries de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran, que ha fet conjuntament amb el president de l’APPEC editors de revistes i digitals, Germà Capdevila.

L’iQUIOSC.cat en ruta visitarà per primera vegada les comarques de Lleida entre els mesos de setembre i novembre d’enguany, amb un itinerari que inclourà els municipis d’Àger, Les Avellanes i Santa Linya, Algerri, Térmens i Penelles, a la vegueria de Lleida, i Organyà, Coll de Nargó, Peramola, Bassella i Isona i Conca Dellà, a la de l’Alt Pirineu i Aran. La caravana té previst d’arribar un cop al mes a aquestes localitats, amb la intenció d’afermar la presència i difondre els nous números que les diferents revistes associades a l’APPEC vagin publicant.

Germà Capdevila ha explicat que la proposta, posada en marxa per l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català d'àmbit nacional (APPEC), consisteix en una caravana que, amb la intenció d’afavorir la igualtat d'oportunitats dels veïns dels pobles petits de l’interior de Catalunya a l’hora d’accedir a la cultura i la lectura, “apropi l’ampli ventall de publicacions de l’APPEC allà on no arriben per la desaparició generalitzada de punts de venda de premsa diària i revistes”. Les persones que s’acostin al quiosc mòbil podran informar-se sobre les capçaleres, comprar revistes i subscriure-s’hi, amb promocions i ofertes especials. En aquest sentit, Capdevila ha incidit en la intenció de l’iQuiosc.cat en ruta de “donar una merescuda visibilitat a les moltes revistes en català que s’elaboren amb qualitat, que ajuden al català a desenvolupar-se en tots els àmbits de la vida, i que no són tan conegudes com les cinc, sis o set capçaleres més anomenades”.

L’iQuiosc.cat en ruta va començar la seva activitat l’any passat a l’Empordà i té previst arribar a altres indrets de Catalunya amb alta proporció de municipis petits. La caravana està oberta a visitar en el futur, si així ho sol·liciten els ajuntaments, altres pobles lleidatans. Capdevila ha destacat, arran de l’experiència a l’Empordà, l’aportació de l’iQuiosc.cat en ruta pel que fa a la “dinamització cultural del territori”, atès que la caravana organitza activitats allà on fa parada, s’afegeix a les ja organitzades per altres entitats o ajuntaments o també són aquests els qui se sumen a les activitats de la caravana.

Bernat Solé s’ha referit a l’iQuiosc.cat en ruta com un “encert” perquè les revistes són “una via efectiva d’iniciació a la lectura, per als infants i també per als adults”. Fer gaudir de la lectura, ha afegit, a banda del seu valor en sí mateix, “dona peu a augmentar l’estima per la llengua i la competència lingüística de les persones, però sobretot, la lectura ens permet ser més crítics amb el que ens envolta i més lliures”. El delegat ha traslladat el suport del Govern als promotors de la caravana, tot referint-se al compromís de l’executiu català en el foment i la difusió amb la cultura i la llengua catalanes, plasmat en el Pacte de Govern de la XIV legislatura, que preveu l’increment del 2% per a la promoció del consum i la creació culturals i altres eines com ara el Pacte Nacional per a la Llengua, el Pla Nacional del Llibre i la Lectura i el Pla de comunicació per a la promoció del consum cultural.

L’”iQUIOSC.cat”, un dels principals projectes de l’APPEC

L’iQuiosc.cat en ruta s’emmarca en un dels principals projectes de l'APPEC, L’”iQUIOSC.cat”, iniciat el 2008 a partir d’alguns projectes embrionaris emergits a finals del segle XX, i en col·laboració amb l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC). Es tracta del primer quiosc digital de revistes i premsa en català, amb una àmplia oferta de capçaleres en paper i digital que supera les 200, agrupades en un centenar d’empreses i entitats. Té l’objectiu de posar a l’abast dels lectors i lectores totes les publicacions periòdiques en català (diaris, revistes, premsa territorial i publicacions gratuïtes) a través d’una plataforma àgil i independent per crear una xarxa forta de premsa en català i contribuir a la seva difusió. També busca atraure nous lectors i obrir mercats per les revistes especialitzades, estimulant alhora l’entrada de patrocinadors privats i grans marques en projectes culturals en català.

L’APPEC és una entitat sense ànim de lucre, fundada el 1983, que aglutina les editorials de revistes d’informació general i especialitzada i els mitjans digitals en llengua catalana. A data de juny d’enguany, l’associació representava 119 revistes i 115 digitals dels Països Catalans, amb trajectòries, difusió i grau d’especialització diverses i amb més de trenta temàtiques diferents, com són l’actualitat, el pensament crític, l’economia, la història, l’excursionisme, el medi ambient, la gastronomia, la divulgació científica o la informació juvenil, entre altres.

Calendari del recorregut de l’iQuiosc.cat en ruta

Els dilluns 27 de setembre, 25 d'octubre i 22 de novembre

- Coll de Nargó: de 10.00 a 13.00 h.

- Organyà: de 16.00 a 19.00 h. (plaça de les Homilies).

Els dimarts 28 de setembre, 26 d'octubre i 23 de novembre.

- Peramola: de 10.00 a 13.00 h.

- Ogern (Bassella): de 16.00 a 19.00 h.

Els dimecres 29 de setembre, 27 d'octubre i 24 de novembre.

- Isona i Conca Dellà: de 10.00 a 13.00 h.

- Àger: de 16.00 a 19.00 h.

Els dijous 30 de setembre, 28 d'octubre i 25 de novembre.

- Les Avellanes i Santa Linya: de 10.00 a 13.00 h. 

- Algerri: de 16.00 a 19.00 h.

Els divendres 1 d'octubre, 29 d'octubre i 26 de novembre.

- Térmens: de 10.00 h. a 13.00 h. 

- Penelles: de 16.00 a 19.00 h.