Jornada Bioeconomia

La Fira de Sant Miquel, al costat de la Bioeconomia

query_builder   1 octubre 2021 13:47

event_note Nota de premsa

La Fira de Sant Miquel, al costat de la Bioeconomia

Moment de la jornada sobre Bioeconomia a la Fira de Sant Miquel
Moment de la jornada sobre Bioeconomia a la Fira de Sant Miquel

Acull la presentació d’un congrés de bioeconomia, innovació i tecnologia que se celebrarà a Vic i Lleida l’any vinent i impulsarà la transformació del sector primari

També s’ha presentat l’Estratègia de bioeconomia de Catalunya aprovada pel Govern

  

La Fira de Sant Miquel de Lleida ha acollit avui una jornada sobre bioeconomia que ha servit per presentar un congrés que se celebrarà l’any vinent i l’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya aprovada pel Govern el mes de setembre. El Congrés BIT 2022 tindrà la seva primera edició coincidint amb el Mercat del Ram de Vic i la Fira de Sant Miquel de Lleida. Aquest congrés serà un fòrum de debat sobre els reptes de futur de Catalunya relacionats amb la bioeconomia circular, a més de mostrar resultats de transferència de coneixement i d’experiències exitoses de part de les empreses.

La jornada també ha servit per donar a conèixer l’Estratègia catalana de bioeconomia, els seus objectius i línies estratègiques i les mesures que es preveuen executar a Catalunya fins a l’any 2030. A més, s’hi han exposat un seguit d’experiències i casos pràctics que posen de manifest la importància d’aquestes activitats econòmiques emergents i el potencial de Catalunya en l’àmbit de la bioeconomia.

Un congrés que servirà per impulsar del sector primari

El Congrés BIT 2022 serà un esdeveniment amb dues seus (Vic i Lleida) que neix amb l’objectiu d’impulsar la transformació del sector primari i promoure la incorporació d’estratègies empresarials i innovacions tecnològiques que permetin una producció d’aliments i bioproductes més eficient, saludable i respectuosa envers el medi ambient. 

La bioeconomia és una oportunitat per al sector agrari, forestal i pesquer per millorar la seva competitivitat i sostenibilitat i al mateix temps per establir vincles amb altres sectors econòmics, ambientals i socials.


En marxa l’Estratègia de bioeconomia de Catalunya

L’Estratègia de bioeconomia aprovada aquest mateix mes de setembre pel Govern servirà per promoure el creixement i desenvolupament sostenible de l’economia catalana i fomentar la producció de recursos biològics, de proximitat i renovables.

Aquest és el full de ruta per a la transició cap a un model econòmic basat en l’aprofitament òptim dels recursos biològics renovables que no s’aprofiten actualment per crear productes de major valor afegit. L’Estratègia per al període 2021-2030 (EBC2030) permetrà millorar la competitivitat i la sostenibilitat del primer sector, afavorir la creació de llocs de treball, connectar actors de sectors molt allunyats i donar impuls a la generació de coneixement com a motor de canvi.

L’objectiu principal és promoure el creixement i desenvolupament sostenible de l’economia catalana mitjançant el foment de la producció de recursos biològics renovables de proximitat. Així, es vol donar una segona vida a productes del sector forestal, agroalimentari i marítim i assegurar la provisió sostenible dels serveis ecosistèmics (beneficis que un ecosistema aporta a la societat i milloren el benestar de les persones) per avançar cap a una bioeconomia circular, d’acord amb les necessitats urgents d’adaptació i de mitigació davant l’emergència climàtica.

Per assolir aquest objectiu, la recerca i la innovació jugaran un paper fonamental per contribuir a generar noves propostes que permetin dur a terme aquesta transició de manera eficient i sostenible.


La bioconomia, un sector en creixement

A Catalunya, la bioeconomia representava l’any 2018 un 4,5% del PIB i ocupava 192.000 persones, cosa que suposa el 5,2% del total de llocs de treball. S’espera que aquestes xifres augmentin en els pròxims anys amb la implantació de l’Estratègia, que es presenta així com una oportunitat i una necessitat per al sector agrari, forestal i marítim per millorar la seva competitivitat i sostenibilitat mitjançant la creació de llocs de treball de qualitat i la millora de la gestió de l’espai, i al mateix temps per establir vincles amb altres sectors econòmics, ambientals i socials.

La bioeconomia obre la possibilitat de generar noves activitats econòmiques en l’entorn rural que permetin atreure talent i potenciar l’equilibri territorial. Servirà també per aprofitar i valoritzar els productes, materials i energia sense haver de recórrer a l’esgotament prematur que pateixen els recursos naturals, cada vegada més limitats, i contribuirà a la mitigació del canvi climàtic i a pal·liar-ne els efectes mitjançant una millor i més eficient adaptació.

1  

Imatges

Moment de la jornada de Bioeconomia

Moment de la jornada de Bioeconomia 2027