Els detinguts a BCN durant els actes violents i aldarulls del cap de setmana no estan relacionats entre ells i es descarta la seva participació en activitats criminals organitzades

query_builder   1 octubre 2021 16:18

event_note Nota de premsa

Els detinguts a BCN durant els actes violents i aldarulls del cap de setmana no estan relacionats entre ells i es descarta la seva participació en activitats criminals organitzades

. La meitat dels arrestats durant les nits del 24, 25 i 26 de setembre sumen 117 antecedents per robatoris, desordres públics, lesions i danys. La resta no en tenien

. El dispositiu de les tres nits es va tancar amb 70 detinguts: es manté oberta una investigació per identificar i detenir altres delinqüents especialitzats que en alguns moments van actuar en grup

. A BCN es reforça la presència policial en espais on es prevegi risc d’incidents a fi d'actuar únicament sobre les persones que generen aldarulls. A Catalunya, la PG-ME també es coordinarà amb la resta de Policies Locals

La meitat de les persones que es van detenir a Barcelona el cap de setmana passat en el marc dels incidents registrats a la Plaça Espanya i al Front Marítim, principalment a la platja de Bogatell, tenen antecedents policials per robatoris violents, robatoris amb força, furts, danys, lesions i atemptat als agents de l’autoritat. El dispositiu de seguretat preventiu dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana dut a terme durant les nits del 24, 25 i 26 de setembre es va tancar amb un balanç definitiu de 70 persones  detingudes, 34 de les quals amb antecedents. Cal destacar una detenció d’un menor de 13 anys inimputable i la presentació a dependències policials d’un home que es va autoinculpar per desordres públics i danys.

Els detinguts estan presumptament relacionats amb desordres públics, robatoris violents, robatoris amb força, furts, atemptats als agents de l’autoritat, danys i lesions. Un total de 34 acumulen 117 antecedents policials i la resta no havien estat mai detinguts. Entre ells no hi ha relacions rellevants i es descarta la seva participació en activitats criminals organitzades.

Tot i així, els Mossos d’Esquadra mantenen oberta una investigació per identificar, localitzar i detenir altres persones que van aprofitar les grans aglomeracions per participar activament amb els aldarulls i els actes de violència. Es tracta de delinqüents especialitzats que en alguns moments van actuar en grup per crear confusió sobre els concentrats i van aprofitar la situació de desconcert i la reacció de les persones que hi havia concentrades per cometre els actes delictius.

21 menors entre els detinguts
Dels 70 detinguts, 62 són homes (43 majors d’edat i 19 menors d’edat)  i vuit són dones (6 majors d’edat i 2 menors).D’entre els 21 menors n’hi ha 2 d’escapolits de centres de menors. Pel que fa a les nacionalitats, 45 són de nacionalitat espanyola i la resta són estrangers (diverses nacionalitats). De l’anàlisi elaborat sobre els fets que van passar el cap de setmana passat, es desprèn que la major part dels detinguts no tenen domicili a Barcelona i que havien vingut a la ciutat des de diferents municipis de l’àrea metropolitana.

Pel que fa als fets delictius imputats als detinguts en aquestes 3 jornades han estat, majoritàriament, aquestes 5 tipologies: robatoris amb violència/intimidació (22%), desordres públics (19%), robatoris amb força (17%), lesions (13%) i danys (12%).

El dia 25, amb una gran concentració a la Plaça Espanya, es produeixen més  detencions per desordres públics, robatoris amb violència/intimidació, lesions, danys i robatoris amb força. L’endemà, el dia 26, el dispositiu preventiu de seguretat establert a la Plaça Espanya amb tancaments i filtres va comportar un desplaçament de les persones cap a les platges. En aquesta zona, els incidents es van iniciar cap a les 4 de la matinada amb un robatori amb força en un restaurant i diferents actes de pillatge. Les detencions van estar relacionades amb danys, desordres públics, robatoris amb violència i robatoris amb força.

Durant la primera nit, segons dades facilitades pel Sistema d’Emergències Mèdiques 14 persones van patir lesions amb arma blanca o talls comesos arran de caigudes i de la gran quantitat de vidres que hi havia a la zona. Durant la segona nit, segons les mateixes fonts, el SEM no va atendre cap ferit per arma blanca. En cap de les nit, es va registrar cap agressió sexual.

En relació a les 70 persones detingudes, entre majors i menors d’edat, totes van quedar en llibertat.

Treball coordinat amb les Policies Locals de Catalunya
Aquest cap de setmana, la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra treballarà coordinadament amb les Policies Locals de Catalunya per prevenir fets delictius i alteracions de l’ordre públic que es puguin registrar en el marc de possibles aglomeracions de persones en espais públics consumint alcohol.

A Barcelona, després dels greus incidents registrats el cap de setmana passat, es reforçarà la presència policial dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana en aquells espais on es tingui coneixement que s’hi poden concentrar persones amb la voluntat de consumir alcohol a l’espai públic L’objectiu d’aquest dispositiu, que serà dinàmic i flexible per adaptar-se a les circumstàncies, és prevenir que es produeixin alteracions de l’ordre públic i/o fets delictius, en el marc d’aquestes aglomeracions. Es tracta d'actuar únicament sobre les persones que generen aldarulls i detenir-les, al mateix temps de col·laborar amb la Guàrdia Urbana en l’aplicació d’accions preventives en aquest àmbit, tenint en compte que continuen vigents les mesures restrictives de la COVID. Cal recordar que consumir begudes alcohòliques a la via pública no està permès.

En cas d’intervenció policial, en tot moment es valorarà que sigui mesurada i sempre sobre aquelles persones que protagonitzen fets delictius. Per això, és important que davant de qualsevol desordre públic o incident greu, el concentrats segueixin les indiccions policials i no s’enfrontin als agents del dispositiu. La intervenció policial sempre es realitzarà seguint criteris de congruència, oportunitat i proporcionalitat i sempre treballant per garantir la seguretat de les persones que puguin estar en risc.Àrea de Comunicació
Barcelona, 01 d'octubre de 2021