parlament

President Aragonès: "La situació inacceptable de Rodalies només es revertirà amb un traspàs complet i finançat adequadament"

query_builder   6 octubre 2021 12:50

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "La situació inacceptable de Rodalies només es revertirà amb un traspàs complet i finançat adequadament"

  • Durant la sessió de control al Parlament, el president es compromet a “garantir els drets dels treballadors de Renfe” i exigeix “responsabilitats polítiques” a nivell estatal davant el caos del servei en els últims dies
  • Insisteix en què “l’aprovació d’una llei d’amnistia és absolutament necessària” i constata que la causa general contra l’independentisme “té molt poca efectivitat més enllà de les fronteres de l’Estat”
Parlament
El president durant la sessió de control. Autor: Rubén Moreno

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha qualificat aquest matí “d’absolutament inacceptable” la situació que s’està vivint aquests dies a Rodalies i ha assegurat que el problema, que “se suma a un dèficit estructural de fa massa anys”, “només es revertirà amb un traspàs complet del servei i finançat adequadament”.

Així, ha assenyalat la inversió pressupostària, juntament amb “la necessitat d’actualitzar les infraestructures”, com els dos temes claus on centrar les negociacions per obtenir el traspàs. Un traspàs on s’ha compromès a “garantir els drets dels treballadors de Renfe, en quant a salaris i possibilitats de mobilitat geogràfica i funcional”.

El president ha destacat que l’afectació en el dia a dia dels 400.000 catalans i catalanes que utilitzen diàriament aquest servei “genera una desconfiança cap al sistema de transport públic que, en plena emergència climàtica, és una greu irresponsabilitat”. I ha lamentat que la ministra de Transports només ha tingut “el silenci per resposta” durant aquesta vaga. “A qui li toca assumir responsabilitats polítiques, no se l’ha vist enlloc”, ha reblat.  

"L’exili ens dona la força per exigir una llei d’amnistia"

En l’àmbit d’actualitat política, el cap de l’Executiu s’ha referit a la suspensió de l’extradició del president Puigdemont dictada pel Tribunal de Sàsser com una nova demostració que, “més enllà de les fronteres de l’Estat, la causa general contra l’independentisme té molt poca efectivitat, perquè es reconeix com una persecució política de la dissidència”.

“Per molt que s’hi entesti el jutge Llarena, el que ell planteja no és acceptat en cap jurisdicció fora de l’estat espanyol”, ha insistit. En aquest sentit, ha destacat que “la lluita que s’ha portat a terme des de l’exili”, tant des de Bèlgica com des de Suïssa, “ens dona la força per exigir l’aprovació d’una llei d’amnistia”, i ha demanat que “el poder legislatiu actuï”. “El poder legislatiu pot actuar i no pot mirar a una altra banda. Per tant, l’aprovació d’una llei d’amnistia és absolutament necessària i és el que defensarem arreu”, ha refermat.

Polítiques d’habitatge per evitar desnonaments

En referència a l’habitatge, el president ha volgut posar en valor les actuacions que està duent a terme el Govern, especialment en l’àmbit dels desnonaments. Així, ha recordat la línia de 20 milions d’euros que s’està treballant per evitar desnonaments, així com la renovació del protocol, per tal d’actuar a l’inici dels procediments, apostar per la mediació i garantir el dret de les famílies que veuen en risc el seu habitatge. També ha destacat “l’objectiu d’incrementar el parc públic d’habitatge, facilitar el finançament i reenfocar una part important dels fons europeus destinats a la rehabilitació d’habitatges per tal que vagin cap als barris que pateixen més les desigualtats”.

“L’autoritat dels Mossos es reforça amb fets”

En un altre moment del torn de preguntes, el president s’ha referit al paper dels Mossos d’Esquadra assegurant que “l’autoritat dels agents de les policies de Catalunya es reforça amb fets”. “Necessitem més recursos humans i per això estem fent noves promocions”, ha assenyalat, i ha demanat “no contribuir” a “tirar-se pel cap la seguretat ni l’autoritat dels Mossos”.

El president ha aprofitat la seva intervenció per expressar el seu condol al cos de Mossos i a la família de l’agent mort ahir mentre feia maniobres de formació al parc natural de Sant Llorenç del Munt.