Conseller

El nou Vall d'Hebron disposarà d'un nou edifici que aglutinarà les urgències no pediàtriques i un altre que concentrarà els serveis ambulatoris

query_builder   14 octubre 2021 14:18

event_note Nota de premsa

El nou Vall d'Hebron disposarà d'un nou edifici que aglutinarà les urgències no pediàtriques i un altre que concentrarà els serveis ambulatoris

  • El conseller de Salut subratlla “la transformació ambiciosa d’un dels bucs insígnia de la nostra xarxa sanitària”, que passa també per la renovació d’equipaments i la millora urbanística del recinte
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, durant la presentació del nou Vall d'Hebron

El nou Vall d’Hebron disposarà d’un nou edifici, anomenat FUL (Edifici de Farmàcia, Urgències i Logístic), que centralitzarà totes les urgències, excepte les pediàtriques, i que connectarà l’hospital general amb l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Aquest serà un dels nous equipaments amb què comptarà el nou Campus, juntament amb les noves consultes de la Teixonera, que agruparà  tots els serveis ambulatoris, excepte els pediàtrics, a l’altra banda de la Ronda, concretament sobre les cotxeres de la L3 del metro.

Durant l’acte de presentació del nou Campus, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha destacat que “Vall Hebron és un hospital que no només té voluntat assistencial, -que la té i molta-, sinó que també la té de recerca, de docència i  d’innovació. I aquesta és una transformació molt ambiciosa en un dels bucs insígnia de la nostra xarxa sanitària”. Per la seva part, el gerent de l’Hospital, Albert Salazar, ha remarcat que “el nou Vall d’Hebron passa per les millores de les infraestructures existents, la creació de nous equipaments i per altres elements estratègics com la transformació organitzacional i competencial dels professionals i la col·laboració amb altres entitats presents en l’àrea de referència territorial”.

Properament, el nou Campus també estrenarà un nou espai per diagnosticar i controlar les arítmies, 540 m2 amb tecnologia d’última generació. El 2022 serà el torn de l’espai “Nounats, amb tu com a casa”, un projecte que transforma 444 m2 de la unitat de cures mitges i bàsiques de neonatologia en dotze habitacions familiars. I també l’any vinent està previst que entri en funcionament la nova àrea de Radiofarmàcia i el Centre de Simulació Clínica Avançada, 1.148 m2 on professionals i estudiants podran assajar amb eines innovadores i casos clínics.

Paral·lelament, hi ha altres projectes en marxa com la Unitat de Psiquiatria Infantil i de l’Adolescència; la renovació de la segona i cinquena planta d’hospitalització pediàtrica; les fases cinc i sis de la millora de les Urgències actuals; la Unitat d’Hospitalització d’Oncohematologia Pediàtrica; l’Àrea Terapèutica de Rehabilitació Infantil i Adolescent; una nova Àrea de l’Ictus, una nova Àrea del Cor; el laboratori d’Anatomia Patològica i el Trauma Center.

A més, ja s’han enllestit les Consultes Externes de Pediatria; l’Hospital de Dia Polivalent d’Adults i l’Hospital de Dia Polivalent Pediàtric; les càmeres d’hematologia d’adults; un nou espai per fer hemodiàlisi; la Sala Ronald McDonald, per acompanyar les famílies dels infants hospitalitzats; la nova àrea de diagnòstic per la imatge pediàtric, i les quatre primeres fases de l’adequació de les Urgències actuals, que en un futur estaran centralitzades en el nou Edifici FUL.

Les consultes externes guanyen terreny a l’altre costat de la Ronda

El Pla Especial Urbanístic permetrà endreçar tot el recinte de Vall d’Hebron. El nou heliport és una de les primeres obres que s’han endegat i properament entrarà en funcionament. La nova infraestructura està situada al terrat de l’ala oest de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats i substitueix l’heliport antic, situat al barri de la Teixonera, a l’altra banda de la Ronda de Dalt.

I, també, a l’altre costat de la Ronda de Dalt, sobre la llosa que cobreix les cotxeres de la L3 del metro, es traslladarà tota l’activitat ambulatòria de l’hospital, excepte la pediàtrica: consultes externes, gabinets d’exploració, hospital de dia, Diagnòstic per la Imatge, Extraccions i Àrees Administratives. Aquest projecte, que compta amb 36.640 m2, conegut com a noves consultes de La Teixonera, està en fase de concurs públic i serà una peça clau per millorar els espais actuals. La llosa de formigó, sobre la qual es construiran els serveis ambulatoris, és de titularitat municipal. Avui està ocupada per un aparcament de cotxes i el dipòsit de la grua municipal. Està previst que el nou edifici tingui aproximadament deu plantes i al seu interior allotgi 250 consultes, un centenar de gabinets i un centenar de places d’hospital de dia. El trasllat de l’activitat ambulatòria a l’altra banda de la Ronda permetrà esponjar el recinte hospitalari. 

L’EDIFICI FUL, una peça clau del futur Vall d’Hebron

L’altra peça clau del futur Vall d’Hebron és l’Edifici FUL, actualment en fase de redacció. Un dels secrets millors guardats d’aquests edificis, perquè comptarà amb dues peces, és al subsòl. Es tracta d’una construcció de 28.732 m2 amb una coberta enjardinada per afavorir la integració en l’entorn verd de Collserola. Un subterrani eficient garantirà un millor funcionament del recinte hospitalari.

A l’edifici A (18.682 m2), es construiran les noves urgències que centralitzaran totes les que siguin no pediàtriques. Connectaran de manera subterrània les urgències de l’Hospital General amb l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Permetrà augmentar la capacitat i complexitat dels pacients atesos en aquest servei. Els pacients greus que arribin en helicòpter arribaran directament des de l’heliport sense sortir de l’edifici a través d’aquest nou recorregut, més àgil i modern. A l’Edifici A, s’ubicaran també la Farmàcia i un espai d’esterilització mentre que a l’edifici B (10.050 m2) hi haurà la cuina, la llenceria, àrees de manteniment i magatzems. És un edifici logístic que ajudarà a garantir el bon funcionament de l’Hospital.

Més obert a la ciutat

Amb l’ordenació del Campus, on conviuen l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), el Cemcat (Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la ciutat guanyarà un nou espai verd, connectat amb els barris veïns.

El projecte organitza el Campus a partir d’una trama de camins verticals i horitzontals que faciliti la mobilitat. Els camins horitzontals uniran els barris de Montbau i de Sant Genís dels Agudells. I els verticals, el Passeig de la Vall d’Hebron amb el Parc Natural de Collserola. Unes escales mecàniques uniran sud i nord per facilitar la mobilitat a tot el recinte. El Campus també comptarà amb un passeig de vianants que recorrerà el recinte des del carrer Nínive fins a la Biblioteca de Montbau. Per facilitat l’accés a l’exterior es crearà un anell de circulació.

El que ja està en fase d’execució és el nou edifici de la Recerca de Vall d’Hebron. Es construeix sobre els terrenys de l’antiga bugaderia de l’Hospital i comptarà amb 16.757 m2. Ubicat entre l’edifici docent de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, el nou edifici permetrà realitzar recerca disruptiva i d’excel·lència i apropar encara més la investigació a l’àmbit assistencial. Properament, es celebrarà l’acte simbòlic de col·locació de la primera pedra i se n’oferiran més detalls.

Pel que fa al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), ja està operatiu un nou espai de 1.400 m2 destinat als equips de suport a la recerca i, posteriorment, arribarà un nou edifici de 7.122 m2 comunicat amb el Centre Cellex.

El Nou Vall d’Hebron també estrenarà nou vestíbul, batejat com a ATRI, que estarà situat a peu de ronda i tindrà més de 21.000 m2. S’eliminaran els mòduls a l’entrada de l’Hospital i es construirà un gran atri de doble alçada que unirà la Ronda de Dalt amb el recinte. La part inferior acollirà una rambla amb un auditori, el Banc de Sang, els serveis funeraris, espais d’usos administratius i cafeteries. I la part superior, una àrea verda. El trasllat de consultes a l’altra banda de la Ronda i la creació d’una gran plaça permetrà dinamitzar el Passeig de la Vall d’Hebron.

El 2017, Vall d’Hebron va iniciar un projecte de transformació per seguir creixent, reordenar els espais, modernitzar les instal·lacions i adequar-les a les noves necessitats assistencials. L’objectiu, aconseguir un hospital més amable per a les persones i un Campus més obert a la ciutat. Els pacients i les famílies ja es beneficien dels canvis executats pel Pla Director d’Infraestructures (PDI) 2016-2020, que planifica accions específiques, ordenant i renovant espais dels tres edificis hospitalaris que dibuixen el Campus –l’Hospital General, l’Hospital Infantil i de la Dona i l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats–.

4  

Imatges

El conseller de Salut durant la presentació del nou Vall d'Hebron

El conseller de Salut durant la presentació del nou Vall d'Hebron 116

El conseller de Salut durant la presentació del nou Vall d'Hebron (2)

El conseller de Salut durant la presentació del nou Vall d'Hebron (2) 9505

El conseller de Salut durant la presentació del nou Vall d'Hebron (3)

El conseller de Salut durant la presentació del nou Vall d'Hebron (3) 7670

El conseller de Salut durant la presentació del nou Vall d'Hebron (4)

El conseller de Salut durant la presentació del nou Vall d'Hebron (4) 17014