A l’acte han assistit la directora general de l’Acció Exterior, Muntsa Vilalta, el secretari general de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, Xavier Bernard-Sans, i el director general de Ports de la Generalitat, Pere Vila, entre altres directius i tècnics.En línia amb aquest projecte, el Pla de ports pretén implementar un model d’innovació organitzat i actiu que permeti ser renovador de forma constant i sistemàtica, afavoreixi el creixement d’empreses capdavanteres, contribueixi a les noves estratègies en mobilitat sostenible i en adaptació i mitigació al canvi climàtic, en un context d’emergència climàtica. Així, es vol potenciar la gestió integrada de les activitats portuàries en el conjunt dels ports catalans i la sinergia entre els ports i el territori com a oportunitat de benefici social i territorial.
Psamides
El projecte europeu Psamides té com a objectiu optimitzar el funcionament dels ports petits i mitjans a través de la implantació d’eines innovadores que ajudin a gestionar els fluxos turístics, controlar millor els costos, proporcionar més serveis als usuaris i estimular l’eco-innovació d’aquests ports reduint les externalitats ambientals derivades de l’activitat turística. Psamides compta amb un pressupost de 2,8 milions d’euros, un 85% dels quals finançats pel programa Interreg-MED de la Unió Europea. El projecte es va iniciar el gener del 2020 i finalitza el juny de 2022.
Els ports petits i mitjans, amb les seves zones nauticoesportives, les grans eslores, l’activitat de creuers i les indústries turístiques relacionades, són un factor clau de competitivitat a l’àrea MED (Mediterrània). Una part important del turisme de l’àrea MED es canalitza a través d’aquests ports i es concentra a les zones costaneres. Aquests ports han de jugar un paper fonamental a l’hora d’articular el turisme costaner i marítim, connectant el rerepaís i les comunitats.
Entre els objectius del projecte, s’ha de crear una comunitat de creixement blau de ports petits i mitjans, adoptant un enfocament transnacional per aconseguir que aquests ports puguin crear un ecosistema de negocis integrat que doni suport a la innovació i permeti superar la limitació de fons i de personal actual, per tal que aquests ports puguin identificar quines són les solucions més efectives en cada cas. Així mateix, millorar la governança del creixement blau, creant una eina i una metodologia multinivell efectiva que permeti capitalitzar les experiències de gestió, que es podrien reproduir en centenars de ports de l’àrea MED.
El projecte inclou deu socis: Ports de la Generalitat de Catalunya, Ports Illes Balears, Port de Sète, Port de Càndia (Iràklion), Pôle Mer Med, Athena R&I Center, IMT Montenegro, la Universitat de Rijeka, SAS Noveltis i l’EPM (Euroregió Pirineus-Mediterrània), de la qual la Generalitat de Catalunya n’és membre fundador, amb el govern de les Illes Balears i la Regió d’Occitània (França).
14 d’octubre de 2021