.

La consellera Ciuró ha mantingut avui una jornada de treball amb la consellera de Justícia de la Generalitat Valenciana

El Govern i la Generalitat valenciana acorden col·laborar en matèria de mediació, formació i atenció a la víctima del delicte

query_builder   14 octubre 2021 16:49

event_note Nota de premsa

La consellera Ciuró ha mantingut avui una jornada de treball amb la consellera de Justícia de la Generalitat Valenciana

El Govern i la Generalitat valenciana acorden col·laborar en matèria de mediació, formació i atenció a la víctima del delicte

  • En la reunió s’ha acordat demanar al Ministeri de Justícia el retorn de les taxes judicials per destinar-les a la justícia gratuïta

  • Ciuró: “l’Avantprojecte de reforma de la llei concursal estatal ha de mantenir la mediació prèvia i donar segones oportunitats a les petites i mitjanes empreses”

.

Les conselleres de Justícia de la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana, Lourdes Ciuró i Gabriela Bravo respectivament, han acordat avui la col·laboració dels seus respectius departaments en aspectes com ara la mediació, la formació dels estudiants per accedir a l’Administració de justícia o l’atenció a la víctima del delicte.  

Ciuró, que avui s’ha reunit amb la consellera de Justícia de la Generalitat Valenciana, afirma que el Departament que encapçala vol “obrir una col·laboració amb la comunitat de València per abordar temes d’interès comú, intercanviar experiències positives i millorar el servei que volem prestar en benefici de la ciutadania, amb l’objectiu que aquest sigui un servei àgil, eficaç i de proximitat”.

Sobre l’Avantprojecte de llei de reforma concursal del Govern espanyol, que actualment es troba en tràmit parlamentari, la consellera Ciuró ha recordat que les dues comunitats autònomes faran front comú perquè aquesta futura llei d’àmbit estatal “no suprimeixi la mediació prèvia”. La consellera de Justícia catalana ha remarcat que aquest Avantprojecte de llei “ha de donar segones oportunitats a les petites i mitjanes empreses perquè aquestes puguin fer els tràmits i puguin alliberar-se dels deutes o passiu insatisfet”.

Ciuró també ha recordat que la conselleria que encapçala vol “avançar en la resolució extrajudicial de conflictes” i a tenir una “mediació de qualitat que ajudi a tenir una tutela efectiva més immediata”. Totes dues conselleres s’han citat a una propera reunió telemàtica per implantar a la Comunitat Valenciana l’Oficina de la segona oportunitat, un servei dins l’àmbit de la mediació que ja existeix a Catalunya des de l’any 2020.

Pel que fa als sistemes de finançament, les dues conselleries han acordat demanar al Ministeri de Justícia el retorn de les taxes judicials. Així, Ciuró ha dit que “les taxes judicials que els ciutadans abonen per pledejar siguin retornades a les comunitats autònomes perquè aquestes siguin destinades a la justícia gratuïta”.

A la reunió també s’han abordat els Fons Next Generation i, en aquest sentit, s’ha acordat demanar al Govern espanyol una “flexibilització” per a les comunitats autònomes que tenen transferides les competències en matèria de l’Administració de justícia. Per la seva banda, la consellera de Justícia de la Generalitat Valenciana, Gabriela Bravo, ha recordat que aquestes comunitats “fa temps que demanen una millora de la cogovernança a l’hora de la distribució d’aquests fons, sobretot en matèria de noves tecnologies i digitalització”.

Les conselleres de Justícia Ciuró i Bravo també han posat en comú els respectius projectes d’atenció a la víctima del delicte, que defensen els drets de les persones més vulnerables i molt especialment, el de les víctimes de violència masclista. Per a la consellera de la Generalitat Valenciana “cal protegir-les, atendre-les, acompanyar-les i situar-les en l’epicentre de l’atenció”.

Finalment, les dues conselleres han tractat el tema de la formació i la necessitat d’incorporar a l’Administració de justícia el talent dels joves universitaris sense que les condicions econòmiques siguin un impediment. Per això han anunciat un projecte de beques per accedir a les carreres de jutge, fiscal i lletrat de l’Administració de justícia. “L’objectiu- ha puntualitzat la consellera Bravo- és evitar qualsevol discriminació per raó econòmica.”

La jornada de treball entre les dues conselleries ha finalitzat amb una visita a la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat on han recorregut també les dependències de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya.

3  

Imatges

Les conselleres Ciuró i Bravo

Les conselleres Ciuró i Bravo 5006

Reunió de treball dels dos equips

Reunió de treball dels dos equips 7371

Visita a l'IMCFC

Visita a l'IMCFC 2228