
query_builder 20 octubre 2021 15:37
event_note Nota de premsa
La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha participat a la sessió: “les Nacions Unides són un organisme vital per entendre com és el món avui, i com volem que sigui en els propers anys; el 2020 ens ha ensenyat que hi ha un abans i un després per al multilateralisme i que les Nacions Unides són imprescindibles”, ha afirmat.
L’objectiu de la jornada és defensar el multilateralisme i abordar el futur de la governança global i els nous reptes que afronten les Nacions Unides. De fet, de la sessió se’n farà una relatoria i s’aportarà com a contribució a les Nacions Unides.
En el seu discurs, la consellera Victòria Alsina ha destacat que “cal un sistema multilateral interconnectat, transparent i inclusiu. Un multilateralisme representatiu, eficaç i essencial, que garanteixi un futur sostenible. Perquè les agendes multilaterals són la guia que ens permetrà afrontar els reptes del segle XXI”. “La crisi global –sanitària, climàtica, econòmica i social– ens interpel·la a actuar conjuntament”, ha assegurat Alsina.
La consellera ha posat en valor la feina del Govern en la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya, que juntament amb els Acords de París per al canvi climàtic, aprovats el 2015 per 195 estats, són “els dos fruits més poderosos del multilateralisme”.
Properament, de l’1 al 12 de novembre, tindrà lloc a Glasgow la COP26, la Conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, “on esperem que els estats refermin i incrementin les seves contribucions per frenar l’emergència climàtica”, diu Alsina. “El nostre compromís també s’evidencia amb la pròxima participació del president de la Generalitat en els esdeveniments entorn de la COP26”, ha subratllat. “De fet”, ha insistit la consellera, “Catalunya ja va signar la Declaració d’Edimburg, en què diversos governs regionals demanaven un rol més actiu en les decisions multilaterals sobre acció climàtica”.
Sobre la jornada
El 2020, en ocasió del 75è aniversari de les Nacions Unides, l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya (ANUE) va organitzar una sèrie de jornades, amb el suport del Parlament de Catalunya, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, i amb la participació de diferents sectors de la societat.
Aquestes jornades tenien la intenció de valorar el treball de les Nacions Unides des de la seva creació, i, alhora, analitzar els nous reptes que afronta l’ONU en un moment de gran complexitat per a tota la comunitat internacional. Les jornades es van centrar en els tres pilars principals en els quals se sustenta l’ONU: la pau i la seguretat, el desenvolupament i els drets humans, amb l’objectiu principal de reflexionar i recollir propostes per trobar solucions als obstacles que afronta l’organització.
La jornada havia estat programada originalment per al 14 d’octubre de 2020 per donar inici al cicle de jornades, però degut a la greu situació de pandèmia del moment es va ajornar a última hora, i es va acordar fer-la en un moment més adient. Atès que la situació pandèmica ha millorat, l’ANUE ha decidit finalitzar l’any del 75è aniversari de les Nacions Unides programant aquesta activitat per cloure la commemoració.