Alsina a Badalona.

Consellera Alsina, a la presentació del projecte Acció>Cinema: "Creem un instrument per promoure una ciutadania compromesa amb la defensa dels drets humans"

query_builder   22 octubre 2021 11:58

event_note Nota de premsa

Consellera Alsina, a la presentació del projecte Acció>Cinema: "Creem un instrument per promoure una ciutadania compromesa amb la defensa dels drets humans"

  • Impulsada per Catalunya Film Festivals, en col·laboració amb l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert i el Departament de Cultura, la iniciativa promou l’audiovisual com a eina transformadora
  • 28 festivals d’arreu de Catalunya inclouran propostes i activitats específiques sota el segell d’Acció>Cinema, des de sessions a la programació dels festivals, fins a tallers escolars, seminaris o conferències per a professionals
La consellera Alsina, durant la presentació d'Acció>Cinema a Badalona.
La consellera Alsina, durant la presentació d'Acció>Cinema al Centre Cultural El Carme de Badalona.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha encapçalat aquest divendres la presentació institucional del projecte Acció>Cinema, una iniciativa per promoure l’audiovisual com a eina de construcció d’una ciutadania formada, crítica i mobilitzada per un món més just. Es tracta d’una iniciativa impulsada per Catalunya Film Festivals, en col·laboració amb l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. “Amb Acció>Cinema creem un instrument per promoure una ciutadania crítica i compromesa amb la defensa dels drets humans”, ha afirmat la consellera, per a qui és “molt important poder vincular l'educació pel desenvolupament amb els reptes globals”. "L'acció exterior no es pot entendre sense els actors de la societat civil, i espais d’intercanvi com els que mostra aquesta iniciativa avui són l’exemple del que s’ha de fer i el que més funciona”, ha afegit. La presentació d’Acció>Cinema s’ha fet en el marc del FILMETS Badalona Film Festival, al Centre Cultural El Carme de Badalona. En la inauguració, també hi han participat el director de FILMETS Badalona Film Festival, Josep Viñeta, i el president de Catalunya Film Festivals, Carlos R. Ríos, i hi han assistit el director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens, i la directora de l'ACCD, Carme Gual.

En el seu discurs, la consellera Alsina ha explicat que Acció>Cinema “vol potenciar la prioritat del Govern d’educar per a una ciutadania defensora de la dignitat de les persones, que és conscient dels impactes d’allò que fem a escala mundial”. Alsina ha destacat el camí ja fet per les ONGs catalanes a l’hora de fomentar el debat crític amb la promoció dels drets humans: “Volem reconèixer aquesta feina, posar-la en valor i fer-la arribar al màxim de racons i públics possible”. També ha posat de rellevància el paper dels cineastes, guionistes i productores de Catalunya, “que compten amb sensibilitat i talent per transmetre les injustícies del món en què vivim”. L’audiovisual és un format que permet arribar a un públic més generalista, utilitzant un llenguatge i format més proper a les persones espectadores i, per tant, una via directa per explicar les situacions de vulneració arreu del món i les lluites per la defensa dels drets humans, vinculant fenòmens del sud global amb les realitats més properes.

L’objectiu d’Acció>Cinema és també treballar per una educació transformadora per a infants i joves, amb les escoles com a grans aliades, així com generar aliances entre els festivals de cinema de llarga trajectòria i impacte a Catalunya amb els agents i els relats de la cooperació i l’educació per al desenvolupament. Un total de 28 festivals d’arreu de Catalunya participaran de la iniciativa, que començarà a finals d’octubre i s’estendrà durant tot el 2022, amb les seves activitats i propostes, des de selecció de programació, a tallers escolars o formacions professionals.

Després de la presentació institucional al Centre Cultural El Carme de Badalona, s’ha celebrat el debat ‘Acció>Cinema: per un món més just’ amb Marcel Barrena, director de Mediterráneo; Montse Santolino, coordinadora de LaFede.cat; i Míriam Planas, tècnica d’Enginyeria Sense Fronteres, amb la moderació de la periodista i editora de CRÍTIC Laia Soldevila.

Foto de família.

Aposta per l’audiovisual, una eina de transformació social

El Govern, a través del Pla director de cooperació al desenvolupament 2019-2022, fa una aposta per explorar i donar suport a nous enfocaments i a l’ús de les arts per generar un compromís amb la transformació social. Conscient del potencial de l’audiovisual, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament impulsa des del 2019 iniciatives per donar visibilitat a aquest llenguatge com a estratègia per a la construcció d’una ciutadania crítica i compromesa. N’és exemple el cicle ‘Cinema, memòria, pau i drets humans’ que lidera l’ACCD en col·laboració amb el Departament d’Educació, el Memorial Democràtic i el Departament de Cultura, en el marc del Programa Filmoteca per a les Escoles. També en les activitats del programa ‘Biblioteques sense Fronteres, compromeses amb un món més just’ s’inclouen videofòrums per a la sensibilització del públic de les biblioteques de situacions de vulneracions de drets humans.

Un altre exemple de l’aposta per l’audiovisual com a eina transformadora és el canal que l’ACCD té a la plataforma Filmin.cat, on s’ofereix una selecció de pel·lícules i documentals al voltant dels drets humans i sobre desenvolupament. En la mateixa línia, l’ACCD col·labora amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per a la realització i emissió a TV3 de reportatges vinculats a les temàtiques de la cooperació. Concretament, aquest any formaran part de la programació del programa Latituds reportatges sobre la cooperació catalana al Marroc, a Colòmbia i a Moçambic. L’aposta per l’audiovisual en la política pública de cooperació al desenvolupament del Govern és paral·lela a la de les entitats de la cooperació catalana, que també cada cop impulsen més aquest mitjà com a eina de sensibilització en els seus projectes.

5  

Imatges

img_accio_cinema_01

img_accio_cinema_01 1803

img_accio_cinema_02

img_accio_cinema_02 1470

img_accio_cinema_03

img_accio_cinema_03 1822

img_accio_cinema_04

img_accio_cinema_04 2239

img_accio_cinema_05

img_accio_cinema_05 2142