Fotografia exposició

El conseller d'Educació inaugura l'exposició Portes Obertes a l'Escola Pública al Palau Robert

query_builder   26 octubre 2021 19:41

event_note Nota de premsa

El conseller d'Educació inaugura l'exposició Portes Obertes a l'Escola Pública al Palau Robert

  • Gonzàlez-Cambray ha destacat que “l’escola és la primera i més important de les institucions d’un país”

 

  • La mostra proposa pensar l’escola des de diferents perspectives, a través d’una estructura que planteja els reptes actuals i futurs de la institució

 

  • L’exposició es podrà veure del 27 d’octubre al 18 d’abril de 2022
Fotografia inauguració

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha inaugurat aquesta tarda l’exposició Portes Obertes a l’Escola Pública, que es podrà veure al Palau Robert del  27 d’octubre al 18 d’abril de 2022. Gonzàlez-Cambray ha destacat que “l’escola és la primera i més important de les institucions d’un país. Per això sempre hem de trobar espais per reflexionar a partir d’exposicions com la que inaugurem avui”. En el mateix sentit, ha afegit que “és en aquest espai de temps i creixement personal de l'infant on s’origina tot: el desenvolupament emocional, l’adquisició de coneixements, la transmissió de la cultura i dels valors, la presa de consciència com a ciutadà, l’arrelament a un territori i una identitat, i l’oportunitat de progressar”.

 

Han acompanyat el conseller el secretari de Difusió, Jofre Llombart, i el comissari de l’exposició, Joan Domènech. El conseller d’Educació ha manifestat que “l’anhel és no només escola pública de qualitat i inclusiva, sinó també i sobretot assolir l’equivalència en qualitat de tots els centres educatius del país. Que siguem capaços de culminar aquesta transformació en dependrà l’èxit social i educatiu del nostre alumnat. En dependrà, en definitiva, l’èxit del país”.

 

El titular d’Educació ha repassat els principals canvis de transformació que ha protagonitzat l’escola pública fins arribar al moment actual: “Ens trobem en un moment històric revolucionari. L’escola ha d’ajudar a assolir les competències bàsiques i, sobretot, ha d’ajudar a aprendre a aprendre, perquè el nostre alumnat continuarà aprenent més enllà de la seva etapa d’escolarització”.

Fotografia exposició

Pensar l’escola des de diferents perspectives

 

L’exposició Portes Obertes a l’Escola Pública és una iniciativa del Departament d’Educació amb la col·laboració del Palau Robert, centre adscrit a la Secretaria de Difusió del Departament d’Economia i Hisenda.

 

Ens proposa pensar l’escola des de diferents perspectives, a través d’una estructura que planteja els reptes actuals i futurs de la institució per, finalment, obrir els interrogants que l’escola pública, en constant evolució, es fa a si mateixa i a tota la societat.

 

L’exposició s’organitza en sis àmbits:

  • El dret a l’educació
  • L’accés al coneixement, a la cultura i a uns valors
  • Un espai i un temps per a la infància i la joventut
  • L’escola davant la societat
  • L’escola pública en el sistema
  • Pensar l’escola del futur

 

Surt de la premissa que “Tothom pot ser educat i tothom té dret a ser-ho”: el segle XX va construir un poderós relat sobre l’educació. La ciutadania el va fer seu, a voltes al costat dels poders públics i a voltes liderant-ne la reivindicació. 

 

S’hi diu que la història de l’escolarització a Catalunya ha anat acompanyada del dret a fer-ho en les millors condicions possibles. Fa la síntesi de les propostes de l’Escola Pública amb el de l’Escola Nova sorgides totes dues a principis del segle XX, esbossada en el curt període de la República (Consell de l’Escola Nova Unificada)  i concretada com a projecte de qualitat a partir dels anys 70. Afegeix l’arrelament al territori, en llengua i continguts, amb una visió universal, plural i de respecte a  les cultures compartides en el present. La Nova Escola Pública Catalana ha estat la concreció que els anys de la democràcia han ajudat a construir. 

 

I, avui, es planteja, quin significat té? L’escola pública és una institució essencial en la societat? Ho és si es recorda el seu triple propòsit: l’accés al coneixement, la  justícia social i l’emancipació de les persones. 

 

Però definir-la no dona el procés per acabat. S’ha de seguir pensant de manera conjunta  què se n’espera i com fem possible un model amb la capacitat i responsabilitat d’estendre’l a tota la població sense discriminació.

 

El comissari, Joan Domènech

 

Joan Domènech Francesch es descriu com a “aprenent de mestre jubilat”. El seu currículum, tanmateix, indica que és llicenciat en Filosofia i Lletres per la UAB (1975) i ha treballat a l’ensenyament des de 1972 i fins al 2017. Ha estat membre actiu dels Moviments de Renovació  Pedagògica tots aquests anys, i ha publicat articles pedagògics i d’actualitat a les revistes Cuadernos de Pedagogía, Guix, Perspectiva Escolar, Aula, Escola Catalana i Diari de l’Educació, entre d’altres, a banda de diversos llibres sobre temes educatius. Escriu, també, al seu bloc: Després de l’escola http://joandf.blogspot.com/

 

 

 

26  d’octubre de 2021