La secretària d'Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya, presenta els fons Next Generation

Uns 400 representants d'administracions locals i empreses participen en les sessions informatives sobre els fons Next Generation organitzades pel Departament d'Economia

query_builder   27 octubre 2021 19:48

event_note Nota de premsa

Uns 400 representants d'administracions locals i empreses participen en les sessions informatives sobre els fons Next Generation organitzades pel Departament d'Economia

  • La secretària d’Afers Econòmics, Matilde Villarroya, destaca la necessitat de “congestionar els fons i també que siguin territorialitzats per poder fer les nostres convocatòries de cara a les nostres empreses”
  • Les quatre sessions s’han fet a l’Alt Pirineu i Aran i Lleida, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, Girona i la Catalunya Central per donar a conèixer el funcionament de les convocatòries, com arriben a Catalunya i com s’hi podrà accedir
La secretària d'Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya, presenta els fons Next Generation

La secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya, ha afirmat avui que ‘l’Estat està centralitzant molt els recursos dels fons Next Generation que van dirigits al teixit productiu, econòmic, científic i tecnològic. Això suposa que les activitats que podem gestionar des de la Generalitat estan més enfocades a l’àmbit mediambiental, social i educatiu”. Villarroya ha recalcat que “des de Catalunya reclamem el que entenem que és just. Demanem la cogestió dels fons i també que siguin territorialitzats per poder fer les nostres convocatòries de cara a les nostres empreses”.   

Matilde Villarroya i la directora general de Fons Europeus, Mariona Sanz, han presentat en quatre sessions informatives el sistema de funcionament dels fons Next Generation. Les reunions telemàtiques s’han realitzat a les demarcacions de l’Alt Pirineu i Aran i Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre, Girona i Catalunya Central i hi han assistit prop de 400 persones, la meitat d’elles provinents d’ajuntaments i entitats locals.   

Més enllà de les grans magnituds i xifres dels fons europeus Next Generation, les sessions informatives han servit per debatre les seves conseqüències des de la perspectiva del món local. Les trobades s’han plantejat per explicar als ajuntaments i als consells comarcals les actuacions i els projectes que es desplegaran en el marc dels fons europeus. Cal tenir en compte que són uns recursos que es destinaran a preparar una recuperació verda, digital i resilient de l’economia.

Segons Villarroya, “la capacitat que té actualment la Generalitat de poder distribuir els fons està molt marcada per les directrius i per les convocatòries marcades des dels ministeris del Govern espanyol”. En tot cas, Matilde Villarroya ha afegit que “busquem la complicitat de totes les institucions i estaments, com les cambres de comerç, per complementar-nos i poder absorbir al màxim aquests fons”.  

Per la seva banda, Mariona Sanz ha explicat el funcionament de les convocatòries previstes a curt termini, i ha posat com a exemple que aquest últim trimestre ha d’arribar la convocatòria d’ajudes a l’actuació integral del PERTE de l’automoció, on s’hi hauran de presentar consorcis de col·laboració publicoprivada. Per tant, “aquí estem a l’expectativa, tenint en compte que s’estan organitzant aquests consorcis, que el teixit empresarial està amatent, i que el que nosaltres sempre diem és que quan arribin les convocatòries és bo que es competeixi i que hi hagi una participació àmplia”. D’altra banda, Sanz ha aclarit dubtes sobre els mecanismes per accedir als fons, “que poden tenir condicions i beneficiaris diferents: pot ser que hi hagi convocatòries destinades a pimes o a empreses públiques, per exemple”. I també ha remarcat que el doble finançament no es permet. Si hi ha una convocatòria a nivell estatal, en la que hi participa un ajuntament, aquest consistori no pot plantejar el mateix projecte en una altra subvenció.