.

Ciuró: "La nova llei de memòria permetrà tenir criteris clars i diàfans per retirar el feixisme de les places i carrers"

query_builder   29 octubre 2021 16:27

event_note Nota de premsa

Ciuró: "La nova llei de memòria permetrà tenir criteris clars i diàfans per retirar el feixisme de les places i carrers"

La consellera Ciuró, en la seva compareixença a Tortosa, davant del monòlit franquista
La consellera Ciuró, en la seva compareixença a Tortosa, davant del monòlit franquista

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha asseverat avui a Tortosa que el Departament segueix compromès amb la retirada del monument franquista alçat al mig del riu Ebre, a Tortosa, i insisteix que la retirada es farà efectiva “tan bon punt es desencalli de la taula de la justícia”. Ho ha dit avui en una compareixença davant del monòlit, en la seva primera visita institucional a la capital del Baix Ebre.

“No pot ser que quan hi hagi un símbol feixista,  tinguem un litigi  per dirimir si era prou feixista o era poc feixista”, ha afegit Ciuró. En aquest sentit, la titular de Justícia ha anunciat que el Govern també manté ferm el seu compromís de presentar en breu la nova llei de memòria democràtica, que “servirà entre d’altres coses per tenir criteris clars i diàfans per retirar el feixisme i els símbols feixistes dels nostres carrers i les nostres places”.

Ciuró ha fet aquestes declaracions en el marc d’una jornada de treball a Tortosa, durant la qual s’ha reunit amb professionals i autoritats per conèixer de primera mà la situació de l’Administració de justícia a les Terres de l’Ebre.

Durant el matí, després de reunir-se amb els Serveis Territorials de Justícia, ha visitat els jutjats i el Col·legi de l’Advocacia, on ha mantingut una trobada amb seus representants per copsar la realitat judicial de la ciutat. Més tard, s’ha traslladat a l’Ajuntament on ha signat el  llibre d’honor del consistori.

També a l’ajuntament, la consellera, Lourdes Ciuró, i l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, han signat el protocol que servirà per renovar les instal·lacions municipals on es presta el servei de patologia forense a la ciutat.

Un servei més proper i més a l’abast de la ciutadania

El partit judicial de Tortosa és el 23è partit judicial en què el Departament de Justícia desplega el model d’oficina judicial, però és el primer partit en què s’implementa al jutjat social i als òrgans judicials penals unipersonals. El model de la nova oficina judicial consisteix en una nova forma de treballar que prioritza les tecnologies de la informació i la comunicació, i que té per objectiu fer més propera, àgil i eficient la relació de l’Administració de justícia amb els ciutadans. L’objectiu, com recorda Ciuró, és “apropar el servei a la ciutadania; que el ciutadà que necessita l’Administració de justícia senti el seu servei més proper i més a l’abast”. També ha asseverat que “si volem una justícia propera, aquesta també s’ha de poder prestar i rebre en català”.

A Tortosa, aquesta nova organització ha suposat l’increment de quatre nous funcionaris: un gestor i tres tramitadors. L’Oficina d’Atenció Ciutadana l’atenen dues persones en comptes d’una -un tramitador i un auxiliar judicial- per millorar l’atenció a la ciutadania i actuar com a primera rebuda de les atencions presencials i telefòniques.

Signatura d’un conveni per reformar les dependències on es fan les autòpsies

Des de l’any 2020 l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya a les Terres de l’Ebre ha estat realitzant les autòpsies del servei de patologia forense a les dependències municipals ubicades a l’Hospital i Llars de la Santa Creu, al nucli de població de Jesús, terme municipal de Tortosa.

La signatura del protocol permetrà que aquestes dependències de titularitat municipal es puguin  renovar i que s’hi facin les obres necessàries. El Departament de Justícia, per la seva banda, es compromet a dotar les instal·lacions amb l’equipament necessari per seguir donant aquest servei als ciutadans de Tortosa. Aquest conveni “és el primer pas, el tret de sortida per poder mantenir aquí els serveis forenses. Ens permet seguir prestant el servei, consolidar aquest servei a la ciutat de Tortosa”, ha afirmat Ciuró.

Un nou Palau de Justícia des de 2019

Des del 2019, Tortosa té una sola seu judicial, amb dos edificis. El partit judicial de Tortosa, on treballen 78 funcionaris, compta amb 8 òrgans judicials: 5 jutjats de 1a instància i instrucció, 2 jutjats penals i 1 de social. El núm. 3 s’encarrega de les funcions de registre civil  i el núm. 4,  de VIDO (violència contra la dona). Els jutjats penals i el jutjat social donen cobertura a Tortosa, Amposta i Gandesa. El partit judicial presta servei a 14 municipis que pertanyen a la comarca del Baix Ebre, amb una població total de prop de 80.000 habitants, dels quals 34.000 pertanyen a Tortosa.

6  

Imatges

La consellera Ciuró visita els jutjats de Tortosa

La consellera Ciuró visita els jutjats de Tortosa 6041

Ciuró es reuneix amb els professionals dels Serveis Territorials de Justícia a Terres de l'Ebre

Ciuró es reuneix amb els professionals dels Serveis Territorials de Justícia a Terres de l'Ebre 5616

La titular de Justícia visita els jutjats de Tortosa, que ja funcionen amb la nova oficina judicial

La titular de Justícia visita els jutjats de Tortosa, que ja funcionen amb la nova oficina judicial 5409

Reunió de Ciuró i membres del Col·legi de l'Advocacia de Tortosa

Reunió de Ciuró i membres del Col·legi de l'Advocacia de Tortosa 2702

Signatura del conveni entre el Departament de Justícia i l'Ajuntament de Tortosa

Signatura del conveni entre el Departament de Justícia i l'Ajuntament de Tortosa 4899

Ciuró, davant del monòlit franquista al riu Ebre

Ciuró, davant del monòlit franquista al riu Ebre 5395