El president durant la signatura de la Declaració de Barcelona (foto: Jordi Bedmar)

President Aragonès: "El temps ha de deixar de ser un luxe fora de l'abast de la població més precaritzada i de les dones"

query_builder   29 octubre 2021 18:29

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "El temps ha de deixar de ser un luxe fora de l'abast de la població més precaritzada i de les dones"

El president durant la signatura de la Declaració de Barcelona (foto: Jordi Bedmar)
El president durant la signatura de la Declaració de Barcelona (foto: Jordi Bedmar)

 

  • El cap de l’Executiu signa la Declaració de Barcelona de Polítiques de Temps i mostra el compromís del Govern per fer de Catalunya un "referent" en aquest àmbit

 

  • La Time Use Week i el Congrés Mundial de Recerca en Usos del Temps (IATUR) posen de relleu com les polítiques del temps milloren la salut, la igualtat i la productivitat

 

  • La trobada internacional també ha rellançat la Xarxa de Govern Locals i Regionals per les Polítiques del Temps de la que Barcelona i Catalunya ha estat nomenades líders

 

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia, ha mostrat aquesta tarda el compromís del Govern amb els usos del temps perquè “la falta de disponibilitat de temps és una expressió més de les desigualtats socials i econòmiques”. En concret, ha apostat perquè “el temps deixi de ser un luxe del que només pot gaudir una minoria, un privilegi fora de l’abast de la població més precaritzada i especialment de les dones”.               

 

El cap de l’executiu ha fet aquestes declaracions en el marc de l’acte de cloenda de la Time Use Week i la Conferència de l’Associació de Recerca en Usos del Temps Mundial  (IATUR), que s’ha tancat amb la signatura de la Declaració sobre Polítiques de Temps. Es tracta de la primera declaració política internacional en polítiques del temps, signada per les principals institucions, organitzacions i centres de recerca mundials, que demana reconèixer el dret al temps com un dret de la ciutadania. També fixa un full de ruta 2022-24 per aconseguir que la UE inclogui recomanacions concretes del dret al temps i es formalitzi l’Agenda Local  i Regional del Temps.

Tal i com ha explicat el president, “des del Govern volem connectar i enfortir el treball de desenes de municipis d’arreu del país i de la ciutadania organitzada que en la darrera dècada han promogut iniciatives i accions perquè el dret al temps sigui un dret de ciutadania, indestriable del dret a la cura i de l’equitat”. I ha afegit que “el Govern continuarà contribuint a la creació de coneixement en l’àmbit de les polítiques de temps, per a fer de Catalunya un referent en aquest àmbit a través de l’enfortiment del diàleg entre tots els sectors socials”.

Durant la seva intervenció, el president de la Generalitat ha subratllat la rellevància de les polítiques temps per tal de fer efectives les quatre transformacions que el Govern proposa: la transformació verda, la transformació social, la transformació democràtica i, en especial, la transformació feminista, perquè el temps és fonamental per “aconseguir fer efectiva la participació política i social de les dones, especialment les dels grups socials més marginalitzats” i “per aconseguir que les dones gaudeixin de la salut i el benestar que perden quan han de fer dobles o triples jornades”.

Catalunya, referent global de les polítiques dels usos del temps i les cures

 

Catalunya i Barcelona s’han convertit durant aquests dies en l’epicentre global de les polítiques dels usos del temps i les cures. Una oportunitat de lideratge que ha posat sobre la taula com el temps i els seus usos afecten a la nostra salut i benestar. Una setmana dels usos dels temps pensada des de Catalunya però amb la voluntat de ser el bressol de les polítiques del temps a nivell global.

 

Durant la seva participació a la Time Use Week la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, va recordar que el dret al temps continua sent un dret irrealitzable per a les dones. “Volem una organització del temps en clau d’igualtat de gènere amb mirada interseccional, fent del dret al temps una realitat majoritària”.

 

La Time Use Week ha estat una oportunitat per enfortir el lideratge de Catalunya i els seus municipis com a referents mundials. Tal com va destacar la consellera Verge, “des d’Igualtat i Feminismes treballem perquè el factor temps esdevingui una mesura d’equitat i benestar per a tothom, i no el privilegi d’una minoria”.

 

Tal com va recordar la consellera Verge, des de fa dècades, Calalunya ha tractat les polítiques d’organització del temps amb iniciatives de reorganització horària i pactes del temps a l’àmbit municipal, amb diverses resolucions del Parlament que han incidit en la necessitat de revisar els usos del temps també des de la perspectiva de la conciliació, de la vida laboral i familiar, així com des de la perspectiva del model social i productiu. “Aquesta ha estat una qüestió que també l’ha tractat el Govern des del Pacte per la Reforma Horària i el Pla Viure Millor, impulsats pel Consell Assessor per la Reforma Horària i amb l’objectiu posat al 2025”, va remarcar Verge. “I la vareta màgica, cap de les institucions que estem aquí presents la tenim perquè és un tema multidimensional, molt complex i que posa en evidència aquesta necessitat de treball intergovernamental, intersectorial, interdepartamental, juntament amb el treball de sensibilització i compromís amb les entitats i les empreses”.

 

Una xarxa internacional d’aplicació local

 

La Time Use Week també ha estat l’escenari triat per rellançar la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps. Tal com va explicar la directora general de cures, organització del temps i equitat en els treballs, Núria Vergés Bosch, es tracta d’una “xarxa catalana que doni temps a tothom, sobretot a les dones que acumulen tanta feina”. El treball de cures sosté la vida i fa possible la supervivència, fet que ha quedat encara més evidència arran la pandèmia de la Covid. Una situació que ha posat sobre la taula la necessitat de reconèixer la tasca imprescindible del treball de cures. “Ja toca encara més que li donem el valor que té i el fem visible. Per això les polítiques del temps han d’incorporar sí o sí la dimensió de les cures i la feina i temps que implica cuidar. És lúnica manera de garantir el dret a tenir temps per a tothom, també per les dones que ens cuiden, siguin qui siguin i vinguin d’on vinguin”, va assegurar Vergés.

 

La Time Use Week 2021 ha estat co-organitzada per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Barcelona Time Use Initiative.