El Govern aprova un acord de col·laboració en matèria educativa entre Educació i la Regió Acadèmica de Bretanya

query_builder   2 novembre 2021 16:05

event_note Nota de premsa

El Govern aprova un acord de col·laboració en matèria educativa entre Educació i la Regió Acadèmica de Bretanya

 • L’acord preveu els intercanvis d’alumnat i professorat, i els projectes educatius entre centres catalans i francesos, entre d’altres iniciatives

 

 • Un dels principals objectius és incrementar el coneixement per part de l’alumnat català de la llengua francesa

El Govern ha aprovat un acord de col·laboració entre el Departament d'Educació i la Regió Acadèmica de Bretanya per promoure un seguit d’accions conjuntes en matèria educativa i que té com a un dels principals objectius incrementar el coneixement per part de l’alumnat català de la llengua francesa. El conveni s’emmarca en un seguit de programes de mobilitat que Educació du a terme per alumnat i professorat de diferents etapes educatives, i  tindrà una durada de quatre anys. S’afegeix l’acord als ja existents amb Montpeller, Quebec, Grenoble, Lió,  Borgonya, i Provença–Alps–Costa Blava.

 

En l’àmbit de l’educació general, s’estableixen els principals objectius a assolir:

 • Desenvolupar i promoure l'ensenyament de les seves respectives llengües a través de programes d'intercanvi de professorat i alumnat, i visites d'estudi.
 • Promoure i dur a terme el programa de mobilitat individual de l’alumnat a mitjà termini promovent la immersió completa dels estudiants.
 • Impulsar el desenvolupament de la cooperació entre les seccions europees de la Regió Acadèmica de Bretanya i les seccions franceses a Catalunya.
 • Desenvolupar associacions entre escoles de primària i de secundària per a la realització de projectes educatius conjunts.

 

En matèria de formació professional, destaquen les següents actuacions:

 • Aprofundir, desenvolupar i enfortir les relacions existents entre la Generalitat i la Regió Acadèmica de Bretanya a través d'iniciatives encaminades a establir vincles estrets entre centres educatius d’FP.
 • Fomentar accions educatives entre els alumnes per incrementar el seu coneixement d’altres idiomes i cultures de l'espai europeu, i la seva competència plurilingüe.
 • Promoure intercanvis educatius en l’àmbit de la formació professional inicial.
 • Impulsar la realització de pràctiques per part d'alumnes en altres institucions de formació o empreses del territori de l'altra part.
 • Promoure estades o intercanvis de professors de formació professional inicial, i professors de llengua francesa i catalana, per dur a terme activitats pedagògiques o per a la seva pròpia formació.
 • Fomentar la cooperació entre els centres de formació professional inicial.
 • Facilitar l'intercanvi d'informació, experiències i pràctiques en les àrees de formació seleccionades.

 

En el marc dels acords amb les diferents regions franceses i en l’àmbit de l’educació general, es van poder realitzar mobilitats individuals d’alumnes de 3r i  4t d’ESO així com intercanvis entre centres catalans i francesos. El programa de mobilitat individual amb França es va iniciar el curs 2016-17 amb 12 centres educatius i 16 alumnes. Durant el curs 2019-2020, abans de la pandèmia per coronavirus SARS-CoV-2, ja hi participaven més de 90 centres i més d’un centenar d’alumnes. La mobilitat tenia una durada de dos mesos durant els quals els alumnes catalans i francesos estudiaven en centres educatius i convivien amb famílies de França i de Catalunya, respectivament.

 

 

2 de novembre de 2021