foto detenció

Els Mossos d'Esquadra desmantellen una suposada plantació de cànem industrial en una finca agrària del Baix Llobregat Nord

query_builder   6 novembre 2021 10:30

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra desmantellen una suposada plantació de cànem industrial en una finca agrària del Baix Llobregat Nord

  • Els agents van detenir vuit persones com a presumptes autors d’un delicte contra la salut pública i un delicte contra els treballadors
  • Els agents van comprovar que la plantació es trobaria fora de la legalitat, no només en el que respecta a l’àmbit administratiu, ja que no disposava dels pertinents permisos, sinó que els fets eren constitutius d’infracció penal

Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Martorell van detenir, el dilluns 25 d’octubre, set homes i una dona de nacionalitats espanyola, hongaresa, italiana i uruguaiana, d’edats compreses entre els 36 i els 68 anys, com a presumptes autors d’un delicte contra la salut pública i un delicte contra els treballadors.

La investigació es va iniciar a començaments del mes d’abril, quan els investigadors van tenir coneixement de la constitució d’una empresa que es dedicaria suposadament al conreu de plantes de cànem industrial, en uns camps agraris, a Olesa de Montserrat.

El cànem industrial és una subespècie de cànnabis cultivada per obtenir fibres, llavors o gra, que es caracteritza per la manca de principi estupefaent (THC), tenir una gran alçada, molt poques branques i sense flor.

Els responsables de la plantació van al·legar en un primer moment que aquesta estava destinada a la indústria farmacèutica i que disposaven de tots els permisos pertinents.

Els investigadors, en una primera inspecció realitzada a l’inici de la investigació, van comprovar que a l’interior de la plantació, delimitada amb una tanca metàl·lica i mesures de seguretat, hi havia una dotzena de persones treballant en el seu conreu, unes dotze hores diàries a canvi d’una petita retribució i totes elles sense cap tipus de contracte.

Així mateix cap de les plantes observades tenien l’aspecte de les plantes destinades al cànem industrial i es trobaven completament carregades de cabdells.

Els agents, que van aconseguir identificar els responsables de l’empresa, van comprovar que la plantació es trobaria fora de la legalitat, no només en el que respecta a l’àmbit administratiu, ja que no disposava dels pertinents permisos del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ni l’autorització de l’Agència Espanyola del Medicament pel cultiu de cànnabis i per l’ús dels cabdells per a fins farmacèutics, sinó que els fets serien constitutius d’infracció penal, concretament d’un delicte contra la salut pública.

Finalment, el 25 d’octubre, sota la tutela del Jutjat d’Instrucció de Martorell, que ha tutelat la investigació, es va realitzar una entrada i registre de la plantació, on es van comissar unes 14.000 plantes de marihuana, moltes d’elles en procés d’assecament, i més de 100 quilograms de cabdells empaquetats en caixes. Els agents van detenir els responsables de l’empresa i a les persones que estarien tenint cura de la plantació.

Els investigadors van arribar a la conclusió que a banda del delicte contra la salut pública, s’estaria cometent un delicte contra els drets dels treballadors per part dels responsables de la plantació.

Set dels vuit arrestats van passar a disposició judicial i el jutge instructor va decretar la seva llibertat amb càrrecs amb retirada del passaport, prohibició de sortida de territori nacional i amb l’obligació de presentar-se cada dia 1 i 15 en el jutjat que porta la causa penal.

Àrea de Comunicació

Sant Feliu de Llobregat,  06 de novembre de 2021

3  

Imatges

foto 1

foto 1 3226

foto 2

foto 2 2988

foto 3

foto 3 424