Detencions mirapins als caixers

Detingudes 12 persones que sostreien diners dels caixers automàtics amb targetes de crèdit que havien furtat al metro després d'aconseguir el PIN dels usuaris

query_builder   6 novembre 2021 12:34

event_note Nota de premsa

Detingudes 12 persones que sostreien diners dels caixers automàtics amb targetes de crèdit que havien furtat al metro després d'aconseguir el PIN dels usuaris

. Utilitzaven el modus operandi conegut en argot policial com “mirapins” que consisteix en observar com les víctimes introdueixen el PIN mentre utilitzen la targeta per comprar els títols de transport en la màquina expenedora 

. Els Mossos van organitzar un dispositiu de tres dies per identificar els autors dels fets després de detectar l’increment de furts i estafes amb aquesta modalitat de manera molt organitzada i especialitzada

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Àrea de Seguretat del Transport Metropolità (ASTMET) i de l’Àrea de Seguretat Aeroportuària (ASA) han detingut dotze persones, deu homes i dues dones, d’edats compreses entre els 21 i els 44 anys i de nacionalitat romanesa, per la seva participació en diversos furts de targetes bancàries al transport suburbà. Per realitzar el furts utilitzaven la modalitat coneguda com a “mirapins” o “shoulder surfer” que consisteix en observar com la víctima posa el número PIN de la targeta quan està comprant el títol de transport. Un cop l’aconsegueixen, com que ja disposen del pin, fan extraccions en caixers automàtics.

La investigació va començar arran de la detecció per part dels investigadors de l’augment d’estafes i furts a diverses estacions de metro i rodalies de Barcelona. Es van obrir diverses diligències per aquests fets, ja que van identificar diversos autors que formaven diferents grups que, de manera molt organitzada i especialitzada, efectuaven aquests furts i estafes. Per aquest motiu es va organitzar un dispositiu policial durant les tardes dels dies 27, 28 i 29 d’octubre amb l’objectiu de localitzar i detenir-los.

Les detencions es van realitzar durant les tres tardes a diverses estacions de metro o rodalies de diferents zones com Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, el Prat de Llobregat (AEROPORT), i als municipis de Llinars del Vallès i Zamora. Alguns dels autors van ser detinguts quan intentaven abandonar el país o havien marxat de Catalunya, com és el cas de dues detencions a l’Aeroport i la de Zamora, que les va realitzar Policia Nacional durant el control de passaports gràcies a les alertes policials generades pel cos de Mossos d’Esquadra.

Els detinguts, que entre tots sumen 152 antecedents policials, van passar a disposició judicial i han quedat en llibertat amb càrrecs. Per dos d’ells, el jutjat ha decretat una prohibició d’accedir a la xarxa de Metro del Transport Metropolità de Barcelona.
 

En què consisteix el mètode “Mirapins” o “Shoulder Surfing”

En aquest cas, hi participen diversos autors. Un d’ells s’apropa dissimuladament a la víctima que està comprant una targeta de metro al caixer o dispensador automàtic de l’estació i es fixa en el PIN que marca en el teclat.

Aquesta visualització del PIN feta de manera discreta per “sobre de l’espatlla” (“shoulder surfing”) és la que dona el nom a aquesta pràctica coincident amb la frase feta anglosaxona.

En ocasions un còmplice distreu l’atenció de la persona que està al caixer perquè aquest es fixi més en ell, mentre per l’altre costat o a l’esquena es posa el que realment observa el teclat. També vigilen a quina butxaca es guarda la targeta de crèdit quan acaba l’operació i ho marquen als altres autors.

Posteriorment l’autor, o algun altre membre del grup que no ha estat vist encara per la víctima, li fa un seguiment quan ja ha marxat del caixer i busquen el millor moment per consumar el furt de la cartera.

Un cop tenen la cartera i la targeta de crèdit de la que ja saben el PIN, van a un caixer automàtic proper i treuen el màxim permès de diners en efectiu del compte corrent.

Els Mossos d’Esquadra alerten de la importància que, quan algú utilitzi un caixer automàtic o una màquina expenedora de títols, vigili de no ser observat i que oculti amb una mà el teclat mentre amb l’altra mà tecleja el PIN.

Àrea de Comunicació

Barcelona, 06 de novembre de 2021

3  

Imatges

foto 1

foto 1 57

foto 2

foto 2 64

foto 3

foto 3 60

1  

Vídeos

foto 5