Es constitueix un espai de diàleg sobre el risc químic entre Protecció Civil i ciutadania de la zona propera al Polígon Sud de Tarragona

query_builder   6 novembre 2021 13:50

event_note Nota de premsa

Es constitueix un espai de diàleg sobre el risc químic entre Protecció Civil i ciutadania de la zona propera al Polígon Sud de Tarragona

Una jornada de diàleg celebrada avui a Torreforta ha servit per presentar i posar en comú la feina feta els darrers mesos per l’equip CareNet de la UOC amb persones representatives de les poblacions properes al Polígon Sud i professionals de l’Administració per compartir i conèixer les lliçons apreses de les administracions involucrades en la gestió i la resposta a les emergències químiques en el context de risc químic. També s’ha analitzat la percepció del risc, les inquietuds i les propostes de millora en la gestió i comunicació del risc de part de la ciutadania i desenvolupar una metodologia que permeti reforçar el diàleg i la confiança entre l’administració i la ciutadania. D’aquest procés participatiu han sortit propostes de millora conjuntes en la gestió i comunicació del risc a la zona petroquímica de Tarragona.

La jornada celebrada aquest matí al Centre Cívic de Torreforta ha servit per presentar la feina feta i crear un espai de diàleg directe de la ciutadania amb Protecció Civil de la Generalitat. La directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, ha destacat la importància de la jornada “com a formalització i visualització d’un espai de diàleg amb la ciutadania que ha de tenir continuïtat” i la voluntat de “de recuperar accions que històricament s’havien fet”.

La directora dels Serveis Territorials del Departament d’Interior a Tarragona, Marta Cassany, ha dit que: “l’espai que avui encetem sigui la primera de moltes trobades i que s’adapti a les necessitats que sorgeixin en el futur”.  

Al seu torn, l’investigador i doctor en Psicologia Social de la UOC i coordinador de CareNet, Israel Rodríguez, ha remarcat el valor del la jornada: “Avui ha estat un primer pas per enfortir el diàleg entre l’administració i la ciutadania, en especial, la més propera al Polígon Sud, i ha servit per trencar el gel”.

A la jornada d’avui han estat convidades persones vinculades a l’àmbit comunitari, educatiu, activista, sindical, associacions de veïns, així com diferents associacions i entitats dels barris i poblacions més properes al Polígon Petroquímic Sud. Per part de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya, també han participat professionals i responsables de diferents àrees tant dels serveis territorials de Tarragona com dels serveis centrals de la Direcció General de Protecció Civil.

La tasca realitzada prèviament, s’ha concretat avui en la posada en comú dels diferents temes, dubtes i propostes seleccionades per cadascun dels 5 grups de treball que s’han portat a terme durant el mes d’octubre. Cada grup s’ha configurat a partir d’una categoria compartida: persones treballadores de l’àmbit comunitari i de la intervenció social; activistes i/o científiques; treballadores de l’àmbit educatiu, del lleure o de l’esport; i participants d’entitats veïnals, associacions i centres cívics (distribuïdes en 2 grups).

En la configuració d'aquests grups no s’ha seguit tant un criteri estricte de representació com de priorització de persones que viuen o treballen a les zones més properes al Polígon Sud del complex petroquímic, així com de perfils que habitualment no han sigut considerats en estudis previs sobre la l'impacte de la indústria química al territori.

L’objectiu d’aquests grups ha estat crear un espai de discussió per tal de poder posar en comú la seva experiència en relació a l'accident de 2020, valorar les accions realitzades respecte a la gestió i comunicació del risc, així com recollir possibles dubtes, preguntes i propostes de millora.

Avui s’ha compartit una breu síntesi d'aquestes discussions amb diferents membres de Protecció Civil de la Generalitat, que han aportat també els seus coneixements, propostes i valoracions. Tota la informació recollida als grups s’incorporarà a l’informe final de l’estudi, complementant totes les dades obtingudes mitjançant desenes d’entrevistes individuals, fetes durant els mesos de juny i juliol, i que han permès aprofundir en la vivència i els coneixements de la ciutadania en relació al risc químic a Tarragona. L'informe final es farà públic al finalitzar l'estudi.

Gènesi:

L’equip CareNet va rebre l’encàrrec de la Direcció General de Protecció Civil en el marc del nou Plaseqta, aprovat posteriorment a l’accident d’Iqoxe i com una de les mesures per millorar la gestió de les emergències. 

L’equip CareNet, Care and Preparedness in the Network Society, Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya, és un equip d’investigació que té experiència en els aspectes socials de la gestió del risc i la resposta a emergències i desastres . En el marc del Plaseqta, s’inclou també altres millores tecnològiques com la instal·lació de més sirenes d’avís a la població, així com una prova pilot de sensors de fuita química situats entre la indústria i les zones habitades, formant un escut d’alerta invisible en cas de fuita química. Paral·lelament, s’ha dut a terme la implementació de mesures per millorar la sensibilització i comunicació a la població, com la taula de diàleg o la formació mitjançant una scaperoom virtual anomenada eskut kímic a les escoles de la zona. La scaperoom permet a l’alumnat comprendre i aprendre d’una forma entretinguda i senzilla, els principals consells d’autoprotecció davant el risc químic.

2  

Imatges

Jornada de diàleg sobre risc químic a Tarragona_1

Jornada de diàleg sobre risc químic a Tarragona_1 9976

Jornada de diàleg sobre risc químic a Tarragona_2

Jornada de diàleg sobre risc químic a Tarragona_2 6961