Protecció Civil de la Generalitat desactiva l'Alerta del pla VENTCAT

query_builder   10 novembre 2021 13:51

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat desactiva l'Alerta del pla VENTCAT

  • L’Alerta s’ha desactivat perquè s’han rebaixat les previsions de superar el llindar de ratxa màxima
  • El Pla VENTCAT queda en fase de Prealerta perquè fins divendres encara s’esperen ventades al litoral i prelitoral central
  • Retireu de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat la fase d’Alerta el Pla Especial d’Emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT un cop que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha rebaixat la probabilitat de superar el llindar de ratxa màxima a les comarques afectades pels avisos de vent.

Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, avui dimecres els forts vents podran afectar les comarques de la Selva, el Maresme, Vallès Oriental, Barcelonès i Baix Llobregat. Demà dijous, les comarques del Vallès Occidental i el Garraf s’afegeixen als avisos per vent.

Finalment, el divendres, fins al migdia, les ratxes de fort vent afectaran les comarques del litoral central: Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès i Maresme.

Tot i que s’ha rebaixat la probabilitat de superar el llindar de ratxa màxima, caldrà extremar la prudència en la mobilitat i en les activitats a l’aire lliure, ja sigui en zones urbanes pel risc de caiguda de branques, arbres o altres elements estructurals, com també a les zones rurals. Cal evitar aquestes zones arbrades, incloses les d'àmbit urbà, mentre bufi el vent fort a les zones afectades. Es recomana que les activitats previstes a l’exterior es realitzin només si es pot garantir la seva seguretat, comprovant que no hi ha risc de caiguda d’objectes que puguin produir danys. Cal tenir especial cura amb els elements mòbils tipus carpes o similars i amb la proximitat d’arbrat, bastides i murs de tancament susceptibles de ser inestables.

A nivell preventiu i en àmbits urbans, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Especialment, cal vigilar les decoracions nadalenques i, si no es pot garantir la seva subjecció, és millor retirar-les. Tampoc és segur protegir-se darrera de murs o cartells publicitaris si no són estables.

Consulteu els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant les ventades a interior.gencat.cat/ventades

Cal extremar les precaucions en la mobilitat a les zones on el vent bufi fort i seguir els consells del Servei Català de Trànsit:

Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.

  • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
  • Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
  • Subjectar el volant de manera segura i forta.

Es recomana prestar atenció a l’evolució meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.