
query_builder 10 novembre 2021 19:40
event_note Nota de premsa
El pressupost d’Empresa i Treball per a l’any 2022 contempla una dotació total de 1.224,6 milions d’euros, un 28,8% més que el 2021, tal i com ha explicat aquesta tarda el conseller Roger Torrent i Ramió durant la presentació dels comptes en seu parlamentària.
L’increment total de 273,7 milions d’euros reforçarà les prioritats polítiques del Govern, centrades bàsicament en cinc àmbits: la reindustrialització i competitivitat; el treball digne i de qualitat; una economia per la vida; el turisme responsable i sostenible, i un teixit comercial competitiu i proper.
En la seva compareixença, el conseller ha subratllat que aquests pressupostos “tenen com a propòsit final no només la recuperació econòmica, sinó també la transformació del sistema productiu”
Ha afegit que “volem fer confluir el model productiu amb els reptes de la nostra societat”, i en aquest sentit, ha destacat les partides de suport a la indústria, com a sector estratègic i alhora tractor de l’economia. Així mateix, ha remarcat el pes pressupostari de les polítiques adreçades a generar “treball digne i de qualitat, que és imprescindible per a la transformació del sistema productiu”.
Un total de 126 milions d’euros a la reindustrialització i la competitivitat
La reindustrialització del país amb projectes competitius i d’alt valor afegit és una prioritat del Departament, i per aquest motiu s’hi destinaran 126 milions d’euros, el 10,3% del pressupost.
Torrent ha ressaltat que “la prioritat és que la indústria recuperi pes en el nostre sistema productiu, cercar inversions i promoure nous projectes industrials, en especial d'alt valor afegit i vinculats a sectors productius de futur com l’automoció, un subsector estratègic, al que aquest Govern, des del primer moment, acompanya en la seva transició cap a la mobilitat elèctrica”.
Ha afegit que l’objectiu pel 2022 és que la indústria suposi el 22% del PIB i s’acosti al 25% a mig termini, i ha explicat que “volem una indústria catalana més competitiva, que inverteixi en innovació, que incorpori els avenços tecnològics vinculats a la digitalització, orientada als reptes col·lectius de la societat, amb formes de producció respectuoses amb el medi ambient, que transiti cap a l’economia verda i circular”.
Els pressupostos posen l’accent en el manteniment del teixit industrial amb accions com el Programa de Suport a la Indústria, dotat amb 56,8 milions d’euros. O amb els 19,5 milions que ACCIÓ, l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa, adreçarà a la política de clústers.
El Departament destinarà 42 milions d’euros a impulsar l’ecosistema d’innovació i emprenedoria a Catalunya. I altres 10 milions al projecte Nuclis, adreçat a projectes de recerca industrial amb component tecnològica, realitzats de forma col·laborativa, i amb transferència de tecnologia aportada per agents del sistema de R+D+I catalans.
Més de la meitat del pressupost per a generar treball digne i de qualitat
El nou pressupost d’Empresa i Treball destinarà 654,2 milions d’euros a generar treball digne i de qualitat, el que suposa el 53,4% del total i un augment del 38,6% respecte a l’anterior exercici.
En l’àmbit de polítiques actives d’ocupació s’impulsarà la concertació territorial, així com programes de formació, orientació i inserció laboral adreçats a joves, majors de 45 anys, persones en atur de llarga durada i col·lectius en risc d’exclusió laboral i social.
En relació amb el SOC, el conseller ha assegurat que es continuarà desenvolupant el Pla de xoc en polítiques actives d’ocupació, “el major de la nostra història, amb 50.000 contractes finançats, 22.000 accions formatives, i un abast de mig milió de persones beneficiàries” dels diferents programes i actuacions del pla”.
Així mateix, Empresa i Treball donarà suport al treball autònom amb nous programes com el TU+1, adreçat al col·lectiu d’autònoms que no disposen de treballadors al seu càrrec, amb una partida de 10’9 milions d’euros.
Més de 223 milions d’euros a impulsar una Economia per la Vida
Empresa i Treball destinarà 223,7 milions, el 18,3% del total del pressupost, a impulsar una economia per la vida. Això suposa un increment del 49,3%, el més alt de tots els àmbits. Segons ha destacat, “volem potenciar el sector de l’economia social i solidària, que per la seva naturalesa connecta plenament amb els objectius als que aspirem”.
Entre les principals actuacions en aquest àmbit, destaca la Transformació d’empreses en cooperatives en el sector industrial, el Programa d'economia social i persones amb risc i discapacitat, els diferents programes per impulsar el trànsit a l’empresa ordinària de persones en risc d’exclusió social i de persones amb discapacitat. Com a novetat, destaca el programa de Comunalitats Urbanes, dotat amb 11 milions d’euros, destinat a donar suport a la creació de projectes col·lectius i d’ajuda mútua per reforçar l’economia de proximitat.
Un total de 74,7 milions d’euros per un Turisme Sostenible
Pel que fa a les polítiques de Turisme, es destinaran 74,7 milions d’euros, un descens del 10,2% respecte a l’anterior pressupost, degut a la caiguda d’ingressos de la taxa turística, que ha estat de 29 milions d’euros, dels quals se n’han compensat 11 milions.
L’objectiu d’Empresa i Treball és aconseguir que el turisme al nostre país sigui de més qualitat i més sostenible des del punt de vista ambiental, econòmic i social. Segons ha destacat, “volem corregir els punts febles del model de turisme actual, fer-lo més sostenible, més equilibrat, afavorir la desconcentració i la diversificació territorial, i apostar per la qualitat de l’oferta de serveis a partir de la millora de la qualitat del treball”. “Hem de fer compatible l’activitat turística amb la vida dels barris i municipis”, ha sentenciat.
Es donarà suport al sector amb actuacions com el Programa 4Ps per a la digitalització del màrqueting turístic de Catalunya, o el foment i la promoció d’accions de desestacionalització.
Reforçar la competitivitat del teixit comercial i els drets dels consumidors
En els nous pressupostos es destinaran 33,2 milions d’euros a reforçar la competitivitat del teixit comercial de proximitat i els drets de les persones consumidores. Això representa un augment del 17,4%.
Per mitjà del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, es destinen 15,1 milions d’euros a una bateria d’actuacions que van des de les campanyes de promoció del comerç, a programes de suport a la transformació digital, passant per l’organització de la 080 Fashion Week.
En polítiques de Consum, la prioritat és reforçar el paper de l’Agència Catalana del Consum en la seva tasca de protecció de drets, i en particular, “fent complir la normativa de protecció de les persones consumidores a Catalunya en situació de vulnerabilitat econòmica davant la interrupció dels serveis de subministraments bàsics”.
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________