Nit de l'Artesania Alimentària

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural lliura 61 diplomes d'Artesania Alimentària i el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador

Els guardons corresponen a les convocatòries dels anys 2019 i 2020

query_builder   11 novembre 2021 09:07

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural lliura 61 diplomes d'Artesania Alimentària i el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador

Els guardons corresponen a les convocatòries dels anys 2019 i 2020

Lliurament dels diplomes d'artesania alimentària en la categoria de forner
Lliurament dels diplomes d'artesania alimentària en la categoria de forner

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha lliurat aquest vespre els diplomes d'Artesania Alimentària i els premis al millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponents als anys 2019 i 2020. El lliurament ha tingut lloc aquest vespre en el marc de la Nit de l’Artesania Alimentària. La consellera Teresa Jordà, acompanyada del secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol, ha participat en aquest acte que ha tingut la presència de representants de diversos gremis i associacions professionals relacionades amb l’artesania.

Un total de 61 persones han rebut el diploma d'Artesania Alimentària, un reconeixement a la trajectòria professional, domini tècnic i mèrits en la pràctica d’un ofici relacionat amb l’artesania alimentària. El diploma té per objectiu el foment dels valors econòmics, culturals i socials d’activitat a Catalunya i contribuir a la preservació i la revaloració de les petites empreses familiars que elaboren productes agroalimentaris.

En aquesta edició és lliuren, 36 diplomes corresponent a l’any 2019 i 25 de l’any 2020. Per oficis correspon a: 30 forners, 13 pastissers, 12 carnissers-cansaladers-xarcuters, 4 xurrers i 2 formatgers. Els diplomes, que no tenen dotació econòmica, es concedeixen a artesans alimentaris que tinguin una experiència mínima de 15 anys i mèrits rellevants de creativitat, coneixements i divulgació.

En el marc de la Nit de l’Artesania Alimentària es lliuren també els Premis al Jove Artesà Alimentari Innovador corresponents a les edicions 2019 i 2020.  El premi es concedeix a joves artesans menors de 40 anys, que aportin innovació en l’artesania alimentària ja sigui amb la creació de noves especialitats, ús innovador dels ingredient i/o formats, i que a més millorin la qualitat dels productes i el prestigi del sector. El premi té una dotació de 3.000 euros i l’accèssit amb 1.000 euros.

Jordi i Oriol Domènech recullen el premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador
Jordi i Oriol Domènech recullen el premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador

Premis al Millor Jove Artesà Innovador 2020

En la convocatòria 2020 els guardonats són el formatger Jordi Domènech, que ha rebut el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador  i el flequer Jordi Gasque, que ha rebut l'accèssit.

Jordi Domènech Navarra
El jurat ha guardonat l’esforç per a l’elaboració de formatges i productes lactis artesans i a la vegada ecològics, per la seva adaptació al canal de venda per internet, i especialment per la creació a la primavera de l’any 2020, just a l’inici de la pandèmia covid-19, el formatge artesà, ecològic i solidari “Coronat”. Conjuntament amb el seu germà Oriol tiren endavant l’empresa familiar Mas Claperol.

Jordi Gasque Brusco
Ha obtingut el guardó per la introducció d’ingredients autòctons no habituals als productes del seu forn com ara els calçots, garrofes; per l’esforç en la seva formació en l’ofici de forner, i per la modernització del Forn de Nulles, negoci centenari del qual es va fer càrrec quan l’anterior forner es va jubilar.

Premis al Millor Jove Artesà Innovador 2019

El cansalader Agustí Porta ha rebut el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponent a l’any 2019 i el pastisser Antoni Pons ha rebut l’accèssit.

Agustí Porta Alzina
Ha aportat nous valors a productes tradicionals, com ara l’ús d’ingredients de proximitat i recentment, també ecològics. Productes com la llonganissa aromatitzada amb lavanda, o el rul·lo de peus de porc i cotna han suposat la comercialització en nous formats més fàcils per al públic actual. També està implicat en projectes de turisme gastronòmic, que revitalitzen el sector i contribueixen al desenvolupament del territori.

Antoni Pons Muñoz
Ha incorporant nous i més eficients models d’organització a la pastisseria artesana familiar; ha incorporat noves especialitats artesanes; i ha contribuït a la formació especialitzada entre els professionals del sector i a la divulgació de la pastisseria artesanal també entre el públic general.

2  

Imatges

Lliurament dels diplomes d'artesania alimentària en la categoria de forner

Lliurament dels diplomes d'artesania alimentària en la categoria de forner 317

Jordi i Oriol Domènech recullen el premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador

Jordi i Oriol Domènech recullen el premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador 215