El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha presentat aquest migdia a membres de la Comissió d’Afers Socials de l’Assemblea Nacional francesa l’experiència de Catalunya contra la COVID-19 persistent. En l’inici de la seva intervenció, Argimon ha agraït en francès la invitació de l’assemblea i ha destacat “l’honor” i “l’oportunitat” de poder ser avui a París per compartir el model català, alhora que ha expressat també “l’immens honor” de poder parlar en aquesta seu en català, una llengua que és pròpia de Catalunya, de 10 milions de parlants, dels quals un nombre important són ciutadans de l’Estat francès: “un patrimoni cultural de tots”, ha reblat el conseller.
Després d’una breu introducció del model d’atenció sanitària de Catalunya, Argimon ha centrat la seva exposició en la presentació de la Guia clínica per atendre les persones amb símptomes persistents de la Covid-19, i n’ha destacat el seu objectiu: “millorar la qualitat i l’equitat” en l’atenció d’aquests pacients.
El conseller ha assenyalat que el Departament de Salut va liderar la seva elaboració a principis de 2020 i ha subratllat que, a més de representants de l’administració catalana, hi van participar el Col·lectiu d’afectades i afectats persistents per la Covid-19, professionals de la primària, a més d’una dotzena de societats científiques i el Servei Català de la Salut (CatSalut), entre d’altres.
El titular de Salut ha recalcat que “la Guia recomana fer el seguiment dels pacients des de l’atenció primària”, i que, en tot cas, davant l’aparició de determinats signes d’alarma d’aquests pacients amb simptomatologia crònica, “es facilita la derivació a nivell hospitalari, on han de ser valorats per equips multidisciplinaris”.
La guia també presta especial atenció a les conseqüències emocionals i de salut mental i és per això que el conseller ha ressaltat el suport dels professionals de la salut mental i dels equips de rehabilitació, en coordinació amb les unitats de treball social si es detecten factors de risc social.
Finalment, Josep Maria Argimon ha posat en relleu que “és clau” la difusió de la guia i la formació dels professionals i ha remarcat la importància de seguir treballant per millorar l’atenció d’aquests pacients, malgrat el desconeixement que encara segueix existint sobre les manifestacions de la malaltia, que afecta sovint persones joves, amb una majoria de dones i en molts casos amb fills a cura.
“Un dels grans reptes que tenim per davant és la identificació i diagnòstic de les persones afectades”, ha dit el conseller, que també ha explicat que els símptomes persistents són molt variats i poden ser fluctuants i agrupar-se en una mateixa persona.
El conseller ha tancat la seva compareixença posant l’accent en la importància de poder compartir les experiències de diferents territoris, “un fet que pot resultar molt útil” per a tots.
Barcelona, 15 de novembre de 2021