Miniatura Elisenda Guillaumes i Josep Lluís Escuer durant la recollida d'avui a la cooperativa Fruitera de Corbins i Secció de Crèdit SCCL

Tret de sortida del nou pla pilot de recollida i gestió selectiva de productes fitosanitaris caducats o cancel·lats

query_builder   30 novembre 2021 13:22

event_note Nota de premsa

Tret de sortida del nou pla pilot de recollida i gestió selectiva de productes fitosanitaris caducats o cancel·lats

  • El pla s’ha iniciat aquesta setmana, hi participen un total de 10 cooperatives agràries d’arreu de Catalunya, i es preveu recollir més de 4 tones de fitosanitaris obsolets
  • Amb aquesta mesura, endegada pel Departament d’Acció Climàtica, mitjançant la Subdirecció general d’Agricultura i l’Agència de Residus de Catalunya, i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, la Generalitat vol donar suport als pagesos en la gestió d’aquests productes que han quedat descatalogats i que la llei prohibeix emmagatzemar
Elisenda Guillaumes i Josep Lluís Escuer durant la recollida d'avui a la cooperativa Fruitera de Corbins i Secció de Crèdit SCCL

La directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Elisenda Guillaumes, juntament amb el responsable de subministraments de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Josep Lluís Escuer, ha presentat avui dimarts, 30 de novembre, a la cooperativa Fruitera de Corbins i Secció de Crèdit SCCL, al Segrià, el nou pla pilot de recollida i gestió selectiva de productes fitosanitaris caducats o cancel·lats, atès que la seva tinença per part dels agricultors no està permesa des de l’entrada en vigor del Reial Decret 285/2021 (11/11/2021).

Des d’abans de la publicació d’aquest Reial Decret, que regula l’emmagatzematge i comercialització dels productes fitosanitaris, el Departament, mitjançant la Subdirecció general d’Agricultura i l’Agència de Residus de Catalunya, i juntament amb  la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), han vingut treballant per a dissenyar l’esmentat Pla pilot, amb l’objectiu de facilitar la gestió i posterior tractament d’aquests residus.

El pla pilot ha començat aquesta setmana, i en ell s’efectua diverses recollides gratuïtes d’aquest tipus de residus en 10 cooperatives d’arreu de Catalunya, en el decurs de les quals, de manera itinerant, un gestor de residus –en concret l’empresa Tradebe-, i tal com s’ha fet avui a Corbins, recull els fitosanitaris gratuïtament gràcies al finançament del Departament. Està previst recollir més de 4.000 quilos de fitosanitaris obsolets o cancel·lats.

Les deu cooperatives participants en la iniciativa són Agrícola el Progrés-Garbí (Malgrat de Mar), Conca de la Tordera (Palafolls), Covides (Vilafranca del Penedès), Grup Cooperatiu Fruits de Ponent (Alcarràs), Fruitera de Corbins (Corbins); Grup Cooperatiu Cevipe (Bellvei del Penedès), Coselva (la Selva del Camp), Celler Cooperatiu de Vila-rodona (Vila-rodona), Soldebre (Tortosa), i la cooperativa Agrícola Catalana de l’Aldea (l’Aldea).

Així, la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, ha volgut posar en valor aquesta gestió conjunta, imprescindible per a fer front als nous reptes que ens marca l’estratègia del camp a la taula (‘Farm to fork’) que ens marquen des d’Europa”. Guillaumes ha subratllat alhora que per aquest motiu “des de la direcció general estem redactant un pla d’ús sostenible de fitosanitaris, que engloba un seguit d’accions, algunes de les quals ja s’estan portant a terme, i marca l’estratègia a seguir en els propers anys”, en la que destaca, entre altres, els grups de treball que s’estan creant per sectors, i en què Administració, experts, tècnics i sector avaluen les problemàtiques dels cultius, els productes fitosanitaris existents, els mètodes de lluita alternativa, i les mancances per a buscar i poder donar solucions a les necessitats a curt i mitjà termini.  

I és que des del Departament es vol estudiar i oferir una solució senzilla als agricultors que previngui una mala praxi per la complexitat d’una gestió correcta. I el primer pas per a poder oferir aquesta solució és conèixer l’abast del problema. A dia d’avui es desconeix quin és el volum concret de productes cancel·lats que es troben a les instal·lacions dels agricultors ni la distribució territorial. L’execució d’aquest servei de gestió itinerant permetrà aproximar el volum de productes fitosanitaris pendent de tractar com a residu, executar una primera fase de gestió, divulgar entre els agricultors la nova obligació normativa i promoure el seu compliment, i testar si aquesta recollida itinerant és o no una bona eina de gestió per a implementar en un futur.

Per la seva banda, el responsable de subministraments de la FCAC, Josep Lluís Escuer, ha assenyalat que “la implicació del sector amb el projecte pilot que impulsem junt amb el Departament d’Acció Climàtica demostra el compromís de les cooperatives agràries amb el medi ambient i amb la correcta gestió dels residus que es generen. La cooperativa, com a element aglutinador de la pagesia, facilita determinades transicions ambientals i polítiques de sostenibilitat que, de manera individual, no es podrien implementar”.

Els productes fitosanitaris són eines molt útils per a controlar les plagues dels vegetals i les males herbes. La Unió Europea està realitzant una revisió permanent d’aquests productes per tal d’evitar que es comercialitzin i s’utilitzin aquells que comportin riscos indesitjables per a la salut de les persones o per al medi ambient.  Aquesta revisió s’ha accelerat aquests darrers anys i ha comportat la retirada d’un gran nombre de productes fitosanitaris que utilitzaven els nostres agricultors i que en l’actualitat ja no poden usar. I l’entrada en vigor de l’esmentat Reial Decret 285/2021 suposa un important canvi respecte a la situació prèvia, en què la tinença de productes cancel·lats del registre de productes fitosanitaris no era una infracció administrativa. La gestió d’aquests productes com a residu a títol individual per part dels productors agrícoles té una certa complexitat associada al transport fins al gestor autoritzat i als costos pertinents. Aquests productes envasats restarien en els seus magatzems i han de ser gestionats adientment.

1  

Imatges

Elisenda Guillaumes i Josep Lluís Escuer durant la recollida d'avui a la cooperativa Fruitera de Corbins i Secció de Crèdit SCCL.

Elisenda Guillaumes i Josep Lluís Escuer durant la recollida d'avui a la cooperativa Fruitera de Corbins i Secció de Crèdit SCCL. 320