Protecció Civil de la Generalitat activa l'Alerta del pla VENTCAT per fort vent a partir de demà al Pirineu i Prepirineu

query_builder   1 desembre 2021 18:45

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat activa l'Alerta del pla VENTCAT per fort vent a partir de demà al Pirineu i Prepirineu

  • El fort vent començarà demà dijous a la tarda i s’allargarà la matinada de divendres
  • S’esperen ratxes superiors als 90 km/h al Pirineu i Prepirineu, sobretot al Ripollès, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i Cerdanya
  • Retireu de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent

Protecció Civil de la Generalitat ha activat la fase d’Alerta el Pla Especial d’Emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de fortes ratxes de vent a partir de demà dijous a la tarda i la matinada de divendres al Pirineu i Prepirineu.

L’SMC preveu que al Pirineu les ratxes més intenses es produeixin a cotes altes i que se superi el llindar també al nord de la comarca de l’Alt Empordà. Al Prepirineu les comarques especialment afectades pel vent seran el Ripollès, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i Cerdanya. El vent bufarà de component oest i nord i es podran superar ratxes de 90 km/h a la zona afectada. A les cotes altes de muntanya, degut a la previsió de nevades en alguna de les zones afectades pel vent, s’ocasionarà el fenomen del torb.

Davant d’aquesta previsió, caldrà extremar la prudència en la mobilitat i en les activitats a l’aire lliure, ja sigui en zones urbanes pel risc de caiguda de branques, arbres o altres elements estructurals, com també a les zones rurals. Cal evitar aquestes zones arbrades, incloses les d'àmbit urbà, mentre bufi el vent fort a les zones afectades. Es recomana que les activitats previstes a l’exterior es realitzin només si es pot garantir la seva seguretat, comprovant que no hi ha risc de caiguda d’objectes que puguin produir danys. Cal tenir especial cura amb els elements mòbils tipus carpes o similars i amb la proximitat d’arbrat, bastides i murs de tancament susceptibles de ser inestables.

A nivell preventiu i en àmbits urbans, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Especialment, cal vigilar les decoracions nadalenques i, si no es pot garantir la seva subjecció, és millor retirar-les. Tampoc és segur protegir-se darrera de murs o cartells publicitaris si no són estables.

Cal extremar les precaucions en la mobilitat a les zones on el vent bufi fort i seguir els consells del Servei Català de Trànsit:

Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.

  • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
  • Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
  • Subjectar el volant de manera segura i forta.

Consulteu els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant les ventades interior.gencat.cat/ventades

Es recomana prestar atenció a l’evolució meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.