Salut engegarà el proper dimecres la vacunació contra la COVID dels infants d'entre 5 i 11 anys

query_builder   9 desembre 2021 14:22

event_note Nota de premsa

Salut engegarà el proper dimecres la vacunació contra la COVID dels infants d'entre 5 i 11 anys

  • A partir de la setmana vinent s’haurà de demanar cita prèvia per a vacunar-se, de forma programada a través del web VacunaCovid
  • Se’ls vacunarà principalment als punts de vacunació poblacional repartits arreu de Catalunya
  • Se’ls administrarà Pfizer amb una dosi menor que en els adults i caldrà administrar dues dosis separades per 8 setmanes
  • Secretària Cabezas: “Aquesta vacuna ha demostrat que és eficaç en més del 90% dels nens i de les nenes de 5 a 11 anys”
Cabezas i Soriano, avui en roda de premsa

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat aquest matí en roda de premsa l’estratègia que se seguirà a Catalunya per a la vacunació contra la COVID-19, a partir del proper dimecres 15 de desembre, dels infants d’entre 5 i 11 anys. Aquesta vacunació està adreçada a uns 550.000 infants d’aquestes edats.

El primer dels punts més rellevants d’aquesta estratègia serà el fet que la vacunació tindrà lloc, principalment, als punts de vacunació poblacionals, que podran ser complementats amb altres espais o centres d’atenció primària amb línies pediàtriques, segons les característiques dels territoris. D’aquesta manera, se segueix la fórmula utilitzada amb la vacunació engegada a l’agost amb els adolescents d’entre 12 i 15 anys.

No obstant això, el fet que la preparació i les dosis d’aquesta vacuna sigui diferent a l’habitual de Pfizer, posa de relleu la importància de fer circuits completament diferenciats, de manera que en aquests punts de vacunació es podran fer cues diferenciades o es podrà separar la vacunació per horaris. A més, el proper dimarts al migdia hi ha prevista una sessió webinar adreçada als professionals sanitaris en què s’explicaran les diferències de la manipulació d’aquestes vacunes respecte les anteriors. Salut recomana seguir-la o visionar-la (serà enregistrada) a qualsevol professional implicat en la vacunació.

La vacunació d’aquest grup d’edat es farà únicament de forma programada amb cita prèvia, via VacunaCovid, ja sigui per iniciativa pròpia o després de rebre els SMS que Salut enviarà a les persones de les que es tingui el telèfon mòbil de contacte. D’altra banda, els infants que es vacunin sense estar acompanyats dels seus mares i pares –per exemple, per àvies i avis- ho podran fer si presenten un document de consentiment informat, tal i com es va preveure amb la vacunació d’adolescents d’entre 12 i 15 anys.

Catalunya rebrà el proper dilluns una primera remesa de vacunes amb 234.000 dosis; la segona està previst rebre-la a principis de gener. Es tracta de la mateixa vacuna que l’administrada en adults, però la dosis per a aquesta franja d’edat és un terç (10 micrograms) de la que s’administra als adolescents i adults (30 micrograms). La dosi és la mateixa per un nen o nena de 5 anys que per un o una de 11 anys i caldrà administrar dues dosis separades per 8 setmanes.

En la roda de premsa, Cabezas ha estat acompanyada del doctor Toni Soriano, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de Vall d’Hebron, i membre del Comitè Científic Assessor de la Covid-19. Per a Soriano, la vacuna ha rebut l’aprovació de les agències del medicament dels Estats Units (FDA) i d’Europa (EMA) i “ha demostrat que és segura i eficaç, més del 90%, en nens i nenes de 5 a 11 anys”. Els sistemes de farmacovigilància segueixen de forma permanent la seva seguretat i, per exemple, a Estats Units s’han administrat gairebé 5 milions de dosis i no s’han notificat efectes adversos greus: en aquest sentit, on ja s’ha administrat s’han descrit reaccions adverses locals -com envermelliment i dolor a la zona de la punció- i, només en alguns casos després de rebre la segona dosi, cansament o febre o mal de cap que s’han resolt en poques hores.

Soriano ha emfatitzat que, tot i que els menors de 5 a 11 anys no acostumen a patir una malaltia greu quan s’infecten pel coronavirus SARS-CoV-2 (gairebé el 50% no tenen símptomes), el risc que puguin tenir complicacions que requereixin hospitalització per COVID-19 no és inexistent.

A tot el territori espanyol, els nens i nenes de 5-11 anys han representat el 6,6% dels casos de COVID-19 durant la cinquena onada i un 66,2% dels casos en menors de 12 anys. A més, en algunes casos poden desenvolupar una persistència de símptomes (covid-persistent) després de passar la infecció. Per Soriano, el “benefici indirecte a nivell poblacional” -sobretot per a adults amb risc de patir una malaltia greu que convisquin amb nens i nenes d’aquesta edat-, es un fet més a considerar per indicar la vacunació en aquesta franja d’edat, així com també clarament és rellevant “retornar la normalitat a aquesta única part de la població a la que fins s’ara no ha arribat l’ajuda que suposa la vacunació”.

Pel que fa als infants amb antecedent d’infecció per COVID –amb TAR, PCR o serologia positiva- es vacunaran amb una sola dosi a partir de les 4-8 setmanes després del diagnòstic de la infecció o la data d'inici de símptomes; en cas de tenir infecció després d'haver administrat la primera dosi, es completarà la pauta amb una segona quan hagin transcorregut 4-8 setmanes de la infecció. Per últim, qui compleixi 12 anys en els propers mesos es vacunarà amb una dosi de vacuna davant de COVID-19 pediàtrica; si compleix 12 entre la primera i la segona dosi, aquesta darrera serà una dosi d'adults.


Insistir en les mesures per contenir xifres i impacte a l’alça
Pel que fa a la situació epidemiològica actual, la secretària Cabezas ha avançat que és és d’una incidència a 7 dies de 217.34 i de 374.77 a 14 dies, amb una taxa de positivitat del 7.43% i una Rt a l’1.34.

Pel que fa a les visites diàries a l’atenció primària, s’han incrementat un 33% la setmana passada. “L’atenció primària i els hospitals estan ja tensionats per l’increment dels casos de COVID, que tenen repercussió sobre el sistema de salut en forma de visites, ingressos i també ja a  les UCI”, ha alertat la secretària de Salut Pública, per qui “insistim en la necessitat de seguir les mesures que tots coneixem: mascareta, higiene, vacunació… És  clau en aquests moments”, ha reblat.

Per últim, pel que fa a l’evolució de la vacunació en les darreres setmanes, ha augmentat en les primeres i segones dosis: un 40% en la primera setmana i un 80% en la següent; actualment, sembla que l’evolució tendeix a l’estabilització.