Butlletí de Perill d'Allaus

Protecció Civil de la Generalitat activa l'Alerta del pla ALLAUCAT per perill d'allaus a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa i Perafita-Puigpedrós

query_builder   9 desembre 2021 14:48

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat activa l'Alerta del pla ALLAUCAT per perill d'allaus a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa i Perafita-Puigpedrós

  • A l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa el perill d’allaus és molt fort i a Perafita-Puigpedrós el perill és fort a partir de la propera mitjanit
  • Dissabte el perill anirà en descens

Protecció Civil de la Generalitat ha activat la fase d’Alerta del Pla especial d’emergències per risc d’allaus a Catalunya ALLAUCAT per la informació de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) de perill d’allaus molt fort (5 en una escala de 5) a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa i per perill fort (4 sobre 5) a Perafita-Puigpedrós, a partir de la propera mitjanit.

Ha nevat de forma abundant a tots dos sectors i ho continuarà fent a partir d’aquest migdia. La cota de neu anirà pujant durant la nit situant-se entre els 1.900 i els 2.200 m. El gruix de neu recent seca que s'assolirà durant la nit, a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa uns 50-70 cm, 30-50 cm al Perafita-Puigpedrós, serà afectat per pluja intensa i vent fort. En aquestes condicions, avui dijous es poden produir allaus de mida gran a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa i al Perafita-Puigpedrós i demà divendres podrien ser allaus de mida molt gran amb capacitat d’arribar a fons de la vall.

Protecció Civil de la Generalitat recomana que, si aneu a la muntanya, prepareu les sortides per evitar les allaus. Planifiqueu la ruta a casa i adapteu-la a les condicions sobre el terreny. Traceu sempre el lloc més segur. Cal tenir cura a l’hora de traçar les rutes, per evitar provocar allaus i quedar-hi atrapats.

En les sortides a muntanya, porteu sempre el material individual de seguretat: Detector de víctimes d’allaus -DVA, pala i sonda. El material ha d’estar en bon estat, i el DVA amb les piles ben carregades. Cal estar ben entrenat en fer-lo servir i revisar el seu bon funcionament regularment.

En cas d’accident per allau no perdeu la calma, truqueu al 112 i procureu donar-los indicacions precises del lloc on sou. Intenteu rescatar qui us acompanya: els primers 20 minuts són vitals per trobar-los amb vida. Si us atrapa una allau, intenteu sortir-ne en direcció diagonal i descendent cap a l’exterior. Consells d’autoprotecció en cas d’allaus.

Consulteu el Butlletí de perill d'allaus (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya). Abans de fer cap desplaçament consulteu també l’estat de la xarxa viària.