SOC

El SOC destina 17M€ a un nou programa d'FPO dual que beneficiarà més de 700 persones joves desocupades sense qualificació professional

query_builder   10 desembre 2021 09:55

event_note Nota de premsa

El SOC destina 17M€ a un nou programa d'FPO dual que beneficiarà més de 700 persones joves desocupades sense qualificació professional

  • A partir d’avui, les administracions locals, entitats sense ànim de lucre, gremis, patronals, sindicats i centres de formació professional acreditats poden sol·licitar les subvencions per finançar projectes formatius i de contractació
  • Les persones joves rebran acompanyament i una formació que els permeti obtenir un certificat de professionalitat, al mateix temps que estan contractats per una empresa durant un any

El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) posa en marxa un nou programa de formació professional per a l’ocupació en format dual que, amb una dotació de 17 milions d’euros, vol impulsar projectes formatius i de contractació per a més de 700 persones joves en sectors productius generadors d'ocupació o amb gran mancança de personal qualificat, com l’industrial, l’agroalimentari o les energies renovables.

L’objectiu d’aquest programa és qualificar a través del contracte per a la formació i l’aprenentatge a persones joves que es troben a l’atur i que en la majoria de casos no disposen d’una qualificació professional. Aquestes joves rebran acompanyament i una formació que els permeti obtenir un certificat de professionalitat, al mateix temps que estan contractats per una empresa durant 12 mesos.

Les dades mostren que les persones joves són les més afectades per l’atur i la temporalitat, amb taxes més elevades encara en el cas d’aquelles amb baixa qualificació. La formació, doncs, és una eina rellevant per sortir de l’espiral de precarietat en què sovint es troben aquests joves i, per això, una de les principals polítiques per millorar l’ocupació juvenil és incrementar la seva qualificació.

Un 71% de les persones joves registrades a l’atur no tenen una capacitació professional. Segons dades del passat mes de novembre, un 8% com a màxim tenen estudis primaris i un 63% tenen estudis obligatoris o secundaris, però sense una especialització professional o acadèmica.

Amb aquest programa d’FPO dual el SOC destina a les persones joves amb major risc de vulnerabilitat un suport econòmic que els permeti sostenir processos formatius a mitjà i llarg termini. A més, la qualificació dels perfils professionals s’adapta plenament a les necessitats de les empreses, donant així una millor resposta no només a les persones treballadores, sinó també al teixit productiu del nostre país.

La convocatòria de subvencions del SOC per al nou programa d’FPO dual està dirigida a administracions locals, entitats sense ànim de lucre, gremis, patronals, sindicats i centres de formació especialitzats i acreditats, que hauran de presentar un projecte que inclogui accions de:

  • Orientació i acompanyament, tant a les persones participants del programa com a les empreses que contractaran.
  • Formació, que inclou la formació d'introducció a l'ofici prèvia a la contractació i també la formació vinculada a un certificat de professionalitat que s’impartirà durant la fase de contractació.
  • Contractació laboral, mitjançant un contracte per a la formació i l’aprenentatge de 12 mesos

Els projectes poden estar presentats per una sola entitat amb capacitat per desenvolupar les tres accions o bé per diverses entitats agrupades i cadascuna exercint el seu rol (agent impulsor, agent formador i agents contractants).

Pel que fa a les persones destinatàries, ho podran ser els i les joves de 16 a 29 anys, preferentment sense qualificació professional, i que comptin amb els requisits per a seguir un certificat de professionalitat de nivell 1, 2 o 3. És requisit que estiguin inscrites al SOC com a demandants d'ocupació no ocupades. La detecció o derivació de les persones joves als programes d’FPO dual subvencionats es realitzarà de forma coordinada entre l'entitat beneficiària, el SOC i els agents del territori que treballin amb aquest col·lectiu. 

El termini de sol·licitud de les subvencions s’inicia avui i finalitzarà el dia 20 de desembre. Les actuacions de formació i contractació es podran allargar fins al març del 2023.

Aquest nou programa d’FPO dual forma part del paquet de polítiques actives d’ocupació adreçades específicament a les persones joves que el Departament d’Empresa i Treball, principalment a través del SOC, executarà entre el 2021 i el 2022 per un valor total de 216 milions d’euros. Aquest pressupost històric, procedent en gran part dels fons REACT-EU per tal d’afrontar les conseqüències de la crisi de la Covid-19, permetrà beneficiar més de 25.000 joves, mitjançant ajuts a empreses per a la contractació de menors de 30 anys en situació d’atur; programes d’orientació, formació i experiència laboral per a joves que necessiten un suport específic, i programes de formació professional per a l’ocupació. En definitiva, un conjunt d’actuacions per donar una resposta adequada a les necessitats i realitats de cada jove.