.

Una treball sobre justícia restaurativa en els casos de violència de gènere guanya el premi a la millor tesi de l'Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista

query_builder   13 desembre 2021 19:22

event_note Nota de premsa

Una treball sobre justícia restaurativa en els casos de violència de gènere guanya el premi a la millor tesi de l'Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista

El secretari general del Departament de Justícia, Quim Clavaguera, ha lliurat avui els guardons als projectes premiats

La primera edició dels premis de l’Observatori ha reconegut la trajectòria professional de l’advocada feminista Marisa Fernàndez Gálvez

.

La tesi doctoral Justícia restaurativa en els supòsits de violència, especial incidència en els matrimonis forçats ha guanyat el premi a la tesi doctoral no publicada que atorga, per primera vegada, l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista del Departament de Justícia.

La premiada, Laura Sarramià i Balaguer, ha rebut aquesta tarda el guardó de mans del secretari general del Departament de Justícia, Quim Clavaguera, i de la directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Laura Martínez. El treball ha estat premiat en la subcategoria A de la categoria A, dotada amb 6.000 euros.

Els Premis de l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista consten de tres categories i reconeixen els millors treballs d’investigació, iniciatives i pràctiques destinats a lluitar contra la violència de gènere en l’àmbit de la justícia i que s’han dut a terme durant l’any 2020.

La tesi guanyadora aborda la justícia restaurativa i la possible aplicació en els casos dels matrimonis forçats, com a manifestació específica de la violència de gènere. El treball presenta un possible circuit d’intervenció en benefici de les persones sotmeses a un matrimoni forçat.

La recerca analitza les polítiques criminals que s’han adoptat a l’Estat espanyol per lluitar contra aquesta realitat social i examina una de les mesures de la Llei orgànica 1/2004, que prohibeix la mediació en els casos de violència masclista. La tesi proposa un programa restauratiu d’intervenció integral per a les víctimes dels matrimonis forçats.

En la mateixa categoria A, i amb un premi de 3.000 €, el jurat ha premiat com a millor treball final de grau o màster La violència i revictimització institucional en les violències masclistes. Una anàlisi del context gironí, de Mar Sibila Pérez.

Aquest treball aporta una mirada analítica sobre les pràctiques institucionals en l’àmbit de les violències masclistes i atorga visibilitat a aquelles actuacions que suposen una revictimització i violència institucional per a les dones ateses. La proposta guanyadora de la subcategoria A recull el relat i l’experiència de professionals de l’àmbit de les violències masclistes i de dones que han patit aquestes situacions.

La subcategoria C al millor treball de recerca ha quedat desert per manca de candidatures.

Dins de la categoria B ‒subcategoria A‒, s’ha premiat, com a millor iniciativa o pràctica impulsada per una administració pública, ens o entitat pública, el projecte Claus jurídiques sobre les violències masclistes digitals, de la Diputació de Barcelona.

Encara en la mateixa categoria i amb una dotació de 3.000 euros, la guanyadora a la millor iniciativa duta a terme per institucions, organitzacions o empreses privades ha estat Eines de suport a les violències. Siempre vivas, de la fundació Àmbit Prevenció.

Premi a la trajectòria professional

La categoria C, que premia una llarga trajectòria professional pionera en la lluita per erradicar les violències masclistes, ha reconegut Marisa Fernández Gálvez, advocada feminista en exercici des de 1985. Especialitzada en els drets de les dones, violències masclistes, transsexualitats i drets sexuals i reproductius, Fernández Gálvez ha estat presidenta de l’Associació de Dones Juristes i coordinadora de la Comissió d’Igualtat i Violència.

És coautora de diversos dictàmens i lleis de les institucions catalanes, com ara la Llei 5/2008 del dret de les dones a erradicar la violència masclista, les bases d’una llei per a una nova ciutadania i per a la igualtat dels homes i les dones a Catalunya, o la Guia de bones pràctiques policials en l’atenció a les dones en situació de violència masclista. El jurat li ha reconegut la implicació en moviments feministes i el compromís amb la justícia.

Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista

Aquesta és la primera edició dels Premis de l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista, un fòrum d’anàlisi i reflexió en matèria de violència masclista a Catalunya, adscrit al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia.

Creat pel Govern l’any 2019, l’Observatori vol ser un instrument que ajudi a millorar la resposta de l’Administració de justícia i de l’execució penal davant d’aquest fenomen, per contribuir a erradicar-lo. Des que s’ha posat en marxa, ha dut a terme més de 200 activitats relacionades amb la formació, la recerca i el debat sobre la violència de gènere.

 

8  

Imatges

LLiurament dels guardons

LLiurament dels guardons 323

Lliurament dels guardons II

Lliurament dels guardons II 308

Lliurament del primer premi a Laura Serramià

Lliurament del primer premi a Laura Serramià 271

Parlament de la guardonada Laura Serramià

Parlament de la guardonada Laura Serramià 155

Lliurament del segon premi a Mar Sibila

Lliurament del segon premi a Mar Sibila 70

Lliurament del tercer premi a Alba Bamusell de la Diputació de Barcelona

Lliurament del tercer premi a Alba Bamusell de la Diputació de Barcelona 71

Lliurament del quart premi a la Fundació Àmbit Prevenció

Lliurament del quart premi a la Fundació Àmbit Prevenció 273

Marisa Fernández Gálvez, premi honorífic

Marisa Fernández Gálvez, premi honorífic 192