Creu Roja

Protecció Civil es forma en l'atenció a persones en risc d'exclusió social en situació d'emergència

query_builder   14 desembre 2021 12:19

event_note Nota de premsa

Protecció Civil es forma en l'atenció a persones en risc d'exclusió social en situació d'emergència

  • A la sessió hi han assistit una setantena de tècnics i tècniques de Protecció Civil de la Generalitat, de diversos ajuntaments de Catalunya i d’altres institucions
  • En la jornada han estat presents tècnics de 36 ajuntaments, de la Diputació de Barcelona i de dos consells comarcals
  • L’objectiu  de la jornada ha estat identificar les necessitats de les persones en risc d’exclusió social davant les situacions de desastre per incorporar-les a la planificació i la gestió de les emergències greus
  • La formació l’han impartida dos responsables de la Creu Roja especialistes en atenció psicosocial i atenció en extrema vulnerabilitat
  • Es tracta de la quarta jornada del cicle de formació de Protecció Civil en la diversitat de la societat

 

Protecció Civil de la Generalitat ha organitzat avui dimarts una sessió de formació especialitzada i destinada al seu personal tècnic i al personal tècnic dels ajuntaments sobre l’atenció a persones amb vulnerabilitat social en situacions d’emergència.

L’objectiu de la jornada ha estat identificar les necessitats de les persones amb vulnerabilitat per risc d’exclusió social davant les situacions de desastre per incorporar-les a la planificació i la gestió de les emergències greus que coordina Protecció Civil.

La sessió s’ha realitzat en format telemàtic i ha estat impartida per dos responsables de la Creu Roja, el psicòleg Jordi Martori, Responsable Equip Resposta Immediata (ERIE) d’Intervenció Psicosocial de Creu Roja, i la treballadora social i antropòloga Olga Diaz, coordinadora de projectes d’atenció a persones en situació d’extrema vulnerabilitat de Creu Roja. A la jornada s’han repassat els conceptes de vulnerabilitat i risc d’exclusió i s’ha analitzat la tipologia de perfils i situacions d’extrema vulnerabilitat que es poden donar al nostre territori des de la perspectiva d’una emergència greu a partir del coneixement i l’experiència de la Creu Roja en l’atenció d’aquests col·lectius més vulnerables. Finalment s’ha portat a debat com s’ha d’abordar la vulnerabilitat en una situació d’emergència.

Una setantena de persones, entre membres del personal tècnic de la Direcció General de Protecció Civil (una vintena) i personal tècnic de protecció civil d’ajuntaments, consells comarcals i diputacions han participat a la jornada (una cinquantena). Han participat a la jornada representants de Canovelles, Manresa, Navàs, Sant Feliu de Llobregat, Cabrils, Vilanova i la Geltrú, Sant Adrià de Besòs, Terrassa, Caldes d’Estrac, Santa Perpetua de Mogoda, Mataró, Porqueres, Polinyà, Caldes de Montbui, Bigues i Riells del Fai, Palau- Solità i Plegamans, Ullastrell,  Esplugues de Llobregat, Santa Eulàlia de Ronçana, Barcelona, Sant Pere de Ribes, Avinyonet del Penedès, Parets del Vallès, Collbató, Torrelles de Llobregat, Riells i Viabrea, Sant Pere de Vilamajor, Sant Cebrià de Vallalta, Olivella, Cercs, Calella, Hospitalet de Llobregat, Rellinars, Sant Esteve Sesrovires, Centelles, Sant Antoni de Vilamajor, Consell Comarcal de la Selva, Consell Comarcal del Pla de l’Estany i Diputació de Barcelona.

La jornada d’avui ha estat la quarta d’un cicle de sessions de formació del personal de Protecció Civil de la Generalitat per l’adaptació de la resposta a les emergències a la diversitat de la societat. En aquest cicle de sessions s’estan identificant les necessitats de col·lectius vulnerables o amb requeriments específics com les persones amb discapacitats sensorials o mobilitat reduïda, infants i joves, persones amb malalties mentals o persones sense llar, així com els requeriments i reptes que implica la diversitat religiosa en la planificació i gestió de les emergències.

La primera de les formacions organitzades per la Direcció General de Protecció Civil va tenir lloc el mes de juliol amb una sessió impartida per l’ONCE per abordar les necessitats de les persones amb discapacitat. La segona formació va tenir lloc al setembre, amb la participació de la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Justícia, que va tractar sobre la diversitat religiosa a Catalunya i la seva gestió en situacions d’emergència; i la tercera va ser el passat mes de novembre sobre les necessitats dels infants i joves en situacions d’emergència.

L’objectiu és incorporar a la planificació i gestió de les emergències una visió i estratègia que tingui en compte i doni resposta a aquestes necessitats per tal que aquests col·lectius tinguin garantits els seus drets amb condicions d’igualtat.

Aquest cicle de sessions de formació en la diversitat de la societat es completarà els propers mesos amb dues noves sessions que abordaran les necessitats de la gent gran i de les persones amb malalties mentals.