Imatge del simulacre

Simulacre d'accident aeri a l'Aeroport d'Andorra - La Seu d'Urgell durant la maniobra d'aterratge

query_builder   14 desembre 2021 13:27

event_note Nota de premsa

Simulacre d'accident aeri a l'Aeroport d'Andorra - La Seu d'Urgell durant la maniobra d'aterratge

Imatge del simulacre
  • L’exercici ha simulat l’accident d’una aeronau durant les maniobres d’aterratge, amb 2 ferits de diversa consideració
  • La Direcció General de Protecció Civil ha activat el Pla Especial per a Emergències Aeronàutiques de Catalunya AEROCAT i l’Aeroport el seu Pla d’Autoprotecció

L'Aeroport d’Andorra - La Seu d’Urgell ha realitzat avui, en coordinació amb la Direcció General de Protecció Civil (DGPC), un simulacre d’emergència aeronàutica per comprovar la implantació del seu Pla d’Autoprotecció i posar a prova els temps de resposta, la coordinació i les comunicacions dels diferents equips operatius en la gestió d’una emergència.

L’exercici ha consistit en l’accident d’una aeronau de la companyia AYMAIR que, uns metres després de l’aterratge, un dels pneumàtics frontals ha esclatat i el pilot ha perdut el control de l’avió sortint de la pista. A causa de l’accident, els dos ocupants de l’avió (un pilot i un aprenent) han resultat ferits de diversa consideració i han hagut de ser atesos pels serveis mèdics.

Com estableixen els protocols, a l’aeroport s’han habilitat la sala d’afectats (per al ferit lleu) i també la sala de familiars.

La torre de control, un cop s’ha produït l’accident, ha activat el seu PAU en emergència general i ha demanat ajuda externa alertant al telèfon d’emergències 112 i al CECAT de Protecció Civil de la Generalitat.

Els Bombers de la Generalitat han participat en el simulacre des del Parc de la Seu d’Urgell amb una Unitat de Personal i Càrrega (UPC) amb un caporal, una Bomba Rural Pesant (BRP) amb 2 bombers, un Furgó de Salvaments Varis (FSV) amb 1 bomber i una Autoescala Automàtica (AEA) amb 1 bomber. Des del Parc de Montferrer els Bombers han destinat una BRP amb 4 bombers voluntaris i des de la Regió d’Emergències de Lleida s’hi han destinat tres observadors.

Entre les tasques realitzades pels Bombers de la Generalitat, han fet l’excarceració de la víctima ferida greu i l’han transferit al Sistema d’Emergències Mèdiques per a la seva atenció i trasllat.

Per part dels Mossos d’Esquadra han participat tres dotacions fent tasques de regulació dels accessos a la zona de l’incident i un comandament ha estat al Centre de Comandament Avançat que s’ha muntat.

Dins el grup d’ordre també hi ha participat la Guàrdia Civil amb 2 patrulles i 4 efectius, per realitzar les seves funcions al punt de trànsit i al CCA.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha estat el responsable de l’assistència sanitària als ferits de l’accident aeronàutic a l’aeroport Andorra- la Seu d’Urgell i ha mobilitzat 3 unitats (dues de Suport Vital Bàsic i una de Suport Vital Avançat).

En total, hi han intervingut 7 professionals del SEM que han llistat els afectats i han atès als dos ferits. Un d’ells s’ha valorat com a lleu i l’altre es trobava en estat greu. En aquest segon cas, s’ha simulat el trasllat en helicòpter del pacient al centre sanitari més adient per a la seva atenció. 

Protecció Civil de la Generalitat ha participat al simulacre amb 2 observadors i el personal de guàrdia del CECAT, fent la recepció de la trucada i activació del pla d’emergències AEROCAT.

Per la seva banda, Aeroports de Catalunya ha mobilitzat 1 tècnic d’operacions fent les funcions de CECOA; un cap d’emergència; un cap d’intervenció; 1 persona de handling encarregat de preparar les sales que s’activin; 4 vigilants de seguretat privada; 1 persona de manteniment com a membre de l’equip de primera intervenció i el SEI que està dotat amb tres bombers.